Υεμένη: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες αποστεωμένων παιδιών στα νοσοκομεία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Οι πολίτες στην Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωποι με λιμό καταστροφικών διαστάσεων – Πλέον, ένας ύπουλος οικονομικός πόλεμος έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα των κατοίκων

Το αποστεωμένο τρίχρονο αγόρι αγωνίζεται να κρατηθεί στη ζωή σε νοσοκομείο της ορεινής πόλης Χατζιά στην Υεμένη: τα κόκαλά του προσπαθούν να πάρουν ανάσα…

Ο πατέρας του, Αλί αλ-Χατζάι, αγωνιά για την επιβίωσή του, όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» συνεχίζοντας να δημοσιεύει φωτογραφίες παιδιών που αργοπεθαίνουν.

-Advertisement-

Ο Χατζάι έχει ήδη χάσει έναν γιο πριν από τρεις εβδομάδες στην διάρκεια της επιδημίας λιμού που έχει σαρώσει την Υεμένη. Τώρα φοβάται ότι θα χάσει και δεύτερο γιο.

Η δραματική κατάσταση της υγείας του τρίχρονου αγοριού του δεν οφείλεται στην έλλειψη τροφίμων στην περιοχή: τα καταστήματα έξω από το νοσοκομείο ήταν γεμάτα από προϊόντα. Αλλά ο Χατζάι δεν μπορούσε να εξασφαλίσει τροφή στο παιδί του καθώς οι τιμές έχουν αυξηθεί με αλματώδη ταχύτητα.

«Μπορώ να αγοράσω μόλις ένα κομμάτι ξερό ψωμί», δηλώνει με τρομαγμένο ύφος.«Γι’ αυτό τα παιδιά μου πεθαίνουν μπροστά στα μάτια μου».

Τελευταία, ο καταστροφικός πόλεμος στην Υεμένη απασχολεί περισσότερο την διεθνή κοινότητα με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι:την οργή που προκάλεσε παγκοσμίως η δολοφονία του Σαουδάραβα διαφωνούντα δημοσιογράφου στην Κωνσταντινούπολη.

Η πιο σκληρή για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει τα τελευταία χρόνια η Σαουδική Αραβία σε βάρος του λαού της Υεμένης έχει επικεντρωθεί στις αεροπορικές επιδρομές που έχουν προκαλέσει το θάνατο χιλιάδων πολιτών σε γάμους, κηδείες, σχολικά λεωφορεία, με τη βοήθεια βομβών και πληροφοριών από την Αμερική, σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα.

yemeni_paidia

Ένας ύπουλος οικονομικός πόλεμος μαίνεται επίσης στην Υεμένη

=Advertisement=

Αλλά εμπειρογνώμονες και αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζουν ότι, μια πιο ύπουλη μορφή πολέμου μαίνεται επίσης στην Υεμένη: ένας οικονομικός πόλεμος που απαιτεί πολύ μεγαλύτερο φόρο για τους πολίτες και τώρα κινδυνεύει να προκαλέσει λιμό καταστροφικών διαστάσεων.

-Advertisement-

Τον περασμένο Μάρτιο συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από την έναρξη της επίθεσης της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, ενάντια στο λαό της Υεμένης. Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους απαιτώντας να σταματήσει η αιματηρή επέμβαση και ο πόλεμος, κρατούσαν σημαίες της Υεμένης, φωτογραφίες θυμάτων της βίαιης στρατιωτικής εκστρατείας της Σαουδικής Αραβίας και πανό με καταγγελίες των αεροπορικών επιδρομών του Ριάντ, φώναζαν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και δυτικών χωρών που παρέχουν στήριξη στην επέμβαση, με την ανοχή τους ή με τα όπλα που πουλούν στη Σαουδική Αραβία και τον Συνασπισμό των χωρών που συμμετέχουν στην συνεχιζόμενη σφαγή.

20379293

Η Αμάλ Χουσάιν, σύμβολο του λιμού έχασε τη ζωή της

Πριν από λίγες ημέρες, ένα επτάχρονο κορίτσι, το σύμβολο του λιμού στην Υεμένη, άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία επτά ετών. Η Αμάλ Χουσάιν, πέθανε σε καταυλισμό προσφύγων.

Οι συντάκτες των New York Times αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τη φωτογραφία της Αμάλ και άλλων παιδιών που αργοπεθαίνουν. «Είναι σκληρές, αλλά είναι επίσης ωμά ειλικρινείς. Αποκαλύπτουν τη φρίκη στην Υεμένη σήμερα. Μπορείτε να επιλέξετε να μην τις δείτε. Αλλά σκεφτήκαμε ότι πρέπει να είστε εσείς που θα πάρετε την απόφαση αυτή».

Ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, ο Μαρκ Λόουκοκ, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η Υεμένη κινδυνεύει «από έναν άμεσο και μεγάλο λιμό», ο οποίος μπορεί να επηρεάσει 14 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή περίπου τον μισό πληθυσμό της χώρας.

Ο οικονομικός πόλεμος έχει επιδεινώσει την απελπισία πολλών οικογενειών της Υεμένης και η χώρα κινδυνεύει από θανάσιμο λιμό. Η σύγκρουση ξεκίνησε πριν από σχεδόν τρία χρόνια και ήρθε ξανά στο προσκήνιο μετά τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι που έστρεψε το ενδιαφέρον στις δραστηριότητες της Σαουδικής Αραβίας στην περιοχή.

πηγή protothema
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *