Αποτέλεσε και την φετινή χρονιά το σημείο αναφοράς της εορταστικής περιόδου! Χρόνια τώρα δείχνει τον δρόμο της ανάπτυξης στους… γείτονες της και όχι μόνο. Οι επιτυχημένοι χειρισμοί- σε κάθε επίπεδο- ανάγκασαν ολόκληρη την Ελλάδα να αναζητά το πως;
-Advertisement-
Πως δηλαδή κατάφερε μέσα σε περίπου μια δεκαετία να εξελιχθεί στην πιο έξυπνη πόλη της χώρας και να προσελκύει -όχι μόνο τα Χριστούγεννα- αλλά και όλο τον χρόνο χιλιάδες επισκέπτες βελτιώνοντας την τοπική της οικονομία και ψάχνοντας το… βήμα παραπάνω. Μιλάμε φυσικά για την πόλη την Τρικάλων…
Το ελάχιστο που οφείλαμε να κάνουμε ήταν να αναζητήσουμε τον λόγο της επιτυχίας και απευθυνθήκαμε στον καθ’ ύλην αρμόδιο.
Ρεπορτάζ: Λίλιαν Χαχοπούλου
Φωτογραφίες, βίντεο-μοντάζ: Πάνος Κατσώνης
Δεν είναι ούτε οι 1.168.081 επισκέψεις, δεν είναι ούτε τα 2.183 λεωφορεία,τα πάνω από 250.000 επιβατικά, δεν είναι ούτε οι 148 εκδηλώσεις, τα 4.542 κιλά ζαχαρωτών, τα 8.520 κιλά σοκολάτας, τα 1.000.000 likes, τα 3.000.000 προβολών των φωτογραφιών μας,οι 150 εργαζόμενοι, οι 38 ημέρες χαράς στον 8ο Μύλο των Ξωτικών.
Διότι οι αριθμοί δεν θα συνυπολόγιζαν το χαμόγελο και τη ζεστασιά, τη φιλοξενία και την αισιοδοξία, τη μεγάλη αγκαλιά που απλόχερα ένιωσαν όλοι οι επισκέπτες του Μύλου.
Και δεν θα έδιναν βαρύτητα στο πιο σημαντικό νέο: στη χρηματοδότηση του Πόλου Καινοτομίας που ιδρύει ο Δήμος Τρικκαίων στα Τρίκαλα!
Αυτό ανακοίνωσε στην τελετή λήξης ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι μέρος των κερδών του Μύλου επιστρέφει ξανά στην Tρικαλινή κοινωνία. Πέρυσι, με τα δωρεάν 200 κιτ ρομποτικής σε όλα τα σχολεία του Δήμου.
Φέτος, με την έναρξη του Πόλου Καινοτομίας. Μιας κοιτίδας, δηλαδή, δημιουργικότητας, που θα συνδυάζει την τεχνολογία με την αγροτική παραγωγή, παράγοντας καινοτόμες λύσεις, προσφέροντας πεδίο δημιουργίας και αναδεικνύοντας τα νέα δεδομένα για τον πρωτογενή τομέα στη νέα εποχή.
Η ανακοίνωση αυτή εντυπωσίασε τους – παρά το υπερβολικό κρύο – επισκέπτες του Μύλου, που είδαν τα Ξωτικά να στήνουν ένα μικρό πάρτι και να λένε το πρόσκαιρο αντίο στους εκατοντάδες χιλιάδες φιλοξενούμενους του Μύλου και φίλους των Τρικάλων. Όσους, δηλαδή, κατέκλυσαν την πόλη και επισκέφθηκαν όλη τη γύρω περιοχή.
Εξάλλου, το «Ταξίδι στα Χριστούγεννα του κόσμου», ως κεντρικό φετινό θέμα, έδωσε τη δυνατότητα να αυξηθεί συνολικότερα η διοργάνωση: σε έκταση, σε επισκέψεις, σε δράσεις, όπως ανέφεραν, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος της e-trikala ΑΕ κ. Γ. Κωτούλας και Οδ. Ράπτης. Αλλά η γιορτή δεν τελειώνει εδώ. Μόλις άρχισε ο προγραμματισμός για τον… 9ο Μύλο των Ξωτικών που μας δίνει ραντεβού για τον Δεκέμβρη του 2019.
-Τι είναι όμως αυτό που μας φέρνει κάθε χρόνο, ξανά και ξανά στον Μύλο των ξωτικών;
-Πως κατάφεραν τα Τρίκαλα να γίνουν το επίκεντρο των Χριστουγέννων για όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια;
Εκτός του ότι τα Τρίκαλα κατάφεραν μέσα σε λίγα μόνο χρόνια να γίνουν ο αγαπημένος προορισμός μικρών και μεγάλων, να ενισχύσουν την τοπική τους οικονομία μέσω του τουρισμού και να επανεκινήσουν την τοπική αγορά, πέτυχαν κάτι ακόμα πιο σπουδαίο. Να κατακτήσουν τη φήμη μιας έξυπνης και καινοτόμας πόλης που όχι μόνο βλέπει εμπρός, αλλά και ζει πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή της. Από τον Guardian ως την μικρότερη ιστοσελίδα της πιο απομακρυσμένης περιοχής της Ελλάδας, τα Τρίκαλα αναφέρονται ως η πόλη που θα ήθελες να ζεις.
το ΑΤΜ πιστοποιητικών,
το «ντελίβερι» πιστοποιητικών,
το control room,
ο έξυπνος φωτισμός,
η έξυπνη στάθμευση
Αυτά είναι μόνο μερικά από τα εργαλεία του δήμου Τρικαίων, που καλυτερεύουν την καθημερινότητα των δημοτών. Ένας δήμος άμεσος, που ξέμπλεξε τον πολίτη της από τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας και έφερε την εξυπηρέτηση…κυριολεκτικά στα πόδια του.
Πως γίνεται αυτό;
Ο αριθμός «20000» είναι για τους πολίτες του Δήμου Τρικκαίων ένας μαγικός αριθμός. Είτε διαθέτουν υπολογιστή είτε όχι, όλοι οι κάτοικοι, ακόμα και όσοι ζουν σε απομακρυσμένα χωριά των Τρικάλων, με μια τηλεφωνική κλήση έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν για τα πάντα: φωτισμό, καθαριότητα, πράσινο, επισκευή υποδομών. Η υπάλληλος καταχωρεί το αίτημα ανά κατηγορία και το «χρεώνει» στον αρμόδιο προϊστάμενο.
-Ανάλογα με την πορεία του αιτήματος, αλλάζει χρώμα η ένδειξη που το συνοδεύει στην οθόνη. Μόλις η ένδειξη γίνει πράσινη, σημαίνει ότι το αίτημα επιλύθηκε. Όλη η πορεία του αιτήματος είναι δημοσίως ορατή από τον κάθε πολίτη, στην αίθουσα ελέγχου (control room) του Smart Trikala, στην είσοδο του Δημαρχείου. Πάνω από το 50% των αιτημάτων επιλύονται μάλιστα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
-Με τον ίδιο τρόπο, είτε δηλαδή ηλεκτρονικά είτε τηλεφωνικά, οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων μπορούν να παραλάβουν δωρεάν τα πιστοποιητικά που χρειάζονται, στο σπίτι ή στη δουλειά τους. Και ποιος δεν θα ήθελε να ζει σε μια τέτοια πόλη; Μια πόλη που όχι μόνο λειτουργεί έξυπνα αλλά και εκπαιδεύει έξυπνους κατοίκους…
Με τα κιτ ρομποτικής που μοιράστηκαν σε όλα τα σχολεία, ο δήμος Τρικκαίων δημιουργεί την επόμενη έξυπνη γενιά. Μια γενιά που εκτός από την τεχνολογία μαθαίνει τώρα και τον πρωτογενή τομέα. Φέτος στο Μύλο των ξωτικών στήθηκαν μικρής έκτασης καλλιέργειες ρίγανης και λεβάντας, αρωματικών φυτών, όπου μικροί μαθητές μαθαίνουν πως καλλιεργούνται και αναπτύσσονται, πάντα με καινοτόμο τρόπο. Αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για τα νέα πλάνα του δήμου Τρικκαίων που τώρα κάνουν focus και στον αρχαίο πρόγονό τους, Τρικαλινό σύμφωνα με την ιστορία, Ασκληπιό. Τον πρώτο γιατρό της ανθρωπότητας.
Τα Τρίκαλα, όπως αναφέρει ο κ. Παπαστεργίου ακολουθώντας τις τεχνικές του Ασκληπιού, παντρεύουν την καινοτομία με την αρχαία παράδοση και αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα για την εξάπλωση της καλλιέργειας βοτάνων, αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, με έμφαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τη γεωργία ακριβείας αλλά και την τουριστική ανάδειξη των μονοπατιών του Ασκληπιού στις υπώρειες της Πίνδου, εκεί όπου μάζευε τα βότανα του. Έτσι, εν μέσω κρίσης δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες ώστε να δημιουργηθούν ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στους κατοίκους της περιοχής.
Όλα αυτά, είναι μόνο λίγα από τα όσα συμβαίνουν στα Τρίκαλα. Μια πόλη 82.000 κατοίκων, στην Κεντρική Ελλάδα του σήμερα. Μιας εποχής όπου το κράτος, οι περιφέρειες, οι δήμοι, δείχνουν ανήμποροι να αναπτυχθούν επικαλούμενοι την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. Στην πράξη όμως, τα Τρίκαλα μας αποδεικνύουν ότι όταν θέλεις, μπορείς. Το κλειδί δεν είναι στα λεφτά. Είναι στα ανοιχτά μυαλά. Και το κουμπί; Στο πνεύμα συνεργασίας. Αυτή φαίνεται πως είναι η μαγική συνταγή του Δημήτρη Παπαστεργίου, του δημάρχου που ζήσαμε μια μέρα από κοντά για να διαπιστώσουμε πως είναι και συμπεριφέρεται όχι σαν ο πρώτος πολίτης της πόλης του αλλά σαν ένας απλός δημότης της. Και ίσως το ότι έχει “μπει στα παπούτσια” του δημότη, να είναι τελικά και το μυστικό της επιτυχίας του.
Εδώ που τα λέμε έχει χαθεί και η έννοια του Λαμιωτη.Του καθαρόαιμου που μεγάλωσε και αγάπησε την πόλη απο τα παιδικά του χρονια.Εχει χαθεί η έννοια του αστικού πολιτισμου,καθώς στις θέσεις ευθύνης έχουν πάρει τα πόστα ,άτομα απο τα γύρω χωρια..Πρώην κοινοτάρχες και γραμματείς που επι Παπαδήμα ας πούμε θα ντρεποντουσαννα περάσουν ακόμη και έξω απο τον Δήμο.Και ότι υποδομή και τα περισσότερα έργα στην πόλη ,έγιναν ακριβώς τότε,γιατί είχε δίπλα του 5 μορφωμένους συνεργάτες που είχαν ένα καλό πλάνο και ιδέες για την πόλη.
Συμφωνώ απόλυτα με όσα έχουν γραφτεί.Ενας Δήμος για να υλοποιήσει καινοτομίες,θέλει επιστημονικο προσωπικο και όχι τον Μητσο και τον Κιτσο που τυγχάνει να είναι συγγενεις η κολλητάρια.Οι πολίτες θέλουν καλες υπηρεσίες και ποιότητα ζωης,ενώ οι διοικούντες ενδιαφέρονται για προσέλκυση ψήφων δημιουργώντας έναν κύκλο ευνοουμενων και αγχώνονται σε περίπτωση μη επανεκλογής να βολέψουν τις οικογένειες τους.
Η Λαμια έχει πολλούς Παπαστεργιου,.Αλλοι έξ αυτών έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και οι υπόλοιποι αποφεύγουν όπως ο διαβολος με το λιβάνι,να εμπλακούν σε ένα οργανισμο,όπου σε κάθε βήμα καιροφυλακτούν οι φίλοι και οι υμέτεροι,οι γνωστοί αγνωστοι.Κανενας σοβαρός ,αξιοπρεπής και κυρίως πετυχημένος ανθρωπος,δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει την δουλειά του,για να συναναστρέφεται καθημερινά με ανθρώπους που βλέπουν ως χρυσοτόκο όρνιθες.Ασε που θα ενοιωθε την ανάγκη να απολύσει το μισό προσωπικο,πράγμα που θα τον έφερνε σε σύγκρουση με αλαλάζοντες Διβριωτες,Καλαμακιωτες και λοιπά ημιαξεστα βυσματα,που χωρίς καμία έννοια αξιοκρατίας ,έχουν τρυπώσει απο τρύπες και μπαλκόνια.
Οι πόλεις αναπτύσονται και ευημερούν,όταν διοικούν τεχνοκρατες,με θέληση και όραμα.Οταν πέφτουν στα χέρια αμόρφωτων και αποτυχημένων πολιτικών,ανθρώπων που ελεω άλλης απασχόλησης βλέπουν το Δήμο ως αποκούμπι στα οικονομικά τους προβλημητα,τότε οι συνέπειες είναι τραγικές.Ακουγοντας τον Παπαστεργίου να μιλά ,πέρα απο το επίπεδο και την διορατικότητα που αποπνέει ο λόγος του,διερωτωμαϊ?Εδω στη Λαμια έχουμε ένα δήμαρχο άφαντο,απο την καθημερινότητα της πολης,μακριά απο τους πολίτες και τα προβληματα, και το βασικότερο τεχνολογικά αναλφάβητο.Προσπαθουμε να μιμηθούμε τους γύρω μας απλά για να γλιτώσουμε την κατακραυγή των συμπολιτών μας,που ταξιδεύουν κρίνουν και συγκρινουν.Και όταν οι άλλοι υλοποιούν ήδη καινοτομίες και τεχνολογιες,εμείς θα ακούμε ακόμη υποσχέσεις για έξυπνη πόλη και υπέρ λαμπρές πλατείες.
Με τρία ναυάγια ήρθαν αντιμέτωπες οι λιμενικές αρχές της Γαύδου από τα ξημερώματα του Σαββάτου (14.12.2024). Το πρώτο ναυάγιο συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ξύλινο σκάφος...
Εδώ που τα λέμε έχει χαθεί και η έννοια του Λαμιωτη.Του καθαρόαιμου που μεγάλωσε και αγάπησε την πόλη απο τα παιδικά του χρονια.Εχει χαθεί η έννοια του αστικού πολιτισμου,καθώς στις θέσεις ευθύνης έχουν πάρει τα πόστα ,άτομα απο τα γύρω χωρια..Πρώην κοινοτάρχες και γραμματείς που επι Παπαδήμα ας πούμε θα ντρεποντουσαννα περάσουν ακόμη και έξω απο τον Δήμο.Και ότι υποδομή και τα περισσότερα έργα στην πόλη ,έγιναν ακριβώς τότε,γιατί είχε δίπλα του 5 μορφωμένους συνεργάτες που είχαν ένα καλό πλάνο και ιδέες για την πόλη.
Συμφωνώ απόλυτα με όσα έχουν γραφτεί.Ενας Δήμος για να υλοποιήσει καινοτομίες,θέλει επιστημονικο προσωπικο και όχι τον Μητσο και τον Κιτσο που τυγχάνει να είναι συγγενεις η κολλητάρια.Οι πολίτες θέλουν καλες υπηρεσίες και ποιότητα ζωης,ενώ οι διοικούντες ενδιαφέρονται για προσέλκυση ψήφων δημιουργώντας έναν κύκλο ευνοουμενων και αγχώνονται σε περίπτωση μη επανεκλογής να βολέψουν τις οικογένειες τους.
Τί Λωζάνη, τί Κοζάνη….
Δε σας προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι κανένας τεχνοκράτης δεν εμπλέκεται με τα αυτοδιοικητικά??
Η Λαμια έχει πολλούς Παπαστεργιου,.Αλλοι έξ αυτών έχουν ρίξει μαύρη πέτρα πίσω τους και οι υπόλοιποι αποφεύγουν όπως ο διαβολος με το λιβάνι,να εμπλακούν σε ένα οργανισμο,όπου σε κάθε βήμα καιροφυλακτούν οι φίλοι και οι υμέτεροι,οι γνωστοί αγνωστοι.Κανενας σοβαρός ,αξιοπρεπής και κυρίως πετυχημένος ανθρωπος,δεν είναι διατεθειμένος να παρατήσει την δουλειά του,για να συναναστρέφεται καθημερινά με ανθρώπους που βλέπουν ως χρυσοτόκο όρνιθες.Ασε που θα ενοιωθε την ανάγκη να απολύσει το μισό προσωπικο,πράγμα που θα τον έφερνε σε σύγκρουση με αλαλάζοντες Διβριωτες,Καλαμακιωτες και λοιπά ημιαξεστα βυσματα,που χωρίς καμία έννοια αξιοκρατίας ,έχουν τρυπώσει απο τρύπες και μπαλκόνια.
Οι πόλεις αναπτύσονται και ευημερούν,όταν διοικούν τεχνοκρατες,με θέληση και όραμα.Οταν πέφτουν στα χέρια αμόρφωτων και αποτυχημένων πολιτικών,ανθρώπων που ελεω άλλης απασχόλησης βλέπουν το Δήμο ως αποκούμπι στα οικονομικά τους προβλημητα,τότε οι συνέπειες είναι τραγικές.Ακουγοντας τον Παπαστεργίου να μιλά ,πέρα απο το επίπεδο και την διορατικότητα που αποπνέει ο λόγος του,διερωτωμαϊ?Εδω στη Λαμια έχουμε ένα δήμαρχο άφαντο,απο την καθημερινότητα της πολης,μακριά απο τους πολίτες και τα προβληματα, και το βασικότερο τεχνολογικά αναλφάβητο.Προσπαθουμε να μιμηθούμε τους γύρω μας απλά για να γλιτώσουμε την κατακραυγή των συμπολιτών μας,που ταξιδεύουν κρίνουν και συγκρινουν.Και όταν οι άλλοι υλοποιούν ήδη καινοτομίες και τεχνολογιες,εμείς θα ακούμε ακόμη υποσχέσεις για έξυπνη πόλη και υπέρ λαμπρές πλατείες.