Voucher έως 5.000 για τα προνήπια: Ποιοι τα δικαιούνται – Αναλυτικά τα κριτήρια

Μαίρη Μαλισιόβα
Updated 2019/08/26 at 5:41 ΜΜ
6 Min Read

 

Με voucher θα πάνε φέτος στο σχολείο τα νήπια 13 δήμων της χώρας οι οποίοι εξαιρέθηκαν από το μέτρο της δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης καθώς οι εκπρόσωποι τους δήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», το περίφημο μέτρο του εκπαιδευτικού κουπονιού voucher θα εφαρμοστεί στα νηπιαγωγεία της χώρας για πρώτη φορά ενώ ίσως αποτελέσει ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πείραμα για το επόμενο χρονικό διάστημα. Το εν λόγω voucher ουσιαστικά αποτελεί ένα ποσό επιδότησης κάθε παιδιού που θα αντιστοιχεί στα έξοδα φοίτησής του για έναν χρόνο.

Όπως είναι γνωστό από τους 52 δήμους που αρχικά δήλωσαν αδυναμία εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης που είχε ψηφισθεί από τη Βουλή πέρυσι τελικά μόνο οι 13 θα εξαιρεθούν από τον σχετικό νόμο. Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του μεσολάβησε στο να βρεθεί λύση ώστε να καλυφθούν τελικά οι ανάγκες όλων των οικογενειών στη χώρα που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι δήμοι που εξαιρέθηκαν από το μέτρο ωστόσο αποτελούν μεγάλους δήμους της χώρας οπότε δραστηριοποιήθηκε για την επίλυσή του η Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης ΕΕΤΑΑ η οποία και θα καλύψει το ποσό που απαιτείται από κοινοτικά κονδύλια.

Ποιους αφορά το μέτρο

ΤΑ ΝΕΑ δημοσιεύουν τις προϋποθέσεις για να πάρει κανείς το εκπαιδευτικό κουπόνι, τα κοινωνικά και οικονομικά τους κριτήρια. Συγκεκριμένα το μέτρο αφορά τις μητέρες βρεφών νηπίων και παιδιών, τις μητέρες νηπίων παιδιών εφήβων και ατόμων με αναπηρία, γυναίκες και άνδρες στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια παιδιών και τα άτομα που βρίσκονται σε χηρεία.

Πάντως οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν την ελληνική υπηκοότητα ή την υπηκοότητα κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή είναι ομογενείς ή είναι αλλοδαποί από τρίτες χώρες και διαμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα, να είναι εργαζόμενοι ή άνεργοι/ες.

Το μέτρο του εκπαιδευτικού κουπονιού voucher αφορά:

  • Βρεφικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για βρέφη από 2 μηνών ή από 8 μηνών ή από 18 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής 1-30/9/2019 και προνήπια από 2,5 ετών συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής 1-30/9/2019 μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση νηπιαγωγείο.
  • Βρεφονηπιακούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας, για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών (30 μηνών) συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής (1-30/9/2019) για προνήπια από 2,5 ετών, συμπληρωμένων κατά τον μήνα εγγραφής (1-30/9/2019) μέχρι την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση (νηπιαγωγείο) και προνήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών.
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΟΑ) για παιδιά από 5 έως 12 ετών.
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες, για παιδιά με αναπηρία ή/και εφήβους ή/και άτομα με νοητική αναπηρία ή/και κινητική αναπηρία.

TA ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Βασική προϋπόθεση για να πάρει κάποιος κουπόνι θα είναι το εισοδηματικό κριτήριο της οικογένειας.
Οι οικογένειες θα πρέπει να έχουν συνολικό οικογενειακό εισόδημα το οποίο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το ποσό των €36.000 και συγκεκριμένα:
– Τα €27.000 για μητέρες που έχουν έως δυο παιδιά
– Τα €30.000 για μητέρες που έχουν τρία παιδιά
– Τα €33.000 για μητέρες που έχουν τέσσερα παιδιά
– Τα €36.000 για μητέρες που έχουν από πέντε παιδιά και άνω

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την ένταξη ενός πολίτη στην κατηγορία των δικαιούχων εκπαιδευτικού κουπονιού θα προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου εκκαθαριστικό σημείωμα του υπουργείου Οικονομικών του φορολογικού έτους 2018 εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1/1 2018 έως 31/12/2018. Στο συνολικό οικογενειακό εισόδημα συμπεριλαμβάνονται και συνυπολογίζονται τα εισοδήματα και των δύο συζύγων μερών καθώς και των εξυπηρετούμενων ατόμων εφόσον υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση.

Στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος δικαιούχος πολίτης δεν μπορέσει να ενεργοποιήσει το voucher του λόγω έλλειψης θέσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δομής στην οποία ανήκει ηλικιακά το παιδί του θα μπορέσει να το ενεργοποιήσει για πρώτη φορά σε άλλη κατηγορία καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» τα ετήσια όρια δαπάνης σε ευρώ που θα δοθούν για το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών σε γονείς νηπίων θα είναι τα παρακάτω.

Βρεφικοί/Βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί

Για βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση
Για βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση
Για βρέφη από 18 μηνών έως 2,5 ετών €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση
Για προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση €1.805 χωρίς σίτιση και €2.375 με σίτιση

Βρεφονηπιακοί Σταθμοί Ολοκληρωμένη Φροντίδας

Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών €2.375 χωρίς σίτιση και €2.945 με σίτιση
Προνήπια από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση €1.805 χωρίς σίτιση και €2.375 με σίτιση
Προνήπια με αναπηρία από 2,5 ετών έως 6,5 ετών €5.000

Κέντρα Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών

Παιδιά από 5 έως 12 ετών €1.330 για την κάθε βάρδια τεσσάρων ωρών κατ’ελάχιστον θα γίνονται αποδεκτές έως δυο βάρδιες για κάθε εκπαιδευτική δομή

Κέντρα Δημιουργική Απασχόληση Παιδιών Με Αναπηρίες

Παιδιά με αναπηρία ή/καιέφηβοι ή/καιάτομα με νοητική αναπηρία ή και κινητική αναπηρία €5.000 για δομές που το ωράριο λειτουργίας τους είναι οκτώ ώρες ημερησίως

πηγή : dikaiologitika.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
TAGGED:
Share this Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content