Ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων σε συγκεκριμένη ποσότητα και σε συγκεκριμένη εβδομαδιαία συχνότητα. Με τον τρόπο αυτό καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες του οργανισμού μας και προλαμβάνονται διατροφικές ελλείψεις.
Σύμφωνα με τις αρχές της υγιεινής διατροφής, περισσότερο από το μισό της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από υδατανθρακούχα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Επιλέξτε ποικιλίες ολικής άλεσης όταν μπορείτε, καθώς περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, και μπορούν να σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Προσπαθήστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα αμυλούχο τρόφιμο με κάθε κύριο γεύμα. Μερικοί άνθρωποι σκέφτονται ότι τα αμυλώδη τρόφιμα παχαίνουν, αλλά το ένα γραμμάριο υδατάνθρακα περιέχει λιγότερες από τις μισές θερμίδες σε σχέση με το ένα γραμμάριο λίπους.
Τα τρόφιμα αυτά μας προσφέρουν την απαραίτητη για τον οργανισμό ενέργεια καθώς και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.
Ωστόσο, εάν θέλετε να επωφεληθείτε στο έπακρο από τη διαθρεπτική αξία αυτών των τροφίμων θα πρέπει να τα επιλέγετε στην ανεπεξέργαστη μορφή τους.
*Συστήνεται η κατανάλωση 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως
* Καταναλώστε αρκετές φορές την εβδομάδα ψάρια και θαλασσινά
*Προτιμήστε άπαχο κρέας λίγες φορές την εβδομάδα
*Καταναλώστε αλάτι με μέτρο
*Καταναλώστε 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως
*Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο με μέτρο .
* Προτιμήστε γλυκά χαμηλά σε ζωικά λιπαρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά