Τον Σεπτέμβριο οι αιμοληψίες για την ταυτοποίηση οστών των πεσόντων του Αλβανικού Έπους

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Από 1η έως 20 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει η περίοδος αιμοληψίας συγγενών Δυτικομακεδόνων που έπεσαν επί Αλβανικού εδάφους κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41.

-Advertisement-

Πρόκειται για μαζική διαδικασία ταυτοποίησης συγγενών των πεσόντων, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργου Κασαπίδη και η οποία συντονίζεται από τις αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων. Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης, θα ληφθούν δύο δείγματα αίματος από τους συγγενείς των πεσόντων σύμφωνα με την μητρική ή πατρική «γραμμή» όπως προβλέπει η διαδικασία που έχει υποδειχθεί από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 Στρατιωτικού νοσοκομείου, το οποίο έχει αναλάβει την ταυτοποίηση των οστών.

Πιο συγκεκριμένα, οι συγγενείς που μπορούν να δώσουν αίμα για την ταυτοποίηση των οστών των πεσόντων χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στη μητρική και πατρική «γραμμή». Για την πρώτη προβλέπεται λήψη αίματος από αδελφό/ή του πεσόντος ο/η οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα, από παιδί της αδελφής του πεσόντος (ανιψιός – ανιψιά), από παιδί (αγόρι – κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος, από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος. Για την δεύτερη κατηγορία προβλέπεται λήψη αίματος, από αδελφό του πεσόντος ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα, από υιό του πεσόντος, από υιό του αδελφού του πεσόντος, από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.

Η αιμοληψία θα γίνει με την φροντίδα των ανθρώπων του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», εθελοντών από το νοσηλευτικό προσωπικό που ανήκει στους δήμους και θα βρίσκεται υπό την επίβλεψη του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης. Ο κ. Τσιούμαρης τόνισε ότι τα ληφθέντα δείγματα θα σταλούν στο 401 ΓΣΝ, θα συνοδεύονται από το ενυπόγραφη συγκατάθεση, στην οποία θα αναγράφεται η ακριβή σχέση συγγένειας με τον πεσόντα, στην οποία θα βασιστούν οι επιστήμονες κατά τη διαδικασία ταυτοποίησης ενώ πρόσθεσε ότι η δαπάνη του όλου εγχειρήματος θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

- Advertisement -

Σε κάθε ΠΕ της Δυτικής Μακεδονίας έχει στηθεί ένα μικρό συντονιστικό κέντρο, όπου μπορούν να απευθύνονται και να λαμβάνουν πληροφορίες οι συγγενείς των πεσόντων.

Από τους 13.936 νεκρούς και εξαφανισμένους στρατιώτες και αξιωματικούς του Αλβανικού μετώπου οι 5960 έχουν ταφεί σε στρατιωτικά νεκροταφεία εντός του ελληνικού εδάφους ενώ οι 7.796 έμειναν θαμμένοι ή ακόμη και άταφοι στην Αλβανία. Μεταξύ αυτών υπάρχουν 897 πεσόντες που προέρχονται από την Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Οι 397 είναι από την ΠΕ Κοζάνης, 105 από την ΠΕ Καστοριάς, 299 από την ΠΕ Φλώρινας και 106 από την ΠΕ Γρεβενών.

Πηγή: gazzetta. gr

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *