Το “κλειδί” για την επιβολή νέων μέτρων στις περιοχές που “φλερτάρουν” με το “κόκκινο”

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Προβληματισμό προκαλεί σε ειδικούς και κυβέρνηση η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, με τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες δύο εβδομάδες και την ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”, η οποία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και στη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται, ενώ ήδη έχει χτυπήσει “καμπανάκι” για έξι δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας (Μύκονος, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Ίος, Σαντορίνη, Πάρος) όπου καταγράφεται ραγδαία αύξηση των νέων μολύνσεων. Το ενδεχόμενο λήψης νέων περιοριστικών μέτρων, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, είναι ένα σενάριο που από την κυβέρνηση απεύχονται. Στην παρούσα φάση, με πιο αυστηρά τεστ και ταυτόχρονη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ειδικοί και κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι θα καταφέρουν να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη που θα είχε σοβαρές επιπτώσεις και στην οικονομία.

-Advertisement-

Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων καταγράφεται σε 64 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ ενδεικτικό της διασποράς του ιού στην κοινότητα, είναι το γεγονός ότι αυξάνονται και τα λεγόμενα “ορφανά” κρούσματα, δηλαδή οι περιπτώσεις εκείνες ασθενών που δεν μπορούν να προσδιορίσουν από ποιόν κόλλησαν. Ενδεικτικά, το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Παρασκευή, επιβεβαιώθηκαν 2.691 τα νέα κρούσματα κορονοϊού, 14 συνάνθρωποί μας κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς μειώθηκαν σε 123. Η Αττική βρίσκεται ένα βήμα πριν το “κόκκινο” καταγράφοντας 1.216 νέες μολύνσεις, ενώ ανησυχία επικρατεί και στην Κρήτη, με 275 νέα κρούσματα. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν 112 νέες μολύνσεις στο Ηράκλειο, 91 στο Ρέθυμνο, 49 στα Χανιά και 23 στο Λασίθι. Στις κορυφαίες θέσεις του δείκτη που μετρά τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, βρίσκονται η Μύκονος, η Πάρος, το Ρέθυμνο και η Θήρα, δηλαδή περιοχές που ανακοινώθηκε την Πέμπτη ότι μπαίνουν σε σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να πειστούν οι πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος ώστε να ανακοπεί η περαιτέρω διασπορά του ιού. Μήνυμα εξάλλου έστειλε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος στην ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης του Κολεγίου Αθηνών αναφέρθηκε τόσο στα fake news όσο και στους αρνητές του εμβολιασμού κατά της Covid-19. “Η ελευθερία και η ευθύνη συμβαδίζουν στη ζωή μας. Θεωρώ πως το ένα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το άλλο. Το βλέπουμε στις μέρες μας. Στο μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία παράδειγμα της πανδημίας, στην καλλιέργεια των ψευδών ειδήσεων, των περίφημων fake news, που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται σαν μια δικαιολογία για να αρνηθούμε τις ευθύνες μας”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον Alpha, τις τελευταίες 15 ημέρες, κλείστηκαν 600.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμούς, εκ των οποίων το 1/3 αφορά σε νέους ηλικίας 18 έως 29 ετών. Επιπλέον, μέσα σε λίγες ώρες από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα των ραντεβού για τα παιδιά ηλικίας 15-17 ετών, κλείστηκαν 10.500 ραντεβού.

“Κλειδί” οι νοσηλείες, σενάρια για green pass στις χερσαίες μετακινήσεις
Το ενδεχόμενο λήψης μέτρων τοπικού χαρακτήρα, φαίνεται πως θα κριθεί πάντως από τον αριθμό των νοσηλειών. Μέχρι στιγμής, δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζεται να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο και αυτό συμβαίνει γιατί έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων. Όσο νοσούν οι νεότεροι και οι νοσηλείες δεν αυξάνονται σημαντικά, τόσο φαίνεται να απομακρύνεται το σενάριο επιβολής τοπικών lockdown, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ΟΡΕΝ. Πάντως, σε κάθε περίπτωση αυτό το ενδεχόμενο βρίσκεται στο τραπέζι, όπως προκύπτει από τις χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά. Την ίδια στιγμή, το σενάριο να ζητείται αρνητικό rapid test για τους ταξιδιώτες που επιστρέφουν από τις διακοπές τους στα νησιά, δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί και αναζητούνται λύσεις, όπως είναι η συνεννόηση με τα Κέντρα Υγείας, ώστε να γίνονται εκεί οι έλεγχοι, ή η επιστράτευση των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ. Ζητούμενο αποτελεί, επίσης, η αύξηση των ξενοδοχείων καραντίνας ώστε να μένουν εκεί όσοι νοσούν και όσοι πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα. Επιπλέον, πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού αναφέρουν ότι οι ειδικοί σκέφτονται να επαναφέρουν την εισήγησή τους για τις χερσαίες μετακινήσεις, ώστε να χρησιμοποιείται το green pass, δηλαδή είτε κάποιος να είναι εμβολιασμένος ή να έχει νοσήσει ή να έχει αρνητικό test κορονοϊού.

- Advertisement -

enikos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *