Βρετανία: 160 χρόνια Big Ben αλλά το ρολόι είναι… χαλασμένο

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read
Πρόκειται για το πιο εκτενές έργο συντήρησης και αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον Πύργο Ελίζαμπεθ

Το διασημότερο ρολόι στον κόσμο, το γνωστό μας «Big Ben», γιορτάζει φέτος τα 160 χρόνια του. Οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που γίνονται στο λονδρέζικο μνημείο από το 2017 και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2021 είναι η αιτία που το ρολόι έχει σιγήσει και δεν θα χτυπήσει ούτε γι αυτή τη σημαντική επέτειο.

-Advertisement-

Ο Πύργος Ελίζαμπεθ του βρετανικού κοινοβουλίου, ύψους 96 μέτρων, σύμβολο της Βρετανίας και ένα από τα πλέον φωτογραφημένα κτίρια στη χώρα, είναι ζωσμένος με σκαλωσιές, καθώς τα τέσσερα καντράν του –τοποθετημένα σε κάθε πλευρά του πύργου– γυαλίζονται ξανά, η σιδηροκατασκευή χρωματίζεται εκ νέου και οι πέτρινοι τοίχοι του καθαρίζονται και επισκευάζονται.

Το πρώτο από τα τέσσερα καντράν του, μετά τη συντήρησή του παρουσιάστηκε στο κοινό σήμερα, ακριβώς 160 χρόνια από τότε που το «Μεγάλο Ρολόι» χτύπησε για πρώτη φορά. Λόγω των εργασιών το ρολόι έχει σιγήσει και χτυπά μόνο για σημαντικές εκδηλώσεις, όπως οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς.

Πρόκειται για το πιο εκτενές έργο συντήρησης και αποκατάστασης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στον Πύργο Ελίζαμπεθ και περιλαμβάνει την αφαίρεση όλης της οροφής του που είναι από χυτοσίδηρο, κατασκευασμένη από 3.433 κομμάτια, προκειμένου να επισκευαστεί από τη διάβρωση και έτσι να σταματήσει η εισροή υδάτων που απειλεί την πέτρινη κατασκευή.

Το βάρους 13,7 τόνων ρολόι θα παραμείνει στη θέση του κατά τη διάρκεια των εργασιών. Ο μηχανισμός του βικτωριανού ρολογιού αφαιρέθηκε προκειμένου να επισκευαστεί και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υποστεί βλάβη από τη σκόνη και τη βρωμιά που προκαλούν οι εργασίες αυτές.

«Είναι ένα περίπλοκο πρόγραμμα συντήρησης, με εκατοντάδες ειδικούς ανά τη χώρα να εργάζονται πάνω σε διαφορετικές πτυχές του έργου … και φθάσαμε σε αυτό το στάδιο αφού πολλά μεγάλα τμήματα επισκευάστηκαν και να είναι έτοιμα να επανατοποθετηθούν στο μέρος που βρίσκονταν», δήλωσε η επικεφαλής του έργου Σαρλότ Κλότον.

ethnos

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *