Συμπληρώνονται φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και δράσης του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».  

Από την ίδρυσή του το 2000, αρχικά ως «Μουσείο Ιστορικό Αρχείο Ρούμελης 1940-1950 (Μ.Ι.Α.Ρ)», το Σωματείο έθεσε ως έναν από τους κύριους στόχους του την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στη Λαμία προκειμένου να αποτίσει ένα ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές της περιόδου 1940-1944.

 Μέσω των μελών του, προβεβλημένων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης, όπως ο Θεόδωρος Καλλίνος – Αμάρμπεης (Διοικητής Ομάδων Μεραρχιών Στερεάς), ο Γιώργος Αθανασίου (Διοικητής λόχου στη 13η Μεραρχία ΕΛΑΣ) και η Βάσω Θανασέκου (βουλευτής ΕΔΑ) και σε συνεργασία με την Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (Ε.Δ.Ι.Α) και τον πρόεδρό της Βαρδή Βαρδινογιάννη, οι «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» αναζήτησαν χώρο στέγασης του Μουσείου και πραγματοποίησαν επαφές με τον τότε Νομάρχη Φθιώτιδας, Τριαντάφυλλο Μπέλλο και τον Δήμαρχο Λαμιέων, Γιώργο Κοτρωνιά. 

Αν και αρχικά είχε προκριθεί το υπόγειο του κτιρίου της Νομαρχίας ως χώρος στέγασης του Μουσείου τελικά λόγω και της ερχόμενης αλλαγής στο θεσμό της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, προτιμήθηκε η συνεργασία με τον Δήμο Λαμιέων ο οποίος πρόσφερε ιδιόκτητο χώρο για την προσωρινή λειτουργία του Μουσείου στο κτίριο του σημερινού Δημαρχείου Λαμίας, μεχρι να βρεθεί χωρος στην Πλατεία Λαού, εκεί που του αρμόζει.

 

Το Σωματείο συγκέντρωσε υλικά, τεκμήρια, φωτογραφίες, βιβλία και μαρτυρίες. Σε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, την Ε.Δ.Ι.Α και το Πολεμικό Μουσείο τα μέλη του   δημιούργησαν με την εθελοντική τους προσφορά το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο συγκεκριμένο χώρο, υλοποιώντας την υπ.αριθμ. 494/2009 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου το 2009. Από το 2012 το Μουσείο λειτουργεί προσωρινά σε ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Λαμίας. 

Για 20 συνεχόμενα χρόνια το Σωματείο μας προχωρά σε εθελοντική βάση σε συγκεκριμένες δράσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και την προώθηση των καταστατικών του σκοπών. Όπως αναγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο του Δήμου Λαμιέων 2020-2023 οι «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» έχουν αναλάβει «τη συνεχή επιμέλεια του Μουσείου, την ανάπτυξη του ιστορικού αρχείου και των εκθεμάτων και τις ενέργειες προβολής και ανάδειξής του».

Πιο συγκεκριμένα το Σωματείο:

 • Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο με αρχειακά αποθετήρια, το Πολεμικό Μουσείο και το Δήμο Λαμιέων για την παραχώρηση τεκμηρίων
 • Αξιοποιεί τα υλικά και τεκμήρια που παραχωρήθηκαν στο Σωματείο για την συγκρότηση της μουσειακής έκθεσης 
 • Συγκεντρώνει προφορικές μαρτυρίες και υλικά τεκμήρια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης
 • Πραγματοποιεί δαπάνες από πόρους του Σωματείου για την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου
 • Υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
 • Πραγματοποιεί πληθώρα εκδηλώσεων, ξεναγήσεων, δημοσιεύσεων που αφορούν τη διατήρηση της Ιστορικής Μνήμης και την προβολή του Μ.Ε.Α 
 • Συνεργάζεται εποικοδομητικά με τοπικούς αλλά και πανελλήνιας εμβέλειας πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς 
 • Λειτουργεί επί της ουσίας το χώρο του Μ.Ε.Α με επιστημονικό προσωπικό (μέλη του Δ.Σ έχουν την ιδιότητα του Ιστορικού) ξεναγώντας μεμονωμένους πολίτες ή οργανωμένες επισκέψεις συλλόγων και σχολικών μονάδων 
 • Συμβάλλει ουσιαστικά στην προβολή της Ιστορίας μας και του τόπου μας καθώς τα τελευταία χρόνια το Μ.Ε.Α. και οι δραστηριότητές του Σωματείου αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών πέρα από τα όρια της Φθιώτιδας  
 • Αναδεικνύει στο πλαίσιο του αναπτυξιακού μοντέλου της περιοχής μας το ιστορικό τρίγωνο «Θερμοπύλες – Αλαμάνα – Γοργοπόταμος»

Τα σημαντικά ιστορικά γεγονότα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού τα έτη 1940-45 αλλά και μεταγενέστερα γεγονότα της Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας αποτελούν μια παρακαταθήκη που πρέπει να μεταφερθεί  οφείλουμε να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές. Πρέπει να καταγραφούν οργανωμένα, επιστημονικά και τεκμηριωμένα γεγονότα της Σύγχρονης Τοπικής Ιστορίας, να πραγματοποιηθούν σχετικές εκδηλώσεις και δράσεις Δημόσιας Ιστορίας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και την τοπική εκπαιδευτική κοινότητα, όπως οι σύγχρονες επιστημονικές και αναπτυξιακές ανάγκες απαιτούν. 

Ως Σωματείο «Φίλοι του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» δε θα σταματήσουμε να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για:

 

 • τη μόνιμη στέγαση του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης σε ιδιόκτητο κτίριο του Δήμου Λαμιέων στο κέντρο της πόλης, πίσω από το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη 
 • την εκπόνηση μελέτης για τη δημιουργία μιας σύγχρονης μουσειακής έκθεσης με επιστημονικές προδιαγραφές που να διαθέτει τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου Μουσειου,με εκθετήριο, χώρο προβολών και συζήτησης, οπτιακουστικά μέσα ξεναγήσεων κ.α.
 • την πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (εξειδικευμένου ιστορικού) για τις ξεναγήσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις δράσεις του Μουσείου

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης πρέπει – επιτέλους – να λάβει τη θέση που του αρμόζει στην πόλη μας. Για  τη διάσωση της ιστορικής μνήμης του λαού μας αλλά και για την ανάπτυξη της περιοχής μας. Το οφείλουμε σε αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας αλλά και στις επόμενες γενιές.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

You may also like

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.