To χωριό της Φθιώτιδας που πάγωσαν τα πάντα! Πανελλαδική πρωτιά με -18.1 °C (φωτό)

Σε χωριό της Φθιώτιδας καταγράφηκε η χαμηλότερη θερμοκρασία νωρίς το πρωί της Τετάρτης.

-Advertisement-
-Advertisement-

Πολύ χαμηλές αρνητικές θερμοκρασίες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 26 Ιανουαρίου στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, με τη χαμηλότερη τιμή να καταγράφεται στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας με -18.1 °C.


https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg


Χαρακτηριστικό είναι ότι 288 μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr κατέγραψαν αρνητικές ελάχιστες θερμοκρασίες, εκ των οποίων 44 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες < -10 °C.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

=Advertisement=

Στον παρακάτω χάρτη, με χρωματική κλίμακα παρουσιάζονται οι ελάχιστες θερμοκρασίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 26/01/2022, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, καθώς και οι τιμές από οκτώ επιλεγμένες περιοχές.


Το Λευκοχώρι είναι μικρό πεδινό χωριό του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας, στην Στερεά Ελλάδα. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει 123 μόνιμους κατοίκους. Το χωριό βρίσκεται στον κάμπο της Ελάτειας και οι κάτοικοί του ασχολούνται με τη γεωργία. Ο Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου είχε μετατραπεί σε οχυρό κατά τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων (τότε υπήρχαν δυο οικισμοί το Αλισαχω ή Αλισακι και ο κυρίως οικισμός Μάνεσι, κοντά στο σημερινό νεκροταφείο). Τις 28 Ιουλίου του 1821 έλαβε χώρα μάχη στην οποία έχασαν οι Έλληνες από τους Τούρκους ενώ λίγο αργότερα οι τελευταίοι ηττήθηκαν στην Λιβαδειά. Το χωριό απέχει από την Ελάτεια 2,5χλμ., αποτελεί δε τον τελευταίο οικισμό της Περιφερειακής Ενότητας (πρώην νομού) Φθιώτιδας στα σύνορά της με την Βοιωτία. Η παλαιά ονομασία του ως το 1968 ήταν Μάνεσι.


 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *