«Έχουν τεθεί πολύ υψηλοί στόχοι για το πλεόνασμα»
Αιχμηρή κριτική στις αποφάσεις των ευρωπαίων εταίρων για το χρέος και τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας άσκησε εμμέσως πλην σαφώς η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, φανερώνοντας εκ νέου τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ταμείο σχετικά με το τρίτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, μιλώντας σε πάνελ στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα, η κ. Βελκουλέσκου επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται βαθιά ελάφρυνση. «Χρειάζεται μία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, το οποίο είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο» δήλωσε εμφατικά η κ. Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ότι το ΔΝΤ, παρότι δεν αποτελεί μέρος της συμφωνίας, συμμετέχει στις συζητήσεις.
Το στέλεχος του Ταμείου σημείωσε ότι «έχουμε αποδείξει ότι δεν είναι αναγκαία η εμπροσθοβαρής – πριν από το 2018 – εφαρμογή των μέτρων για το χρέος, αλλά χρειάζεται να εκτιμήσουμε αν τα μέτρα που προτείνονται είναι σύμφωνα με την ανάλυσή μας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Αν όχι – πρόσθεσε – «θα πρέπει να προβλεφθούν επιπλέον μέτρα που θα τη διασφαλίζουν».
Παράλληλα, είπε πως δεν έχει υπάρξει ακόμη ποσοτικοποίηση των μέτρων που θα οδηγήσουν στην ελάφρυνση του χρέους. Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση είπε πως ελπίζει αυτή η ποσοτικοποίηση να γίνει πριν τις γερμανικές εθνικές εκλογές το 2017.
Αναφερόμενη στα δημοσιονομικά μεγέθη, τόνισε πως οι στόχοι είναι υπερβολικά φιλόδοξοι για τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, ουσιαστικά επαναφέροντας στο προσκήνιο την πρόταση του ΔΝΤ για μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2018 από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%. Η κα Βελκουλέσκου έκανε λόγο για «φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους» από την ΕΕ, οι οποίοι «αυξάνουν τα ρίσκα της αποτυχίας» και τόνισε: «Χρειάζονται πιο ρεαλιστικές στοχεύσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τον ρυθμό ανάπτυξης».
«Tο 2014, η Ελλάδα είχε εισέλθει σε φάση ανάπτυξης που θα απαιτούσε μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν το 2015 κι έτσι οδηγηθήκαμε σε μια δεύτερη ελληνική κρίση» επισήμανε παράλληλα και παραδέχθηκε ότι «κεντρικός στόχος τα τελευταία έξι χρόνια είναι η διατήρηση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». Παράλληλα, ανέφερε πως το τρίτο πρόγραμμα του ESM αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την παραμονή της Ελλάδος της ευρωζώνης.
Στο πάνελ συμμετείχε και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος σημείωσε πως η επερχόμενη δεύτερη αξιολόγηση, το φθινόπωρο, θα έχει προκλήσεις.