Δύο μήνες μετά τον πύρινο όλεθρο, το Μάτι περιμένει το χειμώνα προσπαθώντας στο μεταξύ να γιατρέψει τις βασικές πληγές του. Στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα δεκάδες πυρόπληκτοι ζουν ακόμα στα καταλύματα του Στρατού και της Αεροπορίας και τρέφονται με το συσσίτιο που διανέμει ο Δήμος Ραφήνας.
Οι ελάχιστες κατεδαφίσεις που έχουν γίνει έως τώρα αφορούν σε κτίσματα που χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» από τους μηχανικούς, καθώς είχαν σχεδόν αφανιστεί από τη μανία της φωτιάς. Οσο για τα «κίτρινα», αυτά δηλαδή που έχουν κριθεί επισκευάσιμα, οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να ξεμπερδέψουν το κουβάρι της στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών, ώστε να προγραμματίσουν την ανακατασκευή.
Την ίδια ώρα, στον ερανικό λογαριασμό που είχε ανοίξει στην Τράπεζα της Ελλάδος, εξ ονόματος του υπουργείου Οικονομικών, έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό, αλλά ακόμα κανείς δεν ξέρει το χρόνο και τον τρόπο που θα διατεθεί. «Δεν έχω επίσημη ενημέρωση για το ύψος του ποσού αυτού, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει “πιάσει” το στόχο των 100 εκατ. ευρώ. Ομως, δεν έχει εκδοθεί ακόμα ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) κι έτσι δεν ξέρουμε τι θα γίνουν αυτά τα χρήματα, αν θα πάνε σε υποδομές ή σε άλλους σκοπούς», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Ραφήνας, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος δίνει καθημερινή μάχη για τις ανάγκες των κατοίκων. Οπως εξηγεί, το ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δωρεές θα μπορούσε να κάνει θαύματα στην περιοχή. «Με το ποσό αυτό θα μπορούσε να γίνει ο οικισμός καινούργιος», επισημαίνει ο κ. Μπουρνούς.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, στον ερανικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος δεν κατατέθηκαν σχεδόν καθόλου δωρεές πλην αυτών που προέρχονται από κρατικούς φορείς. «Επειδή ανησυχούμε ότι θα γίνει το ίδιο με το Ταμείο Μολυβιάτη, ρωτήσαμε τον κ. Σπίρτζη γιατί δεν διαθέτουν τα χρήματα αυτά για την ανοικοδόμηση των σπιτιών και μας είπε ότι όλα κι όλα έχουν συγκεντρωθεί 37 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 35 από κρατικούς φορείς», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο μηχανικός Τάσος Μπομπόνης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Κατοίκων στο Μάτι, προσθέτοντας: «Συγκεκριμένα, μας είπε ότι κάποιοι που είπαν ότι θα βάλουν χρήματα δεν τα έβαλαν». Οπως είχε ανακοινωθεί ύστερα από το άνοιγμα του λογαριασμού, το Ελληνικό Δημόσιο συμμετείχε με εισφορές 20 εκατ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ, το υπουργείο Οικονομικών με 10 εκατ. ευρώ και η Ελληνική Βουλή με 10 εκατ. ευρώ. Στις 26 Ιουλίου η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ανακοινώσει ότι καταθέτει στο λογαριασμό άλλα 5 εκατ. ευρώ, συνολικά δηλαδή θα έπρεπε να υπάρχουν 45 εκατ., ακόμα και αν δεν είχε γίνει καμία άλλη δωρεά. Υπεύθυνη για το λογαριασμό της ΤτΕ έχει οριστεί επιτροπή, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και τους υπουργούς Χρήστο Σπίρτζη και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ξεχωριστοί ερανικοί λογαριασμοί είχαν ανοίξει στους Δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα.
ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΗΛΕΙΑ
Πάνω από 1 εκατ. δολ. έδωσαν οι ομογενείς της Αυστραλίας
Το προηγούμενο της Ηλείας και του Ταμείου Μολυβιάτη, πάντως, έχει προκαλέσει δυσπιστία σε πολλούς από τους δωρητές, που προτίμησαν να διαθέσουν απευθείας τις προσφορές τους χωρίς τη μεσολάβηση του κράτους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ομογένεια της Αυστραλίας, που μαζί με την Αρχιεπισκοπή και ραδιοφωνικό σταθμό ελληνικής οικογένειας συγκέντρωσαν πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, Βασίλης Παπαστεργιάδης, ήρθε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα κι έδωσε ο ίδιος το ποσό 40.000 δολαρίων στους εθελοντές πυροσβέστες που πληρώνουν από την τσέπη τους τις στολές τους και ακόμα 100.000 δολάρια στο Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα. «Η Ομογένεια συγκλονίστηκε από την καταστροφή και ο Ελληνας θα είναι πάντα δίπλα στον Ελληνα», λέει ο κ. Παπαστεργιάδης στον «Ε.Τ.» της Κυριακής προσθέτοντας: «Με τον ίδιο τρόπο θα διατεθούν και τα υπόλοιπα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί, απευθείας όπου κρίνουμε ότι υπάρχει ανάγκη».
Βοήθεια και από Κύπρο
Αλλά και στην Κύπρο, που είχε κινητοποιηθεί ξανά στις φωτιές της Ηλείας, ξαναχτίζοντας τη μαρτυρική Αρτέμιδα, άνοιξε τραπεζικός λογαριασμός υπέρ των πυρόπληκτων στον οποίο πρώτη η κυπριακή κυβέρνηση κατέθεσε 10 εκατ. ευρώ. Πηγές από τη Μεγαλόνησο εξηγούν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ότι η πρόθεση είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο της Ηλείας και να αναλάβει η κυπριακή κυβέρνηση συγκεκριμένα έργα στις καμένες περιοχές.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Παίρνουν σειρά τα αντιπλημμυρικά έργα
Το καλοκαίρι που πέρασε στο Μάτι άφησε πίσω μια περιοχή ρημαγμένη από το θάνατο και την καταστροφή, με ελάχιστα ίχνη ζωής και ελπίδας μέσα στις στάχτες. Οχήματα του Στρατού παραμένουν σκόρπια στις καμένες περιοχές, όπου τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται η κοπή των δέντρων και η διαδικασία οχύρωσης με κορμοδέματα για να ακολουθήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα. Βασικές υποδομές που είχαν καταστραφεί, όπως σχολεία, αθλητικά κέντρα, αλλά και το Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα, ανακατασκευάζονται χάρις στην ιδιωτική πρωτοβουλία και το «τσουνάμι» ανθρωπιάς που ακολούθησε την καταστροφή. Πίσω από τη μαυρίλα, κρύφτηκαν επιμελώς ιστορίες επώνυμων πολιτών, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών, ακόμα και πολιτικών, που βοήθησαν μυστικά όπου υπήρχε ανάγκη με τον όρο να μη δημοσιοποιηθεί η προσφορά τους.