Βαρουφάκης: Προτείνουμε κούρεμα οφειλών που έγιναν λόγω πανδημίας, κατάργηση ΑΑΔΕ, Υπερταμείου και «Ηρακλή»

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
7 Min Read

Ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία της κοινωνίας και των πολιτών από την εντεινόμενη οικονομική κρίση» παρουσίασε ο γ.γ. του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, θέτοντας στο δημόσιο διάλογο μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου 56 σελίδων.

-Advertisement-

Το σχέδιο του ΜέΡΑ25 προβλέπει παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν την κατάργηση προπληρωμής φόρων καθώς και τη μείωσή τους για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την κατάργηση του σχεδίου «Ηρακλής» για την πώληση των κόκκινων δανείων, αλλά και την παύση των πλειστηριασμών. Προβλέπει, επίσης την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου και του ΤΧΣ, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά είπε, να «ανατραπεί η αρχιτεκτονική της υποτέλειας».

Ακόμη, το ΜέΡΑ25 προτείνει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος που θα επιτρέπει στους ιδιώτες να κάνουν πληρωμές μεταξύ τους μέσω TAXIS.

Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε τις προτάσεις χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, στη διάρκεια της οποίας προέβλεψε ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές.

- Advertisement -

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο το ΜέΡΑ 25 να συνεργαστεί με άλλα κόμματα για την προώθηση των προτάσεών του είπε ότι «αν υπήρχαν κόμματα με τα οποία να συμφωνούσαμε, το ΜέΡΑ 25 δεν θα είχε λόγο ίδρυσης».

Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι τα 32 δισ. για την Ελλάδα δεν υπάρχουν, θα είναι λιγότερα, καθώς και ότι μετά τις διαφωνίες, τα 750 δισ. της ΕΕ θα μειωθούν κοντά στα 250 δισ. από τα οποία τα περισσότερα θα μοιραστούν σε Γαλλία και Γερμανία.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 υπογράμμισε ότι η κρίση επιδεινώνεται και θα έχουμε εμβάθυνση χρεοκοπίας ιδιωτών, με πολλαπλασιασμό κόκκινων δανείων, ενώ το δημόσιο χρέος θα οδεύσει προς το 220% του ΑΕΠ.

Την ίδια στιγμή, είπε, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προστατεύσουν τους πολίτες και την οικονομία, καθώς ύστερα από 10 χρόνια κρίσης οι δανειστές συνεχίζουν να ελέγχουν τη φορολογική πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό, είπε ο κ. Βαρουφάκης ότι ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία, αλλά δεν του το επιτρέπουν οι δανειστές.

Η πρόταση νόμου του ΜέΡΑ25 θα ανατρέψει την υφεσιακή δυναμική της οικονομικής πολιτικής καθως και την αρχιτεκτονική της υποτέλειας, θα έχουμε θεσμούς υπέρ της προστασίας των πολιτών, τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόταση νόμου που διατυπώνει το ΜέΡΑ25 προβλέπει:

Κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιου που δημιουργήθηκαν πρόσφατα λόγω της κρίσης της πανδημίας για όσους έχουν χάσει τουλάχιστον το 30% του εισοδήματός τους. Εάν δεν γίνει ένα τέτοιο κούρεμα, είπε ο κ Βαρουφάκης, η ζημιά για το Κράτος θα είναι μεγαλύτερη από το κόστος του κουρέματος, διότι οι φορολογούμενοι θα χρεοκοπήσουν και δεν θα ξαναπληρώσουν. Είναι μια επένδυση στην αύξηση των δημοσίων εσόδων τα επόμενα χρόνια. Τέτοια κουρέματα έκανε η Γερμανία, είπε ο κ Βαρουφάκης, η Ελλάδα είναι αδύνατον να μην ακολουθήσει.

Κατάργηση της ΑΑΔΕ, η οποία όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση αλλά ελέγχεται από τους δανειστές. Αντ’ αυτής θα δημιουργηθεί ένα νέο, πραγματικά ανεξάρτητο όργανο, μια νέα αυτόνομη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, με επικεφαλης που θα εκλέγεται από κοινωνική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται κατά ⅓ από βουλευτές ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, κατά ⅓ από κληρωτούς δικαστές και κατά ⅓ από επαγγελματίες λογιστές.

Κατάργηση του σχεδίου «Ηρακλής» που προβλέπει πώληση των κόκκινων δανείων σε αρπακτικά ταμεία (funds) τα οποία θα κάνουν πλειστηριασμούς. Κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό όχι μόνο για τους δανειολήπτες αλλά και για τις τράπεζες, είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρότεινε τη μεταβίβαση όλων των κόκκινων δανείων σε μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης, η οποία θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των πολιτών. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα εντοπιστούν από ανεξάρτητες επιτροπές κοινωνικού ελέγχου, έτσι ώστε να μην καταστρατηγηθεί το σύστημα προστασίας. Οι τράπεζες με βάση το σχέδιο αυτό, που ονομάζεται «Οδυσσέας» παίρνουν τιτλοποιημένα ομόλογα μαζί με εγγύηση δημοσίου. Έτσι και οι τράπεζες θα έχουν μικρότερη απώλεια της κεφαλαιακής τους βάσης και οι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να πληρώνουν ένα μικρό ποσό για να διατηρούν το σπίτι τους. Το σχέδιο αυτό, υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης δεν έχει καμία σχέση με την πρόταση της κυβέρνησης να αγοράζει το κράτος τα σπίτια, γιατί με τη δική μας πρόταση ο δανειολήπτης διατηρεί την ιδιοκτησία του σπιτιού του. Αυτό βοηθά και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Αλλά και όσοι δεν έχουν κόκκινο δάνειο ωφελούνται, διότι οι πλειστηριασμοί , εάν γίνουν, θα ρίξουν τις αξίες σε όλη την αγορά, οπότε θα πέσουν οι τιμές όλων των σπιτιών και των καταστημάτων.

Kατάργηση όλων των προπληρωμών φόρου για ετήσια εισοδήματα φυσικών προσώπων κάτω των 100.000 ευρώ καθώς και για επιχειρήσεις με προσωπικό μικρότερο των 300 ατόμων. Κούρεμα οφειλών επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που επλήγησαν άμεσα από την πανδημία. Ανώτατος ΦΠΑ στο 15% (17% για χρήση μετρητών. Φόρος επιχειρηματικών κερδών 15% για μικρές εταιρείες, στο 20% για μεσαίες και στο 29% για τις μεγάλες
Κατάργηση του Υπερταμείου, και ίδρυση μιας νέας εταιρείας διαχείρισης δημόσιας περιουσίας η οποία ονομάζεται ΑΘΗΝΑ και αντί να πουλήσει τη δημόσια περιουσία θα την αξιοποιήσει προς όφελος της ελληνικής οικονομίας. Στην ΑΘΗΝΑ θα υπάγονται δύο νέες εταιρείες οι οποίες θα αντικαταστήσουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ΤΑΙΠΕΔ.

Το ΤΧΣ καταργείται και αντικαθίσταται από μια Εθνική Εταιρεία Τραπεζικών Συμμετοχών, η οποία θα αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα του ελληνικού

Δημοσίου όταν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Η δεύτερη εταιρεία που θα ενταχθεί στην ΑΘΗΝΑ είναι μια νέα αναπτυξιακή εταιρεία, η οποία θα αναλάβει και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο θα καταργηθεί. Τα περιουσιακά στοιχεία αυτά (του καταργούμενου ΤΑΙΠΕΔ) θα αποτελέσουν την κεφαλαιακή βάση της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας και δεν θα πουληθούν.

Δημιουργείται ένα νέο σύστημα Δημοσιονομικών Συναλλαγών, το οποίο θα επιτρέπει στους φορολογούμενους να κάνουν μέσω του taxisnet πληρωμές μεταξύ ιδιωτών και του δημοσίου, αλλά και μεταξύ ιδιωτών. Το σύστημα αυτό θα δίνει το δικαίωμα στους ιδιώτες να συμμετέχουν και να επωφελούνται από τις εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου αλλά και να εξοφλούν μεταξύ τους υποχρεώσεις. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί και ανταγωνισμός στο τραπεζικό σύστημα, έτσι ώστε να μειωθούν και οι προμήθειες.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *