Του Απόστολου Καμπαγιάννη / Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, υπογονιμότητα και… αντιμετώπιση!

Lamianow.gr
Lamianow.gr 1 έτος ago
Updated 2021/05/01 at 7:56 ΜΜ
5 Min Read

To Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) είναι το πιο συχνό ορμονικό πρόβλημα στην γυναίκα της αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται πως ένα ποσοστό 10-20% των γυναικών πάσχουν απο το Σύνδρομο, αναλόγως με τα διαγνωστικά κριτήρια που χρησιμοποιούνται.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική νόσος που έχει τις ρίζες του ήδη από την ενδομήτρια ζωή. Γνωρίζουμε πως οι συνθήκες της ενδομήτριας ζωής στην εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στον τρόπο έκφρασης κάποιων γονιδίων και να προδιαθέσουν για το Σύνδρομο μετέπειτα στην ζωή. Αυτές οι αλλαγές (που λέγονται επιγενετικές αλλαγές), σε συνδυασμό με γενετικές και περιβαλλοντικές επιδράσεις, διαμορφώνουν την τελική έκφραση του Συνδρόμου.

Απόστολος Καμπαγιάννης Ιατρός Γυναικολογίας – Αναπαραγωγής Ειδικός Ιατρός Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών Συνεργάτης κλινικής Fertilia by Genesis – Θεσσαλονίκη

Το Σύνδρομο χαρακτηρίζεται από μια αύξηση ανδρογόνων (είτε κλινική, είτε βιοχημική) και από την αντίσταση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που συμμετέχει στην λειτουργία της γλυκόζης στον οργανισμό. Η παρουσία των συμπτωμάτων αυτών, σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα της παθογένεσης του, δημιουργούν πολλές και διαφορετικές κλινικές εικόνες, εξού και ο όρος Σύνδρομο. Για το λόγο αυτό, η αντιμετώπιση κάθε γυναίκας είναι ξεχωριστή και πρέπει να εξατομικεύεται. Δεν υπάρχει μία θεραπεία για όλες τις γυναίκες και η σωστή θεραπεία θα προλάβει τις μελλοντικές επιπτώσεις του Συνδρόμου.

Ο κυριότερος λόγος που μία γυναίκα θα μας επισκεφτεί είναι η αστάθεια του κύκλου, η τριχοφυία, η ακμή, η αύξηση βάρους. Συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν ήδη από την εφηβεία και τα οποια θα πρέπει να αξιολογηθούν σωστά για να δούμε αν υποκρύπτεται ένα Σύνδρομο. Η παρουσία των συμπτωμάτων αυτών σε κάθε γυναίκα μετα την ηλικία των 18 θα πρέπει να διερευνάται.

Ο ρόλος του ειδικού ιατρού είναι να μπορέσει να βάλει την διάγνωση, να καθορίσει τον τύπο του Συνδρόμου και να προσφέρει την κατάλληλη θεραπεία. Ο πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής της γυναίκας που έχει διαταραχτεί από τα συμπτώματα που την ταλαιπωρούν. Το πιο σημαντικό όμως είναι να προλάβουμε μελλοντικές καταστάσεις του Συνδρόμου. Αυτές είναι η κατάθλιψη, η υπογονιμότητα, ο καρκίνος ενδομητρίου, η ανάπτυξη διαβήτη και Μεταβολικού Συνδρόμου.

Ειδικά στο θέμα της υπογονιμότητας, το Σύνδρομο γνωρίζουμε πως αποτελεί έναν απο τους σημαντικότερους λόγους γυναικείας υπογονιμότητας. Ευτυχώς, η γρήγορη διάγνωση του Συνδρόμου, ο σωστός οικογενειακός προγραμματισμός και η εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε περιστατικού, μας οδηγούν πάντα στην επίλυση του προβλήματος. Είναι σημαντικό όμως να αναφερθεί η σημασία της προσέγγισης μίας γυναίκας με το Σύνδρομο σε κάθε φάση της αναπαραγωγικής της κατάστασης. Στην σύλληψη, στην εγκυμοσύνη και στον τοκετό. Γνωρίζουμε πως το Σύνδρομο έχει οικογενή προδιάθεση και η μη σωστή τήρηση συγκεκριμένων οδηγίων σε όλη αυτή την αναπαραγωγική διαδικασία οδηγεί στην γέννηση παιδιών με προδιάθεση για το Σύνδρομο.

Η προσέγγιση μας για τις υπογόνιμες γυναίκες με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών ακολουθεί τις πιο σύγχρονες κατευθυντήριες οδηγίες. Υπάρχει εξειδίκευση και εξατομίκευση για να έχουμε το ιδανικότερο αποτέλεσμα. Κάθε τύπος του Συνδρόμου απαιτεί διαφορετική προσέγγιση και η καθυστέρηση της εφαρμογής της σωστής θεραπείας προκαλεί καθυστερήσεις, μπορεί να μειώσει τα ποσοστά επιτυχίας της κάθε μεθόδου και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον μελλοντικό οικογενειακό  προγραμματισμό του ζευγαριού. Σε περίπτωση που απαιτηθεί η προσφυγή στην εξωσωματική γονιμοποίηση, ακολουθούμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που επιτυγχάνουν το αποτέλεσμα με γνώμονα την ασφάλεια της γυναίκας. Στόχος μας είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης και η γέννηση ενός παιδιού που θα ειναι υγιές σε βάθος χρόνου, εκεί δηλαδή που αξιολογείται πλέον η επιτυχία της κάθε μεθόδου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι ένα Σύνδρομο που απαιτεί σεβασμό. Η ποικιλομορφία του, επιβάλλει πολύ προσεκτική και τεκμηριωμένη προσέγγιση. Η αντιμετώπιση από ειδικό ιατρό εξασφαλίζει την μελλοντική υγεία της γυναίκας και του παιδιού της.

 facebook.com/kampagiannis

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Click to Hide Advanced Floating Content