Με την πάροδο του χρόνου ο αθλητισμός «μπαίνει» όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ο αθλητισμός είναι εξαιρετικά σημαντικός στην «κοινωνία του σήμερα». Κρατώντας μια πολύ συγκεκριμένη και ξεχωριστή θέση στην ζωή μας, είτε είμαστε από την πλευρά του αθλητή είτε από την πλευρά του θεατή είτε σε πολλές περιπτώσεις αμφότερα και από τις δύο πλευρές, ο αθλητισμός μας συνοδεύει καθημερινά και μας υπενθυμίζει τα οφέλη του.
Μέσω του αθλητισμού ο άνθρωπος έρχεται πιο κοντά με τον εαυτό του, ψυχαγωγείται και αφήνει πίσω κάθε έννοια προβληματισμού που τον διακατέχει. Αυτό και μόνο είναι αρκετά ικανοποιητικό για να καταλάβουμε την αξία του αθλητισμού, τόσο στα σωματικά όσο και στα ψυχικά οφέλη που μας προσφέρει. Με την διαρκώς αυξανόμενη σημασία του στην ζωή μας, ο αθλητισμός έχει αρχίσει να γίνεται ένας σύγχρονος και πολύ σημαντικός φορέας κοινωνικοποίησης. Ο αθλητισμός με τις διαστάσεις που παίρνει δημιουργεί στις μέρες μας πολιτιστικές, πολιτικές ακόμα και κοινωνικές ταυτότητες σε εθνική αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.
Κομμάτια του χαρακτήρα μας φανερώνονται μέσω της ενασχόλησης μας με τον αθλητισμό. Άλλωστε ο αθλητισμός και η συμπεριφορά μας μέσω του αθλητισμού είναι ο καθρέπτης τής προσωπικότητάς μας.
Ο αθλητισμός ανέκαθεν δημιουργούσε και δημιουργεί ήρωες. Συμμετέχει με κάθε τρόπο στην καθημερινή μας ζωή μέσω του ραδιοφώνου, της τηλεόρασης, του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου αλλά και μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Σε όλη τη Γη, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωρίο ένα ή περισσότερα αθλήματα κυριαρχούν και επηρεάζουν τον λαό, άλλωστε δεν είναι τυχαία η φράση «πολιτική του αθλητισμού ή πολιτική μέσω του αθλητισμού;»
Η όλο και αυξανόμενη συμμετοχή της άθλησης και του αθλητισμού γενικότερα σε κάθε μορφή στην κοινωνία, έχει κάνει τον αθλητισμό να είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας διαμόρφωσης της παιδείας. Ο αθλητισμός υπάρχει στα σχολεία όλων των βαθμίδων όλου του κόσμου και είναι διαμορφωμένος ανάλογα με την κουλτούρα και τα πιστεύω της κάθε χώρας. Είναι ένα από τα «μέσα» κοινωνικοποίησης των μαθητών αλλά και αυτό που δημιουργεί το αίσθημα του ανήκω, και της ευγενούς άμιλλας.
Πολλά επίσης είναι και τα ευεργετήματα που μπορούν να αποκομίσουν οι νέοι μέσω του αθλητισμού, όπως η αυτοπεποίθηση, η κατανόηση, η εκτίμηση, η ομαδικότητα, ο σεβασμός, η συνεργασία κ.ά..
Ο αθλητισμός μας «πλάθει», μας βοηθά να γίνουμε πιο σωστοί και ευσυνείδητοι πολίτες, να σεβόμαστε και να βοηθάμε τον αδύναμο, λέξεις που στην εποχή μας δυστυχώς σπανίζουν.
Για την επίτευξη όλων αυτών αλλά πόσο μάλλον για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στα πλαίσια του αθλητισμού χρειάζεται η στήριξη όλων, τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και της ίδιας της πολιτείας αξιοποιώντας κατάλληλα όλους τους νέους επιστήμονες που έχουν τις ειδικές γνώσεις στις επιστήμες του αθλητισμού.
Γεωργαντζάς Γιάννης,
Φοιτητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού,
του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.