Ακολουθήστε μας

Αναζήτηση...


ΑΠΟΨΕΙΣ

Του Κωνσταντίνου Τσαμαδιά / Κύριε Περιφερειάρχη, Ανάγκη για Καθαρές Κουβέντες

Με ενδιαφέρον διάβασα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης την δήλωση του Περιφερειάρχη κ. Φάνη Σπανού, ότι θέτει σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Προγράμματος Περιφερειακής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον μου, άρχισε να επικαλύπτεται από απορία, όταν διάβασα από τα θέματα του καταλόγου τα επόμενα δύο.

 1. Οικοσύστημα για Πανεπιστήμιο στη Λαμία.
 2. Δικαστικό Μέγαρο στη Λαμία.
Του Κωνσταντίνου Π. Τσαμαδιά / Επί τέλους! Ας συζητήσουμε με στοιχεία

Κωνσταντίνος Τσαμαδιάς Ομοτ. Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών Πρ. Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Παιδείας

Επειδή έχω εργαστεί επί μακρόν για τα δύο αυτά θέματα, μαζί με άλλους συμπατριώτες, τα δε τελευταία χρόνια ως μέλος της ομάδας εργασίας του επί δυόμισι χρόνια Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και την τρέχουσα περίοδο επί ενάμισι χρόνια Υπουργού Οικονομικών κ Χρήστου Σταϊκούρα, θεωρώ ότι έχω ηθική υποχρέωση αλλά και καθήκον να μιλήσω επί αυτών.

 1. Δεν θα σταθώ στην απώλεια της ευκαιρίας για σοβαρή επένδυση σε κτιριακή υποδομή για το Πανεπιστήμιο Στερεάς, στη Λαμία, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, κατά τα έτη 2007-08, γεγονός που θα οδηγούσε στη διατήρησή του Ιδρύματος.

Δεν μπορώ όμως να μην υπενθυμίσω το λάθος της μη παραλαβής έκτασης 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ, που είχε χρηματοδοτήσει το 2014 (ανανέωση το 2015), ο κ. Σταϊκούρας από το αποθεματικό του κράτους, με το ποσό περίπου του 1 εκατ. ευρώ. Δυστυχώς, οι αρμόδιοι φορείς δεν την παρέλαβαν για να την αξιοποιήσουν. Αδιαφορία επέδειξαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαμιέων και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με επικεφαλής τον κ Μπακογιάννη, μέλος της ομάδας του οποίου υπήρξε και είναι, κατά δήλωσή του, ο κ Σπανός.

Αλήθεια γιατί δεν το έπραξαν;

Θα είχε ενδιαφέρον να δοθεί, κάποτε, μια εξήγηση.

Στην παρούσα φάση, εδώ και 14 μήνες με πρωτοβουλίες του κ. Σταϊκούρα, εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, ολοκληρώνονται οι αναγκαίες διαδικασίας για την έναρξη κατασκευής κτιριακών υποδομών, με διαδικασία ΣΔΙΤ, για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, σε έκταση 60 στρεμμάτων, δίπλα στην υφιστάμενη κτιριακή υποδομή του πρώην ΤΕΙ.

Επίσης, έχει δρομολογηθεί η επανα-διεκδίκηση των 120 στρεμμάτων στην περιοχή της ΠΑΒΥΠ, για πανεπιστημιακή εκπαίδευση, έρευνα και καινοτομία, καθώς και την κατασκευή κτιριακών υποδομών για πειραματικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

 1. Η κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου στη Λαμία, αντίστοιχου της αποστολής και του ρόλου της, έχει πολυετή ιστορία. Την περίοδο 2006-08 σχεδιάστηκε και άρχισε η κατασκευή Δικαστικού Μεγάρου περίπου 7.500 τμ, επί εκτάσεως 10 στρεμμάτων. Ο εντοπισμός αρχαίων ευρημάτων και πολεμικού υλικού καθυστέρησε τις εργασίες. Στη συνέχεια λόγω της ένταξης στο καθεστώς των μνημονίων δεν υπήρξε προώθηση του θέματος, με συνέπεια η έκταση της γης να επανέλθει στα Υπουργεία.

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο κ. Σταϊκούρας συντόνισε τα αρμόδια Υπουργεία (Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υποδομών, κλπ). Εξασφαλίστηκαν 15 στρέμματα γης και έγινε μελέτη κατασκευής του Μεγάρου. Η κεντρική κυβέρνηση προχωρεί συντεταγμένα και κατά τους νόμους τις διαδικασίες με ΣΔΙΤ.

Κλείνοντας, σημειώνω ότι η περιοχή μας έχει υποστεί τις συνέπειες από ασυνείδητα ή συνειδητά, σκόπιμα μπερδεμένες πρωτοβουλίες, θολά νερά και τορπιλισμούς πρωτοβουλιών.

Τέτοιες συνθήκες και πρακτικές, πρέπει να εξοστρακίζονται αμέσως.

Γι αυτό λοιπόν, ερωτώ, με απλά και καθαρά λόγια:

Ως προς τα δύο αυτά σημαντικά έργα, τι εννοείτε κ Σπανέ;

Θα διαφοροποιηθείτε από τους στόχους της κεντρικής κυβέρνησης και τις δρομολογημένες διαδικασίες για την υλοποίηση των έργων;

Θα υλοποιήσετε άλλους σχεδιασμούς;

 

7 Σχόλιο

7 Comments

 1. ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

  16/12/2020 at 20:49

  Της ίδιας «συνομοταξίας» δεν είστε όλοι, γιατί δεν βρίσκετε άκρη?

 2. thermopyles

  16/12/2020 at 12:20

  Κάποιοι επιθυμούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι…!
  άποιοι άλλοι θεωρούν ότι κάθε τι καλό που επιχειρείται στην πόλη θα πρέπει να το ελέγχουν και να κοροιδεύουν τον κόσμο.
  Έτσι εγκαινιάστηκε τρεις φορές το κολυμβητήριο , το οποίο τάχα είναι έργο Μπακογιάννη… (..sic) , έτσι χάθηκε το Πανεπιστήμιο…! Η ομάδα αυτή που περιμένει να κάνει πολιτική καριέρα όταν ο “αρχηγός” της θα “ηγηθεί” θα πρέπει να ξέρει ότι αρκετά τους έχουμε ανεχθεί…! Η όψιμη διάθεσή τους για διαβούλευση ……τους έχει κουράσει πολύ..! Ας ξεκουράσουν και λίγο το μυαλό τους μην πάθουν και τίποτα τα παιδιά …!
  Και , κυρίως, ας σταματήσουν να λειτουργούν ως συμμορία…! Τους έχουμε πάρει χαμπάρι…!

 3. Πατριώτης

  15/12/2020 at 22:43

  Μπράβο στο κ. Καθηγητή που με απλά λόγια έβαλε δύσκολα ερωτήματα στο περιφερειαρχη. Δεν έχει μείνει τίποτα σ’αυτο το τόπο. Ας συστρατευτουν όλοι για το καλό του τόπου μας. Θα έχει ενδιαφέρον η απάντηση επί των θεμάτων από την τοπική αυτοδιοίκηση…

 4. R77-s

  15/12/2020 at 15:20

  Έχει απόλυτο δίκιο. Η ίδια αυτοδιοικητική ομάδα σφύριζε αδιάφορα για τα 120 στρέμματα της ΠΑΒΥΠ, πήρε την ΠΕΛ υπό τον έλεγχό της υποσχόμενη πλάνο λειτουργίας, έχει σε κάθε προεκλογική περίοδο στην ατζέντα την Καμαρίτσα φιγουράροντας στα φυλλάδια… Τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους μας. Χαρείτε στολισμό και φάτε μάτια ψάρια.. Δυστυχώς, εκ του αποτελέσματος, μόνο ο Σταϊκούρας επιδεικνύει αφοσίωση και συνέπεια με απτά αποτελέσματα. Οι υπόλοιποι, είτε ανακυκλώνουν τα θέματα, είτε αδυνατούν να τα προωθήσουν, είτε τα φρενάρουν για ανεξήγητους προς το καλό της περιοχής λόγους.

 5. Ανεργος

  15/12/2020 at 15:18

  Οικογένειες σε σύγκρουση! Για την Ελλάδα ρε γαμωτο, για τη φτωχό λόγια!!

 6. ΒΝ

  15/12/2020 at 14:17

  Πρέπει ο κ. Περιφερειάρχης να απαντήσει πειστικά στον κ. Τσαμαδιά γιατι διαφορετικά θα ισχύει το: “ΧΩΡΙΌ ΠΟΥ ΦΑΊΝΕΤΑΙ ΚΟΛΑΟΥΖΟ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ.”
  Ειναι γνωστό σε όλους ότι οι τρικλοποδιές στη δημιουργική πρωτοβουλία είναι μικροπολιτική τακτική που γινεται μπούμεραγκ σε όσους την ασκούν.

 7. ΝΔ

  15/12/2020 at 13:13

  Άψογη τοποθέτηση που δυστυχώς απευθύνεται σε λίγους…

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε Επίσης

TOP STORIES

Ο Οκτώβρης στη Σπερχειάδα είναι συνυφασμένος με το παζάρι. Και όχι οποιοδήποτε παζάρι αλλά το γνήσιο, το αυθεντικό, το πανελλαδικά ξακουστό. Αυτό που για...

LIFE

Την απόλυτη ευτυχία βιώνουν ο Μιχάλης Οικονόμου και ο Γιώργος Μακρής. Οι δύο ηθοποιοί που έχουν ένα αγοράκι τριών ετών επισημοποίησαν τη σχέση τους υπογράφοντας σύμφωνο συμβίωσης.

Featured

Σίγουρα εκεί ψηλά θα φοράει το μπλε μαντήλι, που τον συνόδευσε σε όλη του τη ζω

TOP STORIES

Ιδιαίτερα τυχερή στάθηκε το βράδυ της Κυριακής η περιοχή μας στην κλήρωση του 2351 του ΤΖΌΚΕΡ.

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.