Ζεκεντές: «Φτάνει πια – Όχι όλο το βάρος των ΑΠΕ στη Στερεά» (AUD)

Συντακτική Ομάδα LamiaNow
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις...
3 Min Read

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add LamiaNow.gr on Google

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη σύσταση πρότασης για τροποποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την εγκατάσταση ΑΠΕ εμφανίζονται οι δήμαρχοι της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, όπως ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές.

Όπως τόνισε, οι Δήμοι σήμερα έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, χωρίς ουσιαστική δυνατότητα να επηρεάσουν την τελική απόφαση αδειοδότησης ενός έργου.

«Οι τοπικές κοινωνίες δεν εισακούγονται»

Ο κ. Ζεκεντές επισήμανε πως μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει ανασταλεί έργο ΑΠΕ επειδή γνωμοδότησε αρνητικά ένας Δήμος ή μια Κοινότητα.

Αντίθετα, έργα έχουν «παγώσει» όταν υπήρξε αρνητική γνωμοδότηση από:

  • Δασαρχείο
  • Αρχαιολογική Υπηρεσία
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

«Ποτέ όμως όταν αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για διάτρητο νομικό πλαίσιο.

Το 42% των ανεμογεννητριών στη Στερεά

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα συγκεντρώνει το 42% της εγκατεστημένης ισχύος ανεμογεννητριών της χώρας, σημειώνοντας πως αυτό δημιουργεί ζήτημα ισορροπίας.

«Δεν είμαστε αρνητικοί στις ανεμογεννήτριες», ξεκαθάρισε, «είμαστε όμως αρνητικοί στο να μην μας ρωτάει κανένας και να εγκαθίστανται συνεχώς στις ίδιες περιοχές».

Αρχή της αναλογικότητας και πλαφόν

Οι δήμαρχοι ζητούν να εφαρμοστεί η αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μην σηκώνουν συγκεκριμένες περιοχές όλο το βάρος της ενεργειακής μετάβασης.

Στόχος είναι:

  • Να τεθεί όριο (πλαφόν) σε περιοχές με ήδη υψηλή εγκατεστημένη ισχύ
  • Να υπάρξει οργάνωση και τάξη στον σχεδιασμό των ΑΠΕ
  • Να αναλάβει το κράτος ξεκάθαρα την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις

Το θέμα αναμένεται να τεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε ο Δήμαρχος Λοκρών, εάν δεν υπάρξει θετική γνωμοδότηση, η ΠΕΔ είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μόνη της προς την κυβέρνηση.

Επίτιμος Δημότης Λοκρών ο Γιάννης Μαραγδής

Σε διαφορετικό πλαίσιο, ο κ. Ζεκεντές αναφέρθηκε στην τιμητική διάκριση του σκηνοθέτη Γιάννης Μαραγδής, ο οποίος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Λοκρών.

Όπως σημείωσε, πρόκειται για έναν καταξιωμένο δημιουργό που έχει προσφέρει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό. Η τελευταία του ταινία, αφιερωμένη στον Ιωάννης Καποδίστριας, έφερε ξανά στο επίκεντρο τη συζήτηση για μια εμβληματική προσωπικότητα της νεότερης Ελλάδας.

«Έργο άνω των 5 εκατ. ευρώ – Χωρίς προσωπικό όφελος»

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι η ταινία κόστισε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ο σκηνοθέτης να λάβει προσωπική αμοιβή, καταβάλλοντας ο ίδιος τεράστια προσπάθεια για τη χρηματοδότησή της.

«Μόνο και μόνο γι’ αυτό αξίζει σεβασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η σχέση του σκηνοθέτη με τον Δήμο Λοκρών είναι διαχρονική, καθώς η σύζυγός του κατάγεται από τις Λιβανάτες, ενώ έχει δοθεί και το όνομά της σε δρόμο της περιοχής. Όπως τόνισε ο κ. Ζεκεντές, υπάρχει άριστη συνεργασία σε πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα, με τον δημιουργό να επισκέπτεται συχνά τον τόπο.

Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Share This Article
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις ανθρώπινες ιστορίες.