Ξυπνούν μνήμες από τον τραγικό θάνατο αγοριού 2,5 ετών σε παιδικό σταθμό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Μνήμες από τον αδόκητο χαμό του μόλις 27 μηνών παιδιού τους σε βρεφονηπιακό σταθμό στον Άγιο Δημήτριο, ξυπνούν για την οικογένεια Καραγιάννη, η οποία αναμένει με αγωνία τη δίκη που θα ξεκινήσει σε λίγες εβδομάδες. Στο εδώλιο των κατηγορουμένων θα καθίσουν οι ιδιοκτήτες του παιδικού σταθμού και μια δασκάλα που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ’ αμελείας.

-Advertisement-

Παράλληλα για την ίδια υπόθεση, σε δίκη θα οδηγηθούν η δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου μαζί με έναν αντιδήμαρχο και έναν δημοτικό υπάλληλο οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος καθώς όπως ισχυρίζεται η οικογένεια του βρέφους και σύμφωνα με έγγραφα που έχει στη διάθεσή της ο συγκεκριμένος παιδικός σταθμός λειτουργούσε χωρίς άδεια.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο πατέρας του μικρού Γιάννη, Κωνσταντίνος Καραγιάννης, δεν θα ξεχάσει ποτέ το τηλεφώνημα που δέχθηκε το μεσημέρι εκείνης της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου 2019 όταν, υπάλληλος από το βρεφονηπιακό σταθμό που λίγες ώρες πριν είχε αφήσει το παιδί του, του έλεγε ότι «πνίγηκε» και έχει μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Εκείνη η ημέρα θα ήταν η τελευταία του είχαμε αποφασίσει να μην ξαναπάει εκεί. Τραγική ειρωνεία. Το παιδί μας είχε πεθάνει πριν πάει το ΕΚΑΒ. Έδωσε μεγάλη μάχη μας είπαν οι γιατροί. Εκεί δεν το πρόσεξαν, το είχαν αφήσει και δεν πήραν χαμπάρι τι έγινε».

Μαζί με τη σύζυγό του, όταν συνήλθαν από την τραγωδία που τους χτύπησε την πόρτα, κατέθεσαν μήνυση κατά παντός υπευθύνου, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Καραγιάννης, οι υπεύθυνοι του σταθμού ισχυρίζονταν διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν τις ευθύνες τους. «Σκύλευαν τη μνήμη του παιδιού μας λέγοντας ότι είχε πρόβλημα υγείας που δεν τον γνωρίζαμε εμείς οι γονείς του. Ένα αγοράκι 27 μηνών υγιέστατο».

- Advertisement -

Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση και τη νεκροψία – νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Νικόλαος Καλόγριας, «η παρουσία ξένου σώματος δεν επιβεβαιώθηκε. Το γεγονός, όμως, ότι η καρδιοαναπνευστική ανακοπή έλαβε χώρα κατά τη σίτιση, θέτει σαφή υποψία για εισρόφηση που προηγήθηκε της ανακοπής. Η δε απουσία άλλου υποκείμενου νοσήματος που να δικαιολογεί την ανακοπή, θέτει υπόνοια για εισρόφηση που προηγήθηκε της ανακοπής και σχετίζεται αιτιωδώς με αυτή».

Ο πατέρας του μικρού Γιάννη, κατέθεσε μήνυση και κατά της δημοτικής αρχής του Αγίου Δημητρίου γιατί όπως λέει στο protothema.gr ψάχνοντας στοιχεία μετά το χαμό του παιδιού του, ανακάλυψε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός λειτουργούσε παράνομα χωρίς άδεια. «Έμαθα ότι ο σταθμός δεν είχε άδεια και όταν πήγα στη δήμαρχο να ζητήσω στοιχεία δεν μου τα έδινε. Τότε άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι κακό συμβαίνει. Με εισαγγελικές παραγγελίες πήρα κάποια στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο σταθμός λειτουργούσε παράνομα. Μάλιστα, αυτός ο σταθμός υπήρχε στην Αργυρούπολη, αλλά άγνωστο γιατί τον έκλεισαν από εκεί και ήρθε στον Άγιο Δημήτριο. Μετά το θάνατο του παιδιού μας η δημοτική αρχή έδωσε άδεια στον σταθμό».

Το protothema.gr επικοινώνησε με την πλευρά των ιδιοκτητών του παιδικού σταθμού η οποία δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση ή αναφορά στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η οικογένεια του μικρού Γιάννη, ο βρεφικός σταθμός είχε αιτηθεί αδειοδότηση από το Φεβρουάριο του 2018 αλλά η αρμόδια επιτροπή εξέτασης καταλληλότητας του δήμου δεν έδινε έγκριση, καθώς το οίκημα που στεγαζόταν ο σταθμός δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που προβλέπει η νομοθεσία και δεν διέθετε τα στοιχεία νομιμότητας.

Μάλιστα, η δήμαρχος Μαρία Ανδρούτσου όχι μόνο δεν δρομολόγησε την διαδικασία ελέγχου και στη συνέχεια να κλείσει τον σταθμό, αντίθετα λίγες ημέρες μετά το θάνατο του παιδιού, όπως προαναφέρθηκε έσπευσε να χορηγήσει την άδεια λειτουργίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο η κα Ανδρούτσου παρόλο που είχε ενημερωθεί από την Περιφέρεια Αττικής ότι «…στον Άγιο Δημήτριο λειτουργούσε μονάδα φροντίδας προσχολικής αγωγής και διαπαιδαγώγησης για τη λειτουργία της οποίας δεν είχε χορηγηθεί η σχετική άδεια και ότι η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί ήταν η υπηρεσιακή διαπίστωση λειτουργίας της μονάδας και σε θετική περίπτωση η έκδοση απόφασης Δημάρχου για διακοπή λειτουργίας αυτής, δεν δρομολόγησε η ίδια ή μέσω των υπαλλήλων του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας οποιονδήποτε έλεγχο με απεύθυνση προς τη Δημοτική Αστυνομία ή την Ελληνική Αστυνομία και εντεύθεν τις διαδικασίες έκδοσης πράξης διακοπής λειτουργίας στην πράξη της δε αυτή προέβη με σκοπό να προσπορίσει στην ιδιοκτήτρια της μονάδας και αιτήσασα την αδειοδότηση της μονάδας αυτής παράνομο όφελος που συνίστατο στην μέχρι 20-10-2019 χωρίς άδεια λειτουργία της εν λόγω μονάδας η οποία έλαβε άδεια ίδρυσης και λειτουργίας την 21-10-2109».

Όπως ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Καραγιάννης τον Ιούνιο του 2020 κατέθεσε έκθεση πραγματογνωμοσύνης στον δήμο με την οποία τεκμηρίωνε την μη σύννομη αδειοδότηση του σταθμού και ζητούσε επανεξέταση της καταλληλότητας του, αλλά όπως επισήμανε «ο δήμος δεν προέβη σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα ούτε με έχουν ενημερώσει».

protothema.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *