Από το πρωί της Κυριακής που το Lamianow.gr αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης για επέκταση του υπάρχοντος Hot Spot στην περιοχή των Θερμοπυλών, οι περισσότεροι δηλώνουν άγνοια για το θέμα! Και όταν λέω οι περισσότεροι, μιλάω για τους… “πολιτικούς ταγούς” της περιοχής μας, οι οποίοι ταυτόχρονα ζητούν χρόνο για ενημέρωση.

Ας τα βάλουμε λοιπόν κάτω για να δούμε τι έχουμε και τι δεν έχουμε.  Για να μην τρελαθούμε δηλαδή…

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά… 10 “καμπανάκια”!

1ο καμπάνακι! Μέσα Απριλίου: Τα σχετικά τοπογραφικά είναι έτοιμα και περιλαμβάνουν ένα τμήμα της περιοχής, το λεγόμενο Α6, σύμφωνα με την πράξη χαρακτηρισμού και το λεγόμενο Β1. Το πρώτο τμήμα έχει χαρακτηριστεί ως ελεύθερη έκταση και έχει ένα εμβαδό περίπου 6.000 τετραγωνικά μέτρα. Σε ότι αφορά το Β1 η πράξη χαρακτηρισμού αποφεύγει να ασχοληθεί μαζί του καθώς διαπιστώνει εκχερσώσεις σε δασική έκταση και συμπεραίνει ότι θα πρέπει να κηρυχθεί σε αναδάσωση.


2ο καμπάνακι! Στις 8 Μαϊου του 2020 υποβάλλεται αίτημα από το υπουργείο στο ΤΑΙΠΕΔ για να παραχωρηθεί η συγκεκριμένη έκταση ιδιοκτησίας του για την επέκταση της υπάρχουσας δομής, πράγμα το οποίο γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα.


3ο καμπάνακι! Στις 22 ΜαJου 2020 με βάση σχετική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Οικονόμου και ο υπουργός Μετανάστευσης κ. Μηταράκης ανάβει το πράσινο φως καθώς με τη συγκεκριμένη απόφαση χορηγείται άδεια χωροθέτησης και κατασκευής της συγκεκριμένης δομής.


4ο καμπάνακι! Ιούνιος του 2020. Μπορεί να μην γράφει σχετική ημερομηνία αλλά μέσα σε 15 μέρες οι μελετητές παρέδωσαν στο υπουργείο την έκθεσή τους, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη εγκατάσταση πρέπει να απαλλαγεί από την υπαγωγή σε ΠΠΔ.


5ο καμπάνακι! Στις 25 Ιουνίου 2020 το υπουργείο Μετανάστευσης και ειδικότερα η τεχνική υπηρεσία στέλνει σχετικό έγγραφο στην Αρχαιολογική υπηρεσία στη Λαμία αλλά και στο Δασαρχείο της Λαμίας όπου πληροφορεί και τις δύο υπηρεσίες για τις κινήσεις τις οποίες έχει κάνει και διευκρινίζει σε καθεμία ξεχωριστά τις προθέσεις του.


6ο καμπάνακι! 13 Ιουλίου 2020 μετά την ενημέρωση την οποία παίρνει το Δασαρχείο για τη χρήση των συγκεκριμένων σημείων επανέρχεται στο προσκήνιο και το θέμα της αναδάσωσης των εκτάσεων.


7ο καμπάνακι! Στις 3 Αυγούστου 2020 η συγκεκριμένη απόφαση δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και πλέον από τότε ισχύει ως αναδασωτέα έκταση.


8ο καμπάνακι! Αρχές Σεπτεμβρίου αρχίζουν και διαρρέουν τα σχέδια εργασιών προς τους εργολάβους.


9ο καμπάνακι! 4 Σεπτεμβρίου 2020 αναρτάται στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης μία σχετική ανακοίνωση που δεν λέει πολλά πράγματα, το μόνο που λέει είναι τις προθέσεις του ΔΟΜ να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο στις Θερμοπύλες, χωρίς να γράφει ούτε προυπολογισμό ούτε τίποτα άλλο, αλλά αντίθετα να καλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προσφορές μέχρι 28 Σεπτεμβρίου του 2020.


10ο καμπάνακι! 10 Σεπτεμβρίου του 2020 βγαίνει νέα ανακοίνωση από την πλευρά του ΔΟΜ και πλέον προσδιορίζει ότι η τελική ημερομηνία για την κατάθεση σχετικών προσφορών μεταφέρεται την 1η Οκτωβρίου του 2020.

________________________________________


Για να καταλήξω και να μην κουράζω. Όταν ένα θέμα τρέχει από μέσα Απριλίου και με 10… καμπανάκια να έχουν μεσολαβήσει είναι τουλάχιστον ανήκουστο σε πολιτικό επίπεδο να μην έχει πάρει κανείς είδηση για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Στο συγκεκριμένο θέμα λοιπόν, δύο τινά συμβαίνουν.  Ή το γνωρίζατε και σφυρίζατε αδιάφορα, ή “κοιμάστε” το ύπνο του δικαίου.  Με το συμπάθιο κιόλας…

Αναρωτιέμαι -όπως και οι αναγνώστες πιθανολογώ- τι από τα δύο ισχύει; Δεν γίνεται οι μισοί εργολάβοι Λαμίας και μεγάλες τεχνικές εταιρίες από Θεσσαλονίκη ως την Αθήνα,  (εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα), δασαρχείο και αρχαιολογική να γνωρίζουν το θέμα και εσείς που κινείστε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο να μην έχετε πάρει είδηση!

Ας μην στεκόμαστε όμως εκεί. Το θέμα έχει περάσει στο και… πέντε! Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ένα.  Ας υποθέσουμε ότι δεν πήρατε είδηση τι συμβαίνει στον τόπο σας, στον τόπο που «υπηρετείται» και ασκείται εξουσία.

Τώρα, έστω και με χρονοκαθυστέρηση, τι είστε διατεθειμένοι να πράξετε για να μην προχωρήσει η περαιτέρω υποβάθμιση ενός εκ των σημαντικότερων αρχαιολογικών σημείων της χώρας;

Αναμένουμε τις τοποθετήσεις σας και την επίσημη (έστω και καθυστερημένη)… ενημέρωση που θα λάβετε από το Υπουργείο!

Ας αφήσετε την άγνοια κατά μέρους και ας προχωρήσετε στην επόμενη μέρα, με ευθύτητα και αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες της Φθιώτιδας που με την ψήφο τους, σας πρόσφεραν  την εξουσία που έχετε στα χέρια σας και την σοβαρότητα και τον σεβασμό που αρμόζουν στον Ιστορικό χώρο των Θερμοπυλών.

Καλημέρα σας…


ΥΓ: Έτσι για την ιστορία το πρωί της Δευτέρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο Νότης Μηταράκης σημείωσε για το θέμα:  “Στις Θερμοπύλες θέλουμε να ενισχύσουμε τη δομή φιλοξενίας, γι’ αυτό και αυξάνουμε τη χωρητικότητα του Κέντρου, χωρίς να έχει αποφασιστεί αυτή τη στιγμή μεταφορά νέων προσφύγων -μεταναστών , αλλά θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μην ξαναζήσουμε αυτά που ζήσαμε στη Μόρια και σε άλλες δομές”.

Lamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.

8 Comments

 1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΕΙΝΤΑΙ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΦΟΡΟΥΝ ΠΑΡΩΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΝ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, ΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ 4 ΤΗΣ Ν.Δ., ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΕΙΣ ΤΟΥ Α΄ΚΑΙ Β΄ΒΑΘΜΟΥ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΕΙΧΑΝ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ [ΟΧΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ], ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ.
  ΟΤΑΝ ΟΜΩΣ ΦΥΤΡΩΣΑΝ “ΤΑ ΑΓΓΟΥΡΙΑ”, ΜΕ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΡΤΙΔΑΣ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΑΝΕ ΤΙΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΤΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΝ ΤΑ ΑΣΥΜΑΖΕΥΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΣΙΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΞΕΠΛΑΓΗΣΑΝ [ΔΗΘΕΝ], Η ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΑΝΗΜΕΡΩΤΟΙ [ΔΗΘΕΝ], Η ΠΟΥ ΔΕΝ ΡΩΤΗΘΗΚΑΝ [ΔΗΘΕΝ], ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΑΠΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥΣ, ΓΙΑ ΙΔΙΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΦΕΛΟΣ.
  ΟΜΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΣΦΑΛΩΣ ΔΕ ΒΟΣΚΟΥΜΕ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ, ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ, ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΝΤΑΙ , ΝΑ ΡΩΤΟΥΝ, ΝΑ ΣΦΙΓΟΜΕΤΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΗ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ, ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ “ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΗΣ ΤΩΝ”, ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΠΑΨΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ, ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ ΝΑ ΛΗΣΜΟΝΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ, ΟΤΑΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΚΑΙ ΣΑΝ ΑΝΤΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΕΣΤΩ ΛΙΓΟ ΑΡΓΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥΣ.
  ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΧΕΣ ΜΑΣ ΣΤΙΣ ΚΟΡΟΪΔΙΕΣ ΣΑΣ.

 2. Να βγούμε όλοι στους δρόμους και να διαδηλώσουμε!!!
  Αυτό δεν πρέπει να περάσει έτσι αυτοί θα μας πατήσουν κάτω ….ούτε ιστορία σέβονται ούτε ιστορικά μνημεία
  Έλεος πια

 3. ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΏΡΑ, Κ.Κ. ΣΠΑΝΕ ΚΑΙ ΚΑΡΑΙΣΚΟ. ΌΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΎΡΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΑΣ, ΟΚ ΛΟΓΙΚΆ ΘΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΣΟΥΝ ΣΤΟ ΚΌΜΜΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ. ΤΑ ΝΗΣΑΚΙΑ ΤΑ ΑΚΑΤΟΊΚΗΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ?

 4. Βαλαμε τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα.

 5. ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ. ΚΑΝΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ! ΘΥΜΙΖΩ ΚΑΙ ΑΥΤΟ. ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΤΟΥ 2020 ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ Η κ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΣΤΕΙΛΕ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΟ Η κ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑ ΣΤΗΛΕΙ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ, ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΑ ΩΡΑΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΙΠΩΘΕΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΧΑΡΤΑ ΣΑΡΚΑ ΚΑΙ ΩΣΤΑ. ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΑΦΗΣΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ 2020-2023 ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΑΛΑΜΑΝΑ – ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ – ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΣ. ΠΟΣΟ ΠΟΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΑΡΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ; . ΟΜΩΣ ΠΑΙΡΝΩ ΩΣ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ Η ΦΩΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΘΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΚΑΘΗΣΤΙΚΗ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ¨ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ” ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ;

 6. Είναι ντροπή κ Μηταράκη για σένα κ την κυβέρνηση σου,ένα χώρο με ιστορία χιλιάδων χρόνων κ ένα χώρο που επισκέπτονται απλές τις χώρες του κόσμου,εσύ να τον κάνεις σταύλο! ΑΙΣΧΟΣ…

 7. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΜΠΑΝΑΚΙΑ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΔΗΛΩΝΑΝ ΟΤΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΑΡΚΟΥΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΕΞΙ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΟΥΣ

 8. Είναι πολλά τα λεφτά φίλε.
  Θα σφίξει όμως ο κ…..ς τους, το μαύρο θα φάνε που θα πάει καπνός.

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like