Οι Μεξικανοί θεωρούν τη συγκεκριμένη σούπα γιατρικό για πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η αρθρίτιδα – Μαγειρεύεται με πολλά λαχανικά, όπως καλαμπόκι και κολοκύθι, ενώ χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως η ρίγανη
Η σούπα με αρουραίους δεν ακούγεται ιδιαίτερα ελκυστική ως επιλογή, αλλά στην πολιτείαΣακατέκας του Μεξικό φαίνεται πως αποτελεί παραδοσιακό έδεσμα.
Μάλιστα, η πολιτικός της χώρας Guadalupe Flores, προσπαθεί να την επαναφέρει στο διατροφικό μενού των Μεξικανών, καθώς, σύμφωνα με την ίδια: «
Η σούπα αρουραίου, γνωστή ως «caldo de rata», χρονολογείται από την περίοδο της Αποικιοκρατίας και αποτελεί παραδοσιακό πιάτο της χώρας. Μαγειρεύεται με πολλά λαχανικά, όπως καλαμπόκι και κολοκύθι, ενώ χρησιμοποιούνται μπαχαρικά όπως η ρίγανη.
Πλέον το συγκεκριμένο μεξικανικό έδεσμα σερβίρεται συνήθως σε καντίνες, ιδιαίτερα ως θεραπεία για το μεθύσι. Οι ηλικιωμένοι Μεξικανοί θεωρούν τη σούπα αρουραίου ως γιατρικό για πολλές παθήσεις, όπως ο διαβήτης και η αρθρίτιδα. Στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη σούπα τρέφονταν οι νέες μητέρες που θήλαζαν τα παιδιά τους, ενώ θεωρείται πως ενισχύει και τη λίμπιντο.
Ο καθηγητής Manuel de Jesús Macías Patiño του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Σακατέκας, ο οποίος έχει μελετήσει τους αγροτικούς αρουραίους, τόνισε πως το συγκεκριμένο πιάτο: «Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βιταμίνες».
Ωστόσο, η Flores σχολίασε πως πλέον δεν προτιμάται, καθώς πολλοί απωθούνται από την ιδέα του να φάνε αρουραίο. Ωστόσο, η ίδια αποκαλύπτει πως αν πειστούν να δοκιμάσουν το μεξικανικό έδεσμα, θα καταλήξουν να τους αρέσει. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της: «Δεν μοιάζει με κοτόπουλο. Το κρέας του αρουραίου είναι παρόμοιο με εκείνοι του κουνελιού, αλλά με πιο γεμάτη γεύση».
Η ίδια ελπίζει πως η προώθηση του συγκεκριμένου πιάτου μπορεί να ενισχύσει και τον γαστρονομικό τουρισμό της Μεξικό.