Επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες η Suddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει σε οικονομικό ρεπορτάζ της ότι αυτή την περίοδο οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το Τρίτο Πρόγραμμα Στήριξης που κανονικά ολοκληρώνεται τον Αύγουστο.
Ο λόγος είναι ότι για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Επιπρόσθετα το ΔΝΤ πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που εξαρτάται από την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία θα συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι.
Οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί -και απορρίπτει- η Αθήνα
Προς επίρρωση των όσων αναφέρει η γερμανική ZS περί συζητήσεων ολιγόμηνης παράτασης του Μνημονίου, πληροφορίες του iefimerida.gr αναφέρουν ότι η κυβέρνηση έχει δεχθεί ήδη σχετικές τεχνοκρατικές εισηγήσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στα περίπου 20 δισ. ευρώ που μένουν αδιάθετα στον ESM, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά ακριβού χρέους π.χ. τα δάνεια του ΔΝΤ ή τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ.
Η κυβέρνηση απορρίπτει τις εισηγήσεις, ενώ δεν έχει απαντηθεί το πώς θα μπορούσε να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια ένα τέτοιο αίτημα.
Αυτή την Παρασκευή οι δανειστές της Αθήνας συναντώνται για εμπιστευτικές συνομιλίες στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι οποίες θα συνεχιστούν στα τέλη Απριλίου στη Σόφια στη σύνοδο των υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης. Σκοπός είναι η επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους. Το αργότερο στις αρχές Μαΐου η απόφαση αυτή θα άνοιγε τον δρόμο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Στις συνομιλίες ωστόσο εξετάζεται ήδη η προθεσμία αυτή να μετατεθεί τον Ιούνιο και να επιμηκυνθεί η ισχύς του τρέχοντος προγράμματος.
Οι δανειστές εξάλλου ζητούν αυστηρότερη επιτήρηση της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος σε σύγκριση με την Ιρλανδία η την Πορτογαλία. Μόνο που σ’ αυτό αντιτίθεται η Αθήνα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί την ολοκλήρωση του προγράμματος σημαντικό βήμα επιστροφής στην ελευθερία. Οι περισσότεροι δανειστές αντίθετα είναι της γνώμης ότι η Αθήνα οφείλει να δεχθεί αυστηρότερη επιτήρηση, αφού σε τελική ανάλυση η συζητούμενη ελάφρυνση του χρέους αφορά δεκαετίες ολόκληρες.
Με πληροφορίες από DW