Βέροια: Από τις γουρουνοκεφαλές κατά προσφύγων στο «καλώς ήλθατε»

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read
Καλωσόρισμα για 15 προσφυγόπουλα στο Δημοτικό Σχολείο της Αγίας Βαρβάρας – Τρία χρόνια πριν κάποιοι είχαν αντιδράσει με ακραίο τρόπο στην άφιξη προσφύγων στη δομή της περιοχής

Οι ακραίες αντιδράσεις, ακόμα και με γουρουνοκεφαλές, κατά της εγκατάστασης προσφύγων στην Αγία Βαρβάρα της Βέροιας, είναι σήμερα μια κακή ανάμνηση του παρελθόντος.

Οι πόρτες του Δημοτικού Σχολείου του χωριού άνοιξαν τη Δευτέρα για 15 προσφυγόπουλα, τα οποία άκουσαν το πρώτο κουδούνι στη διάρκεια μιας μικρής γιορτής που διοργάνωσαν ο διευθυντής και οι δάσκαλοι για να τους υποδεχτούν. Αντί για συγκέντρωση αντιδρώντων στην καγκελόπορτα είχε αναρτηθεί μια πινακίδα με το «καλώς ήλθατε» γραμμένο σε τέσσερις γλώσσες, ενώ στο προαύλιο υπήρχαν χυμοί, γλυκίσματα και πολύχρωμα μπαλόνια.

2.jpg

Είναι η τρίτη σχολική χρονιά που λειτουργεί απογευματινή Δομή Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων (ΔΥΕΠ) στο συγκεκριμένο σχολείο, το οποίο ήταν από τα πρώτα στη χώρα που φιλοξένησε αντίστοιχο πρόγραμμα. Σε αυτό φοιτούν παιδιά προσφύγων που διαμένουν στην προσφυγική δομή του πρώην στρατοπέδου «Αρματωλού Κόκκινου».

«Την πρώτη φορά, στη σχολική σεζόν 2016 – 2017, που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις και επιφυλάξεις από ορισμένους γονείς. Έπειτα από διεξοδική συζήτηση και ενημέρωση δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινήσεις για θέματα ασθενειών, εμβολιασμών και άλλα ζητήματα. Σταδιακά οι επιφυλάξεις άρθηκαν και φέτος ξεκινήσαμε χωρίς τέτοια προβλήματα», ανέφερε στο ethnos.gr ο διευθυντής του Σχολείου, Κώστας Κωνσταντινίδης.

12.jpg

Στη μεγάλη τους πλειονότητα τα παιδιά προέρχονται από οικογένειες Σύρων κι ένα μικρό ποσοστό είναι από το Ιράκ και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Στη ΔΥΕΠ, η οποία λειτουργεί απογευματινές ώρες (14:00 – 18:00) δεν θα έχουν αλληλεπίδραση με τα παιδιά του πρωινού κύκλου, τα οποία σχολούν στη 1:15, ενώ το ολοήμερο στεγάζεται σε άλλο κτίριο. Έπειτα από διάστημα τριών μηνών, και αφού υπάρξει κάποια εξοικείωση με την ελληνική γλώσσα και το σχολικό περιβάλλον, θα μπορούν να μετακινηθούν στις τάξεις υποδοχής του πρωινού κύκλου. Σήμερα φοιτούν σε αυτές άλλα 15 παιδιά προσφύγων, τα οποία είχαν φοιτήσει στις ΔΥΕΠ των προηγούμενων δύο ετών.

«Πρόκειται για παιδιά του πολέμου, που οφείλουμε να τους παράσχουμε εκπαίδευση. Αν δεν βρουν στο σχολείο τη ζεστασιά που χρειάζονται, δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στην κοινωνία».

3.jpg

Στο πρώην στρατόπεδο «Αρματωλού Κόκκινου» διαμένουν σήμερα περίπου 450 άτομα, σε ανθρώπινες συνθήκες και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με τους ντόπιους. Η πρώτη εγκατάσταση προσφύγων στη συγκεκριμένη δομή, το Μάρτιο του 2016, είχε στιγματιστεί από συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και θλιβερά επεισόδια, που έφτασαν μέχρι το σημείο κάποιοι να πετάξουν γουρονοκεφαλές μέσα στις εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου.

Πρόσφατα υπήρξε ένταση μεταξύ των φιλοξενούμενων προσφύγων, με αφορμή την επέκταση της δομής και τη μεταφορά επιπλέον οικογενειών προσφύγων, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης της Μόριας. Πρόσφυγες που φιλοξενούνταν ήδη στη δομή ζητούσαν να μετακινηθούν εκείνοι στους νέους οικίσκους που παρείχαν καλύτερες συνθήκες φιλοξενίας.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *