Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες του Δήμου Λαμιέων προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή, συνοδευόμενη από χαλάζι και θυελλώδεις ανέμους, που έπληξε την περιοχή μετά τη Δυτική Φθιώτιδα.
- Περισσότερα από 3.000 στρέμματα στην Δ.Ε Λιανοκλάδιου
- «Οι κόποι και τα έσοδα μιας χρονιάς χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες»
- Ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ
- «Μας έσπρωξε στον γκρεμό»
- Ενέργειες από τον δήμο Λαμιέων προκειμένου να κυρηχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη νέα χαλαζόπτωση
- ΕΛΓΑ: Νέες δηλώσεις ζημιάς μέσα σε 15 ημέρες
Οι μεγαλύτερες ζημιές καταγράφονται στις Δημοτικές Ενότητες Λιανοκλαδίου, Λαμιέων και Υπάτης, όπου χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα και άλλες καλλιέργειες έχουν υποστεί σοβαρή ή ακόμη και ολοκληρωτική καταστροφή.
Η νέα κακοκαιρία ήρθε περίπου έναν μήνα μετά την προηγούμενη έντονη χαλαζόπτωση του Ιουνίου, η οποία είχε ήδη προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Πολλοί παραγωγοί είχαν προχωρήσει σε νέες εργασίες και έξοδα, προσπαθώντας να διασώσουν και να επαναφέρουν τις καλλιέργειές τους. Ωστόσο, το νέο χτύπημα του καιρού φαίνεται ότι εξανέμισε τις τελευταίες ελπίδες για τη φετινή παραγωγή.

Περισσότερα από 3.000 στρέμματα στην Δ.Ε Λιανοκλάδιου

Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λιανοκλαδίου, Χριστίνα Χριστοπούλου, περιέγραψε στο Lamianow.gr την έκταση της ζημιάς, επισημαίνοντας ότι η περιοχή πλήττεται για δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε, από την πρώτη χαλαζόπτωση είχαν επηρεαστεί περίπου 2.300 στρέμματα, ενώ μετά το νέο ακραίο καιρικό φαινόμενο η κατεστραμμένη έκταση εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3.000 στρέμματα.


«Οι παραγωγοί έκαναν την προσπάθειά τους να ξαναπαλέψουν και να αναστήσουν τις καλλιέργειες. Λίγο πριν από την ανάκαμψη ήρθε η τελική καταστροφή», σημείωσε, ζητώντας την άμεση στήριξη της Πολιτείας, του Δήμου και της Περιφέρειας.


Τόνισε παράλληλα ότι τα έξοδα των αγροτών είναι ιδιαίτερα αυξημένα και ότι η απογοήτευση στον αγροτικό κόσμο είναι πλέον πολύ μεγάλη.
«Οι κόποι και τα έσοδα μιας χρονιάς χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες»

Στο μέγεθος της καταστροφής αναφέρθηκε και η αντιδήμαρχος Λαμιέων Ευαγγελία Ματσούκα, η οποία βρέθηκε στην πληγείσα περιοχή.
«Μέσα σε λίγες ώρες είδαμε τις καλλιέργειες να καταστρέφονται. Χάθηκαν οι κόποι και τα έσοδα μιας ολόκληρης χρονιάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ίδια, περισσότερα από 3.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν πληγεί, ενώ η δεύτερη καταστροφή είναι ακόμη πιο έντονη από εκείνη που είχε σημειωθεί τον Ιούνιο.
Οι παραγωγοί είχαν ήδη επιβαρυνθεί οικονομικά, καθώς μετά το πρώτο χαλάζι αναγκάστηκαν να πραγματοποιήσουν νέες καλλιεργητικές παρεμβάσεις, με αυξημένα έξοδα για καύσιμα, εφόδια και εργασίες.
Ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ

Για «ανυπολόγιστη καταστροφή» έκανε λόγο ο αγρότης Σάκης Μόσχος από τον Σταυρό, ο οποίος καλλιεργεί βαμβάκι και βιομηχανική ντομάτα.
Όπως δήλωσε στο Lamianow.gr, οι προσωπικές του ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και για πολλούς ακόμη παραγωγούς της περιοχής. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ζώνη που επλήγη εκτείνεται σε μεγάλη ακτίνα εκατέρωθεν της Εθνικής Οδού Λαμίας–Καρπενησίου, από περιοχές λίγο έξω από τη Λαμία μέχρι και προς τον Δήμο Μακρακώμης.


Ο κ. Μόσχος ζήτησε να προχωρήσουν τάχιστα οι καταγραφές και να δοθεί άμεσα προκαταβολή στους αγρότες που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν μέρος των συσσωρευμένων εξόδων τους.
«Μας έσπρωξε στον γκρεμό»

Ιδιαίτερα συγκλονιστική ήταν η μαρτυρία του νέου αγρότη Μάκη Κοντοκώστα, ο οποίος μίλησε για δεύτερη ολική καταστροφή μέσα σε διάστημα περίπου ενός μήνα. «Αυτό ήταν το τελευταίο χτύπημα. Ουσιαστικά μας έσπρωξε στον γκρεμό», σημείωσε, ζητώντας την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ και την ταχύτερη δυνατή καταβολή αποζημιώσεων.
Ο νεαρός παραγωγός αναφέρθηκε στις συνεχείς δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, από την ακρίβεια και το αυξημένο κόστος παραγωγής μέχρι τις χαμηλές τιμές και τα επαναλαμβανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα. «Σιγά σιγά μας διώχνει από τα χωράφια και από τα σπίτια μας. Μέσα σε πέντε χρόνια έχω βιώσει τον Ιανό, τον Daniel, δύο χαλαζοπτώσεις και χαμηλές τιμές. Πέντε χρόνια βρίσκομαι σχεδόν σε πόλεμο», ανέφερε.
Ενέργειες από τον δήμο Λαμιέων προκειμένου να κυρηχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τη νέα χαλαζόπτωση

Την κήρυξη των πληγεισών περιοχών του Δήμου Λαμιέων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δρομολογεί η Δημοτική Αρχή, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν η ισχυρή νεροποντή, το χαλάζι και οι θυελλώδεις άνεμοι σε καλλιέργειες και υποδομές.


Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο κοινοτικό κατάστημα Λιανοκλαδίου, ο Δήμος Λαμιέων έχει ήδη προχωρήσει στη σύνταξη των απαιτούμενων εγγράφων, έπειτα από εντολή του δημάρχου Πανουργιά Παπαϊωάννου, προκειμένου να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.
ΕΛΓΑ: Νέες δηλώσεις ζημιάς μέσα σε 15 ημέρες

Αναλυτική ενημέρωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί έδωσε η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ Λαμίας, κ. Σταφύλη.
Όπως ανέφερε, από τη Δευτέρα, σε συνεννόηση με τον Δήμο και τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, θα ανοίξουν οι σχετικές αναγγελίες ζημιάς. Η κ. Σταφύλη κάλεσε τους παραγωγούς να υποβάλουν εκ νέου δήλωση για τη νέα ζημιά, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου είχαν ήδη δηλώσει ζημιές από την προηγούμενη χαλαζόπτωση. Οι παραγωγοί θα έχουν προθεσμία 15 ημερών για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία, μέσω των αρμόδιων ανταποκριτών του ΕΛΓΑ. Η προϊσταμένη του ΕΛΓΑ υπογράμμισε ότι το νέο φαινόμενο κάλυψε μεγάλη έκταση και επηρέασε πολλές κοινότητες, γεγονός που καθιστά απαραίτητο τον καλό συντονισμό των συνεργείων.
Προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις καλλιέργειες των οποίων η συγκομιδή πλησιάζει ή βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, όπως η βιομηχανική ντομάτα, ώστε να καταγραφούν οι ζημιές πριν προχωρήσουν οι παραγωγοί στις απαραίτητες εργασίες.
Σύμφωνα με την κ. Σταφύλη, σε αρκετά σημεία που είχαν πληγεί και από την πρώτη χαλαζόπτωση, η νέα κακοκαιρία προκάλεσε πλέον ολοκληρωτική καταστροφή.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι καταγραφές των ζημιών από τα αρμόδια κλιμάκια, ενώ οι παραγωγοί καλούνται να υποβάλουν νέα δήλωση ζημιάς για τη δεύτερη χαλαζόπτωση, ακόμη και αν είχαν δηλώσει τις καταστροφές του προηγούμενου φαινομένου.


Οι παραγωγοί ζητούν πλέον άμεσες και δίκαιες εκτιμήσεις των ζημιών, ταχεία προκαταβολή και πλήρη αποζημίωση, τονίζοντας ότι χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη η συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

































Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] για την άμεση αφαίρεσή του.