Ο Δήμος Λαμιέων, η Τοπική Κοινότητα Υπάτης και ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Υπαταίων «Οι Αινιάνες» συνδιοργανώνουν μια βραδιά αφιερωμένη στον Απουλήϊο, Ρωμαίο πλατωνικό φιλόσοφο και ποιητή του 2ου αιώνα μ. Χ., συγγραφέα του σημαντικού έργου «Μεταμορφώσεις». που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Κακογιάννειο Αστεροσχολείο Υπάτης.
Ομιλητές στην εκδήλωση θα είναι:
* ο Δρ. Baudouin Decharneux, μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Βρυξελλών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Απουλήϊος και Υπάτη»,
* ο Δρ. Γεώργιος Κακαβάς, Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης, Διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, με θέμα «Αστρομάντισσες και φαρμακίδες της Υπάτης και ο Απουλήϊος».
Η βραδιά περιλαμβάνει ακόμα:
* Ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Απουλήϊου από το μέλος της Θεατρικής Ομάδας Εφήβων Δ.Ε. Γέρακα Αττικής Ειρήνη Τζουραμάνη,
* Μουσικές παρεμβάσεις με κιθάρα από το Ωδείο Εν Ωδαίς»,
* Αποκαλυπτήρια αναμνηστικής ανάγλυφης πλάκας προς τιμήν του Λούκιου Απουλήϊου που είναι δώρο του πρώην Δημάρχου Υπάτης Γεωργίου Κουτρούμπα και της κ. Ευανθίας Κουτρούμπα.
Η βραδιά θα κλείσει με δεξίωση στον αύλειο χώρο του Κακογιάννειου Αστεροσχολείου Υπάτης.
Σχετικά με τον Απουλήιο: https://el.m.wikipedia.org/wiki/Απουλήιος
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικούς Ρωμαίους πλατωνιστές. Έζησε από το 123 έως το 170 μ.Χ. Οι ” Μεταμορφώσεις” ή ” Χρυσός Γαϊδαρος” του οποίου η πλοκή εξελίσσεται στην Υπάτη, είναι από τα σπουδαιότερα, αν όχι το σπουδαιότερο, έργα του. Μέγας φιλέλληνας, τελειοποίησε τις σπουδές του στην αρχαία Αθήνα. Τιμήθηκε πολύ από τους συγχρόνους του και τους μεταγενεστέρους και αγάλματά του στήθηκαν στην Καρχηδόνα, όπου και κατέληξε, και σε πολλές άλλες πόλεις. Στον ελληνικό χώρο το έργο του έγινε ακόμη γνωστότερο, μετά τον θάνατό του χάρη στον Άγιο Αυγουστίνο.
Σχετικά με τον Καθηγητή Δρ Baudouin Decharneux
Από Βέλγο πατέρα και Ισπανίδα μητέρα ο Καθηγητήs Decharneux είναι ένας από τους σημαντικότερους συγχρόνους Βέλγους φιλοσόφους και θρησκειολόγους. Τακτικός Καθηγητής του Ελευθέρου Πανεπιστημίου Βρυξελλών, ο πολυγραφότατος Διδάκτωρ αποτελεί μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας Βρυξελλών και προσφάτως εξελέγη πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Γαλλοφώνων Καθηγητών Φιλοσοφίας. Θερμός φιλέλληνας, έχει εργαστεί κοντά στον τ. Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητή Δρ. Ευάγγελο Μουτσόπουλο. Η Ακαδημία Αθηνών τίμησε το έργο του και την αγάπη του για τον πολιτισμό μας εκλέγοντάς τον αντεπιστέλλον μέλος της.