Μέσα στο 2024 ξεκινούν οι εργασίες, με προοπτική πλήρους λειτουργίας το 2025 έπειτα από πλήρη αναμόρφωση και ανάπλαση της έκτασης. Αυτό είναι το πλάνο για την Ακτή Βάρκιζας, η οποία πέρασε και τυπικά την περασμένη Τετάρτη στον όμιλο Γιαννακόπουλου και την εταιρεία συμφερόντων του, Black Wave Varkiza, μετά τις υπογραφές που «έπεσαν» την περασμένη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Δημαρχείο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης μεταξύ του δημάρχου Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του Δημήτρη Γιαννακόπουλου.
Με βάση το σχετικό πρακτικό που έχει εγκριθεί από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου των ‘’3Β’’, η κοινοπραξία ‘’Black Wave- Food Plus”, προχωρά στην υπομίσθωση της έκτασης “Ακτή Βάρκιζας” (οργανωμένη ακτή, ελεύθερη ανατολική παραλία), έναντι του ποσού του 1,31 εκατ. ευρώ ετησίως συν 6% επί του τζίρου, με εγγυήτρια την εταιρεία “DPG Digital Media Group’’. Η χρονική διάρκεια της υπομίσθωσης ξεκινά από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης και λήγει κατά την ημερομηνία λήξης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ δήμου και ΕΤΑΔ, ήτοι 25 χρόνια μετά τη σύναψη της τελευταίας.
Αν και το επενδυτικό πλάνο θα οριστικοποιηθεί με την παράδοση του ακινήτου και τους επιμέρους ελέγχους, πηγές κοντά στη διαδικασία κάνουν λόγο για κεφάλαια της τάξεως των 15 εκατ. ευρώ που μπορεί να απορροφήσει η επένδυση, με δεδομένο ότι οι εγκαταστάσεις είναι παλιές, από τη δεκαετία του ’60 και θα κατασκευαστούν εκ νέου με βιοκλιματικά υλικά, ώστε η Ακτή, γνωστή και από το “Yabanaki”, να είναι μηδενικών εκπομπών. Από την πλευρά του, ο δήμος είχε ορίσει ελάχιστο ύψος επενδύσεων από τον ανάδοχο ύψους 3 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διαδικασίας υπεκμίσθωσής της (σ.σ. η έκταση βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου).
Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα και με δεδομένες πάντα τις εκτεταμένες παρεμβάσεις αλλά και πολλαπλές εγκρίσεις που θα χρειαστούν, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΤΑΔ, η Ακτή εκτιμάται ότι τεθεί σε πλήρη λειτουργία με πλήρως ανανεωμένο πρόσωπο από το 2025. Ωστόσο, οι πρώτες εργασίες θα εκκινήσουν εντός της επόμενης χρονιάς, ενώ στόχος είναι από τις αρχές της επόμενης θερινής σεζόν, το Μάιο, η οργανωμένη ακτή να λειτουργεί για τους επισκέπτες της. Με βάση τους όρους του διαγωνισμού, ο επενδυτής δικαιούται να επιβάλλει είσπραξη αντιτίμου για την είσοδο του κοινού μόνο στην οργανωμένη ακτή, αλλά θα επιτρέπει στους δημότες την πρόσβαση χωρίς καταβολή αντιτίμου.
Με βάση το σχετικό διαγωνισμό, ο υπομισθωτής θα πρέπει να εκπονήσει ενιαία, συνολική μελέτη διαμόρφωσης των ακινήτων προς παραχώρηση, της οργανωμένης Ακτής Βάρκιζας και της ελεύθερης ανατολικής παραλίας. Σημειωτέον ότι εντός των κτισμάτων έχουν γίνει βανδαλισμοί και θα πρέπει να διαπιστωθεί σε τί κατάσταση βρίσκονται οι επιμέρους εγκαταστάσεις, τα δίκτυα κ.τ.λ..
Η έκταση που μισθώνεται από τον όμιλο Γιαννακόπουλου αποτελείται από τμήμα επιφανείας 225,5 τ.μ. στο παραλιακό τμήμα νότια της Αθηνών -Σουνίου και από τμήμα επιφανείας 24 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα μαζί με το δικαίωμα απλής χρήσης της ζώνης αιγιαλού (επιφανείας 16.391 τ.μ.) και παραλίας (10.390 τ.μ.). Εστιατόρια, αναψυκτήρια, καταστήματα με είδη σχετικά με την ακτή, γήπεδα και χώροι ευεξίας είναι μερικές από τις χρήσεις για την οργανωμένη πλαζ, με βάση τα όσα προβλέπονται στη σχετική προκήρυξη.
Για την ελεύθερη παραλία της Βάρκιζας, στόχος είναι η δημιουργία μιας διαδρομής πεζών και ποδηλάτων σαν απόληξη ενός ενιαίου περιπάτου με δραστηριότητες, ελεύθερες στο κοινό. Έτσι, γήπεδα τένις, μπάσκετ, χώροι αθλοπαιδειών , παιδική χαρά, ένα υπαίθριο σινεμά 300 θέσεων και ένα αμφιθέατρο 100 θέσεων είναι κάποιες από τις προβλεπόμενες χρήσεις και δραστηριότητες που προτείνεται να σχεδιαστούν, να ανοίξουν στο κοινό και να δημιουργήσουν μια νέα ταυτότητα στο ανενεργό τμήμα της ελεύθερης παραλίας.
Η ιστορία
Η αρχή με την πλαζ Βάρκιζας έγινε τη δεκαετία του 1960 με τα κτίσματα της να σχεδιάζονται με κοινό μοντέλο των άλλων διάσημων πλαζ του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού που σχεδιάζονταν υπό την εποπτεία και καθοδήγηση ενός εκ των μεγαλύτερων εκπροσώπων του ελληνικού μοντερνισμού, Άρη Κωνσταντινίδη, προϊστάμενου τότε της υπηρεσίας μελετών του ΕΟΤ.
Το κτιριακό απόθεμα της Πλαζ Βάρκιζας, κατασκευασμένο τη δεκαετία του ‘60, μέσα από τη συνεχή χρήση από πολλούς και διαφορετικούς επιχειρηματίες και την έλλειψη συνεκτικού προγράμματος και επισκευών, «εμφανίζει σημαντικές και εκτεταμένες φθορές», σύμφωνα με το δήμο. «Δεδομένου πως η Ακτή Βάρκιζας έχει χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια με κύριο άξονα την εμπορική εκμετάλλευση, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις αναβάθμισης του σημαντικού κτιριακού αποθέματος της πλαζ ΕΟΤ, και χωρίς καμία σχεδιαστική παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την εμπειρία στην ελεύθερη παραλία, η νέα πρόταση διαμόρφωσης οφείλει να λάβει υπόψιν τις αλλαγές και τις φθορές των υποδομών, να τις εκτιμήσει και να ανασχεδιάσει στο πνεύμα όσων ορίζονται σαν θεσμικές κατευθύνσεις , λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα νέα δεδομένα (φθορές, μεταφορά κτιρίου ΝΑΟΒΒ κλπ)».
newmoney.gr