ΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΑΣ

Ήταν ένα πανηγυράκι, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου το οποίο στον μικρό συνοικισμό Πρόδρομος της μεγάλης Πρασιάς κανένας δεν θυμόνταν πότε είχε ξεκινήσει και γίνονταν, μέχρι να ο σφίξει ο κόσμος την καρδιά του και να απαρνηθεί τον τόπο του, όπως έγινε σε πολλά άλλα χωριά της περιοχής των κεντρικών Αγράφων, της Αργιθέας και του Απεράντιου, με εκκλησιασμό, κεράσματα και όργανα όταν ήταν εύκολες και το άντεχαν οι περιστάσεις…

Μετά την μαζική έξοδο και των Προδρομιτών, αλλά και των κατοίκων απ’ όλα τα χωριά της περιοχής προς αναζήτηση καλύτερης τύχης σε άλλους τόπους την δεκαετία του ’80, το πανηγυράκι έπαψε σχεδόν να γίνεται και κόντευε να ξεχαστεί. Πρόλαβαν όμως κάποιοι δραστήριοι Προδρομίτες και εργάστηκαν δυναμικά και από το 2005 που το ανέστησαν, κάθε χρόνο γίνονταν καλύτερο, μάζευε και όλο και περισσότερο κόσμο και λογίζονταν πλέον ως ένα από τα σημαντικότερα της περιοχής που προαναφέραμε.

Έτσι περίμεναν να γίνει κι εφέτος αλλά ο κορωνοϊός πρόλαβε και το περιόρισε μόνο στην θρησκευτική τελετή και τα κεράσματα, καφές, τσίπουρο και λουκούμι λίγοι τα απόλαυσαν. Δεν θα ήμασταν παραπάνω από 50 όσοι βρεθήκαμε χθες το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ντόπιοι οι περισσότεροι όπου λειτούργησε ο παπα Χρήστος Τζήμας με ψάλτες τον Φώτη Κορμπάκη, τον Αργύρη Βλάχο και τον Κώστα Τσιάμη που ανέλαβε και το ρόλο του νεωκόρου που είχε μέχρι πρόπερσι ο αείμνηστος Ηλίας Γιαννούλης. Οι ίδιοι έψαλαν και τον εσπερινό την παραμονή της εορτής που πήγαμε να ετοιμάσουμε τον χώρο, ελπίζοντας ότι θα έρθει αρκετός κόσμος να τιμήσει τον Άγιο και να συνταχθεί μαζί μας στον λόγο που θελήσαμε να εκφράσουμε και με την σύμφωνη γνώμη πολλών που δεν μπόρεσαν να έρθουν, στο πανηγύρι του Αϊ – Γιάννη στον Πρόδρομο του χρόνου να είμαστε πολύ περισσότεροι και να συνεχίσει να γίνεται για πολλά – πολλά χρόνια στο μέλλον.

Γιατί αυτό το πανηγύρι, δεν είναι ένα απλό γεγονός για τον Πρόδρομο αλλά όπως εξελίχθηκε από το 2005 και δώθε, εκφράζει την ανάσταση μιας σβησμένης ορεινής κοινότητας.

Το γεγονός δεν αφορά μόνο τον Πρόδρομο, αλλά κάθε κοινότητα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, πραγματική ή φαντασιακή που στο αμφίβολο μέλλον που ανοίγεται μπροστά μας, αναζητά τρόπους επιβίωσης και σύνδεσης των μελών της. Με την παρουσία μας χθες στον Πρόδρομο, τηρώντας και σε ικανοποιητικό βαθμό τα πρωτόκολλα πρόληψης δείξαμε πως είμαστε διατιθέμενοι να το κρατήσουμε ζωντανό και του χρόνου να το απολαύσουμε όσοι περισσότεροι μπορούμε και να γίνουμε, γιατί όχι και παράδειγμα.


Μετά τον εκκλησιασμό και τα κεράσματα στο χώρο μπροστά από την εκκλησία, μαζευτήκαμε λίγοι στο κατάστημα «Διάσελο», στα Κέδρα όπου ο αγαπητός σε όλους μας Στέλιος Κωτούλας είχε ετοιμάσει φασολάδα, λόγω ότι αυτή η εορτή του Αγίου Ιωάννη γίνεται με νηστίσιμα και την απολαύσαμε στην δροσερή αυλή του. Και για το καλό της ημέρας, δυο – τρεις χόρεψαν λίγα τραγούδια της περιοχής…

Ηλίας Προβόπουλος

 

Leave a reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You may also like