Είναι πάντα συναρπαστικό όταν μια νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι ένα από τα αγαπημένα ροφήματα, όπως ο ελληνικός καφές προσφέρει μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία.
Μάλιστα, νεότερα δεδομένα ερευνητών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν ανακαλύψει ότι ο ελληνικός καφές μπορεί να βοηθήσει στην μακροζωία.
Οι επιστήμονες, προέβησαν στην ανακάλυψη αυτή, το χρονικό διάστημα που ερευνούσαν γιατί οι κάτοικοι από το ελληνικό νησί της Ικαρίας ζουν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Το γεγονός λοιπόν είναι εντυπωσιακό, καθώς στην Ικαρία οι άνθρωποι ζουν πέρα από την ηλικία των 90.
Μετά από τον έλεγχο άλλων παραγόντων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πράγμα που διαφοροποιεί τους Ικαριώτες είναι η συνήθειά τους να πίνουν καθημερινά ελληνικό καφέ.
Το 87% των συμμετεχόντων στη μελέτη- έπιναν καθημερινά ελληνικό καφέ και μάλιστα κατανάλωναν 3-4 φλιτζάνια κάθε ημέρα. Το προνόμιο της μακροζωίας ωστόσο, δεν διαπιστώθηκε στα άτομα που έπιναν άλλους τύπους καφέ.
Ο ελληνικός καφές, όπως φαίνεται, βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα περνάνε στο εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής, της πίεσης του αίματος, της πήξης και της μεταφοράς των υλικών και των λευκών αιμοσφαιρίων μέσα και έξω από το σύστημα. Τα άτομα που έπιναν ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη ενδοθηλιακή λειτουργία από ό,τι τα άλλα, και το ίδιο φάνηκε να ίσχυε ακόμη και μεταξύ των ατόμων που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με τη μελέτη του Δρ Γεράσιμου Σιάσου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, «ο βραστός ελληνικού τύπου καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και περιέχει μόνο μια μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να έχει οφέλη σε σύγκριση με άλλα ροφήματα καφέ».
Η έρευνα δεν αφορά την σύγκριση των θρεπτικών ουσιών του ελληνικού καφέ σε σχέση με άλλα ροφήματα καφέ, αλλά ίσως ο βρασμός του να ενισχύει την λειτουργία και τη δραστικότητα αυτών των αντιοξειδωτικών πολυφαινολών.
«Πιείτε λοιπόν καθημερινά ελληνικό καφέ στην υγειά σας», μιας και κάθε γουλιά του, προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στο «προστατευτικό τείχος» του οργανισμού μας.
onmed