Τσίπρας: «Ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής» το νομοσχέδιο για την Παιδεία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Στα προβλήματα που εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, που περιλαμβάνει και το ζήτημα της αστυνόμευσης στα ΑΕΙ, το οποίο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας.

-Advertisement-

Ο κ. Τσίπρας έκανε παρέμβαση στην διαδικτυακή εκδήλωση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα: «Δημοκρατία & εκπαίδευση: η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας» και αναφέρθηκε αρχικά στις εισαγωγικές εξετάσεις των νέων στα ΑΕΙ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε συγκεκριμένα για το ζήτημα: «Το ερώτημα είναι: ποιοι θα είναι αυτοί που θα μείνουν εκτός; Είναι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση λέει ότι αν θέλετε να σπουδάσετε, ο μόνος τρόπος είναι να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ, είτε από τους γονείς σας αν τα έχουν είτε από δανεισμό, να βρείτε κάποια χρήματα, εν πάση περιπτώσει, για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο, αντί για ένα δημόσιο ίδρυμα που μπορεί να σας δώσει ένα πτυχίο ουσιαστικό. Ή να βγείτε στο εξωτερικό.

Να σημειώσω εδώ ότι στα ιδιωτικά κολέγια δεν θα υπάρχει κανένα κριτήριο για την εισαγωγή, κανένα βαθμολογικό κριτήριο ή κριτήριο αριστείας, παρά μονάχα η συνεπής πληρωμή των διδάκτρων. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αυτή τα 25.000 αυτά παιδιά που φέτος δε θα μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια;

- Advertisement -

Είναι οι νέοι που ως επί το πλείστον δεν ανήκουν στην κάστα των ισχυρών της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι αυτοί που θα οδηγηθούν στο να γίνουν η νέα πελατεία μιας βιομηχανίας που έρχεται και εδώ στην Ελλάδα για να κάνει δουλειές με τις πλάτες μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται πολύ πρόθυμη να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα.
Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Αυτό επιτυγχάνεται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, κάνοντας δηλαδή ξανά κουρελόχαρτο το βαθμό απολυτηρίου και πετώντας «έξυπνα», πονηρά θα έλεγα, το μπαλάκι στα εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα πανεπιστήμια, για να ορίσουν αυτά τον αριθμό των εισακτέων.

Τι θα προκαλέσει αυτή η απαράδεκτη μεθόδευση εναντίον των δημοσίων ΑΕΙ; Θα προκαλέσει πρώτα απ’ όλα αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο και μείωση των αποφοίτων του λυκείου, λόγω της δυσκολίας εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Δεύτερον, αύξηση της φοίτησης σε φροντιστήρια και των σχετικών οικογενειακών δαπανών, καθώς είναι προφανές ότι το φροντιστήριο πια, θα γίνεται σχεδόν απαραίτητο σε όλες τις τάξεις του λυκείου.

Τρίτον, θα προκαλέσει την πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις, δεδομένης της έμφασης σε ό,τι είναι εξεταστικά χρήσιμο και όχι μαθησιακά.

Τέταρτον, θα προκαλέσει μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, δεδομένου ότι αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό των φοιτητών και άρα σταδιακό κλείσιμο ή συγχώνευση ακόμα και τμημάτων με πολλές δεκαετίες λειτουργίας.

Τέλος, θα έχουμε και κλείσιμο και συγχώνευση τμημάτων και άρα περιορισμό του παραγόμενου ερευνητικού έργου των ελληνικών πανεπιστημίων και αύξηση κατ’ επέκταση της λεγόμενης διαρροής εγκεφάλων, αυτού που ονομάζουμε brain drain, δηλαδή της μετανάστευσης νέων και εξειδικευμένων ερευνητών στο εξωτερικό».

Ο Τσίπρας για την αστυνόμευση στα ΑΕΙ

Αναφερόμενος στο δεύτερο μεγάλο θέμα του νομοσχεδίου, που είναι η φύλαξη των ΑΕΙ από σώμα ειδικών φρουρών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Είναι προφανές ότι η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, με ένστολους ειδικούς φρουρούς που θα υπάγονται απευθείας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι μια ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής που κανείς σώφρων άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι θα υπήρχε μια κυβέρνηση που θα την πρότεινε για να επιλύσει δήθεν προβλήματα.

Η αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας και παραβατικότητας, μπορεί να αντιμετωπιστεί με πάρα πολλούς τρόπους. Κυρίως, μπορεί ν’ αντιμετωπισθεί με την αξιοποίηση των προτάσεων της ίδιας της πανεπιστημιακής κοινότητας. Και γνωρίζω, έχοντας συνομιλήσει με τους πρυτάνεις και τους αντιπρυτάνεις, ότι έχουν καταθέσει πολύ ενδιαφέρουσες και ρεαλιστικές προτάσεις.

Το μόνο βέβαια είναι ότι τα όποια υπαρκτά κρούσματα, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένοπλους, ανεκπαίδευτους, το τονίζω, ανεκπαίδευτους, ειδικούς φρουρούς».

Και συνέχισε: «Για μας η ασφάλεια των φοιτητών, των καθηγητών και των εργαζομένων στα ΑΕΙ αποτελεί προτεραιότητα, όπως και η ασφάλεια όλων των πολιτών. Είναι στοιχείο της δημοκρατίας. Είναι χρέος και ευθύνη του κράτους όμως να παρέχει τους πόρους εκείνους στα πανεπιστήμια, ώστε οι πρυτανικές Αρχές να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν έργα αναβάθμισης, ηλεκτροφωτισμός, συντηρήσεις των μεγάλων campus των πανεπιστημιακών και των χώρων των σχολών, για να έχουν τη δυνατότητα στον προϋπολογισμό τους, ώστε να συμπεριλαμβάνονται και σε συγκεκριμένες οργανικές θέσεις ανάλογα με την υπόδειξη κάθε ιδρύματος για την αποτελεσματική φύλαξη των ιδρυμάτων σε 24ωρη βάση».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *