Δύο δισεκατομμυρίων ετών είναι το αρχαιότερο νερό. Πού ανακαλύφθηκε και τι σημαίνει η ανάλυσή του για την επιστήμη και τη ζωή.
Το αρχαιότερο νερό του κόσμου υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν στο υπέδαφος ερευνητές που εργάζονται σε ένα από τα βαθύτερα ορυχεία του κόσμου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο, το νερό ηλικίας 2 δισεκατομμυρίων ετών υπολογίζεται ότι είδε για τελευταία φορά το φως του ήλιου προτού εμφανιστούν στη Γη πολυκύτταροι οργανισμοί.
Στην αρχέγονη πηγή κοντά στο Οντάριο, το αρχαιότερο νερό αναβλύζει από τα πετρώματα του ορυχείου χαλκού, κασσίτερου και αργύρου με ρυθμό αρκετών λίτρων ανά λεπτό.
Το 2013 είχε βρεθεί στο ίδιο ορυχείο νερό ηλικίας 1,5 δισ. ετών, το οποίο και κατείχε το προηγούμενο ηλικιακό ρεκόρ.
Η ηλικία του νέου αρχαιότερου νερού εκτιμήθηκε βάσει χημικών αναλύσεων σε διαλυμένα αέρια όπως το ήλιο και το αργό.
Στα δείγματα δεν εντοπίστηκαν μικρόβια, όμως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το νερό περιέχει θειικά ιόντα από χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν δυνητικά να αξιοποιηθούν ως πηγή ενέργειας από μικροβιακές μορφές ζωής.
Η ανακάλυψη μικροβιακών κοινοτήτων που ζουν βαθιά στο υπέδαφος, απομονωμένες από την υπόλοιπη βιόσφαιρα, θα έδινε μια εικόνα για παρόμοιες μορφές ζωής στον Άρη ή άλλους πλανήτες, λένε οι ερευνητές.
Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο.