Οι «βόμβες» του Βαρουφάκη και η αμήχανη σιωπή του Μαξίμου

lamianow
6 Min Read

Οι κατά ριπάς αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη για τα όσα πρωτοφανή φέρεται να σχεδίαζε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015, έχουν φέρει σε ιδιαιτέρως δεινή θέση το Μαξίμου, το οποίο όμως αποφεύγει να πει το παραμικρό. 

ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη ζητούν την άμεση παρέμβαση της δικαιοσύνης, ενώ η Κουμουνδούρου επιχειρεί να υποβαθμίσει το ζήτημα χαρακτηρίζοντας το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών ως «βίπερ».

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι γιατί δεν απαντούν ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες, την στιγμή που η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη εδώ και περίπου 20 ημέρες τους ισχυρισμούς του Γ. Βαρουφάκη. Ωστόσο ο υπουργός οικονομικών είχε εξαπολύσει προειδοποιητικές βολές, αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει στην διάθεση του ηχογραφημένα ντοκουμέντα.

• Η αρχή έγινε στις 27 Απρίλιο του 2017 όταν έγινε η προδημοσίευση του 15ου κεφαλαίου με τίτλο «Αντίστροφη μέτρηση για την παράδοση». Στο συγκεκριμένο απόσπασμα εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα εντελώς καταβεβλημένος και αδύναμος να συγκρουστεί με την ομάδα των «μνημονιακών» συμβούλων του. Το Μαξίμου από τότε αρνιόταν να πει το παραμικρό για τα όσα έλεγε ο Γ. Βαρουφάκης.

Στις αρχές Μαίου το βιβλίο «Αdults in the Room» εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα αλλά τα πάντα επισκίαζε εκείνη την περίοδο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, τα νέα μέτρα και τα αντίμετρα που στην συνέχεια τα ξεχάσαμε. Στα τέλη του μήνα ο πρώην υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην ίδρυση της κίνησης «DIEM 25» η οποία δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πολιτικό κόμμα.

• Ο Γ. Βαρουφάκης επανέρχεται με συνεντεύξεις σε εγχώρια ΜΜΕ τα οποία μέχρι τότε απέφευγε και στις 8 Ιουλίου αρχίζει να ρίχνει τις πρώτες ισχυρές βολές στην αυλή του Μαξίμου βάζοντας στο κάδρο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών υπερασπίζεται το παράλληλο σύστημα πληρωμών το οποίο το είχε αναλύσει στον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του. Το Μαξίμου ακολουθεί την ρότα της σιωπής καθώς εκείνες τις ημέρες το ζήτημα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες Καμμένου με ισοβίτη.

• Δύο ημέρες αργότερα ο Γιάννης Τσιρώνης παραδέχεται ότι ο πρώην υπουργός των οικονομικών του είχε παρουσιάσει το παράλληλο πρόγραμμα πληρωμών στο υπουργικό συμβούλιο. Η συγκεκριμένη αποκάλυψη προκαλεί εκνευρισμό στο Μαξίμου και ζητά από το κυβερνητικό στέλεχος να ανασκευάσει κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι παρερμηνεύτηκαν τα όσα είπε. Η ΝΔ ζητά με επιτακτικό τρόπο την σύσταση εξεταστικής επιτροπής αλλά δεν παίρνει καμία επίσημη απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

• Στις 16 Ιουλίου ο Γ. Βαρουφάκης με συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ, προχώρησε ένα παραπάνω υποστηρίζοντας πως η παρουσίαση του σχεδίου ήταν εκείνο που του άνοιξε την πόρτα στο υπουργείο Οικονομικών για να έρθουν στην συνέχεια οι αποκαλυπτικοί διάλογοι.

Το «λαλίστατο» σε άλλες περιπτώσεις επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου στην περίπτωση Βαρουφάκη τηρεί σιγή ιχθύος με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν λόγο για ένοχη σιωπή και παράλληλα καλούν τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για το ακριβώς συνέβη το καλοκαίρι του 2015 που οδήγησε την χώρα στα capital control ζημιώνοντας της κατά περίπου 80 δισ. Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των αποκαλύψεων ήρθαν και οι ισχυρισμοί Λαφαζάνη ότι εκείνη την περίοδο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε την εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος, δανεισμό χρημάτων από την Ρωσία και πετρέλαιο από την Βενεζουέλα.

Με μια ειρωνική ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη «Είναι βέβαιο ότι ο κος Βαρουφάκης έχει βρει τους καλύτερους διαφημιστές για την προώθηση του βιβλίου του: Τη ΝΔ και αυτούς που ο ίδιος αποκαλεί τρόικα εσωτερικού. Η πολιτική όμως δεν είναι κουτσομπολιό και ο δήθεν ριζοσπαστικός λόγος του αποδεικνύεται διαρκώς ότι είναι η άλλη όψη των πιο αντιδραστικών απόψεων μέσα και έξω από τη χώρα. Του ευχόμαστε καλές πωλήσεις στο νέο του βίπερ.»

Η ΝΔ που έχει ζητήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής υποστηρίζει πως μετά τις νέες αποκαλύψεις θα πρέπει να παρέμβει η δικαιοσύνη «τα στοιχεία που δημοσιεύονται απαιτούν και τη διερεύνηση από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Είναι χρέος της να παρέμβει, να επιτελέσει το καθήκον της και να συμβάλλει στην αποκάλυψη ολόκληρης της αλήθειας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο κλίμα και η Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Η δικαιοσύνη οφείλει να παρέμβει και η κυβερνητική πλειοψηφία οφείλει να δώσει απαντήσεις άμεσα, για όσα αποκαλύπτει στην προδημοσίευση του βιβλίου του, το asset της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, κ Βαρουφακης. Αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν όσα υποστήριξε και ο κ. Λαφαζανης, εκ των στενότερων συνεργατών του κ Τσίπρα για μια δεκαετία, στην χθεσινή του συνέντευξη».

Με ανάρτηση του στο twitter o Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρει. «Ο Βαρουφάκης έχει τεράστιες ευθύνες αλλά ψεύτης δεν είναι. Το 15 αγγίξαμε το χάος. Φωνάζαμε αλλά οι περισσότεροι δεν ήθελαν να ακούσουν. Τώρα;».

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *