51 ετών ο μ.ο. ηλικίας προπονητών στην Super League, 38,5% το ποσοστό των ξένων και 229 ο μ.ο. ημερών παραμονής

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Πρόκειται για ένα από τα αποτελέσματα της μηνιαίας έκθεσης του CIES, του διεθνούς κέντρου αθλητικών σπουδών που εδρεύει στο Νοσατέλ και δημιουργήθηκε σε συνεργασία της FIFA και το Πανεπιστήμιο της ελβετικής πόλης, το οποίο ανέλυσε τα χαρακτηριστικά των προπονητών 1.646 ομάδων από 110 πρωταθλήματα σε 79 χώρες παγκοσμίως.

-Advertisement-

Η μελέτη καλύπτει τρεις πτυχές: την ηλικία, τη διάρκεια παραμονής στο σύλλογο και την καταγωγή.

Ο μέσος όρος ηλικίας των προπονητών στο δείγμα, είναι τα 48,8 χρόνια. Σε επίπεδο πρωταθλήματος, οι τιμές κυμαίνονται από μόλις 41 ετών για τους δέκα συλλόγους της Εσθονίας έως 54,9 ετών για το πρωτάθλημα της Τουρκίας. Από αυτήν την άποψη, είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το τουρκικό πρωτάθλημα παρουσίασε το μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας (29,2 χρόνια) στην Ευρώπη, σε σχετική ανάλυση των συλλόγων για τους παίκτες, κατά τη σεζόν 2019/20.

Συνολικά, το 28,3% των προπονητών που ήταν την 1η Ιουνίου 2020 στον πάγκο ομάδας που αναλύθηκε, μεγάλωσαν σε μια άλλη χώρα από εκείνη του συλλόγου. Αυτό το ποσοστό, είναι υψηλότερο από αυτό που μετρήθηκε για τους παίκτες στις ίδιες διοργανώσεις (24,7%). Αυτό δείχνει, ότι η αγορά εργασίας των προπονητών είναι ακόμη πιο… διεθνής από εκείνη των ποδοσφαιριστών.

- Advertisement -

Η ελληνική Super League με ποσοστό 38,5% βρίσκεται στην 43η θέση της κατάταξης με τον αριθμό ξένων προπονητών στα πρωταθλήματα που μελετήθηκαν. Το ποσοστό των ξένων προπονητών είναι πάνω από τα τέσσερα πέμπτα, σε πέντε ασιατικά πρωταθλήματα: Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Ινδία και Κίνα. Οι ξένοι αποτελούν τουλάχιστον τους μισούς προπονητές σε 24 από τα 110 πρωταθλήματα που μελετήθηκαν. Αντίθετα, σε μόνο 14 πρωταθλήματα δεν υπάρχουν κλαμπ που έχουν στον πάγκο τους ξένο προπονητή.

Κατά μέσο όρο, την 1η Ιουνίου 2020, οι προπονητές των ομάδων που ελήφθησαν υπόψη στην έρευνα, ήταν στην… δουλειά για 480 ημέρες. Ωστόσο, η μέση τιμή είναι πολύ χαμηλότερη(301 ημέρες). Οι μέσες τιμές ανά πρωτάθλημα, κυμαίνονται μεταξύ 943 ημερών στην κορυφαία κατηγορία της Ουαλίας και μόνο 122 ημέρες στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας.

Στην ελληνική Super League ο μέσος όρος παραμονής είναι 229 ημέρες, αριθμός που την κατατάσσει στην 73η θέση.

Ο προπονητής με την μεγαλύτερη παραμονή μεταξύ των ομάδων που αναλύθηκαν είναι ο Μπρούνο Λουζί, ο οποίος κάθεται στο πάγκο της Σαμπλί, στη γαλλική δεύτερη κατηγορία τα τελευταία με 19 (!) χρόνια.

Την 1η Ιουνίου 2020, ακόμη οκτώ προπονητές ήταν στον πάγκο της ομάδας τους για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Η Αργεντινή είναι το πιο αντιπροσωπευτικό έθνος μεταξύ των προπονητών που εργάζονται στο εξωτερικό. Οι 68 Αργεντινοί που ήταν παρόντες στο εξωτερικό την 1η Ιουνίου 2020 εργάστηκαν σε 22 διαφορετικές χώρες. Οι περισσότεροι από αυτούς δραστηριοποιήθηκαν σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής. Οπως συμβαίνει και με τους Αργεντινούς παίκτες, ο κορυφαίος προορισμός τους ήταν η Χιλή (11 προπονητές). Οι Ισπανοί εκπροσωπούνται επίσης στο εξωτερικό (41 προπονητές σε 21 χώρες), καθώς και Σέρβοι (34 προπονητές σε αριθμό ρεκόρ 24 χωρών).

Ο Νορβηγός, Ολε Μάρτιν Νέσελκιστ, που θα γιορτάσει τα 27α γενέθλιά του στις 24 Ιουνίου, παίρνει το… βραβείο του νεότερου προπονητή, με την Στρόμεν, ομάδα στη δεύτερη κατηγορία της πατρίδας του, εδώ και 1,5 χρόνο. Αντίθετα, ο γηραιότερος προπονητής είναι ο Χαντμί Γιλμάζ (74,5 ετών) της Κετσιορενγκούτσου, στην δεύτερη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος.

πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *