Ο αθλητισμός είναι ένα κοινωνικό δικαίωμα που σφυρηλατεί την υγεία, ενδυναμώνει το αίσθημα του «ανήκω» σε μια ενεργή κοινωνία, οδηγεί στην ευεξία του κοινωνικού συνόλου, είναι σύμμαχος της ειρήνης και του ευ αγωνίζεσθαι. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του ανθρώπου είναι η ενασχόλησή του με την άθληση. Έτσι λοιπόν κάθε κοινωνία θα πρέπει να εξασφαλίσει τους όρους αλλά και τις προϋποθέσεις ώστε οι πολίτες να αξιοποιούν ευχάριστα και δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.
Το πρόγραμμα «αθλητισμός για όλους» αποτελεί ίσως την μεγαλύτερη κοινωνική αλλαγή των τελευταίων δεκαετιών. Επικεντρώνεται στο άτομο, στην ομάδα και στα οργανωμένα τμήματα, σε αντίθεση με τον μαζικό αθλητισμό που δίνει βάση στη μάζα και στο σύνολο του πληθυσμού. Εστιάζει στην αύξηση της συμμετοχής, αλλά και στην ποιοτική αθλητική παροχή.
Πώς όμως θα αξιοποιηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις ενός δήμου (τα γήπεδα, τα κολυμβητήρια, τα κλειστά γυμναστήρια, κτλ.), ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτά ;
Στο άνωθεν ερώτημα τον ρόλο θα πάρει η εξειδικευμένη επιστήμη της αθλητικής διοίκησης. Οι επιστήμονες της αθλητικής διοίκησης διακατέχουν πλήρεις και τεκμηριωμένες γνώσεις στον τομέα αυτό.
Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης των υπαρχόντων αθλητικών εγκαταστάσεων, η ανάπτυξη και διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού, η εξωστρέφεια, ο μηχανισμός πληροφόρησης και διαφήμισης, η αναζήτηση, η κατανομή και εξεύρεση πόρων είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που «απευθύνονται» στην αθλητική διοίκηση.
Άλλωστε για να μπορέσει μια αθλητική ιδέα σε έναν δήμο ή σε μια περιφέρεια να φτάσει στο σημείο της υλοποίησης και της αποτελεσματικότητας απαιτούνται ο στρατηγικός σχεδιασμός, η οργανωτική δομή, το μάνατζμεντ, το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και η ηγεσία.
Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας της διαχείρισης των αθλητικών υποδομών των δήμων είναι και αυτός της διαχείρισης των κινδύνων, της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των αθλητών και των θεατών. Ίσως να είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας στη σημερινή εποχή του Covid-19.
Ο αθλητισμός είναι πολιτισμός, αξίες και εκπαίδευση, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να είναι κοντά στον πολίτη και στις ανάγκες του. Αποτελεί ευθύνη για την τοπική αυτοδιοίκηση να δώσει την ευκαιρία σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού να «ασχοληθούν» με τον αθλητισμό σε ένα οργανωμένο, πολιτισμένο, ασφαλή και φιλικό περιβάλλον.
Οι επιστήμονες της αθλητικής διοίκησης σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και με την βοήθεια και την στήριξη των πολιτών, μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία τα μέγιστα για τον αθλητισμό και για το καλό του κοινωνικού συνόλου.