Για πέμπτη φορά από της ενθρονίσεώς του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών επισκέφθηκε την Γερόντισσα Χαριτίνη στο κάθισμά της στο Αχλάδι Φθιώτιδος, αυτή τη φορά για να τελέσει τον Αναστάσιμο Αρχιερατικό Εσπερινό της μνήμης των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στους οποίους είναι αφιερωμένος ο Ναός.
Θέλοντας ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών να τιμήσει την Γερόντισσα Χαριτίνη για την θυσιαστική προσφορά και διακονία της στο πλευρό του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού πάνω από 4 δεκαετίες, της απένειμε τον τίτλο της ισόβιας Καθηγουμένης στο Ασκητήριο της στο παραθαλάσσιο Αχλάδι της Ανατολικής Φθιώτιδας, καθώς και το Ανώτατο Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος μετά μεταλλίου, το οποίο φέρει τις μορφές των Φθιωτών Αγίων.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών στην σύντομη προσλαλιά του με συγκίνηση ανέφερε:
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη συγκίνηση που για μια ακόμη φορά, για πέμπτη φορά, από την ημέρα της ενθρονίσεως μου βρίσκομαι εδώ, στο καταφύγιο της αγάπης της Γερόντισσας Χαριτίνης. Εδώ στον τόπο της ξεκούρασης και της προσευχής του σπουδαίου, του μεγάλου, του καλοκάγαθου, του επιεικούς, του μακρόθυμου, του αρχοντικού, του γενναίου προκατόχου μου μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού. Και αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά, που μετά την γιορτή της Αγίας Χαριτίνης που την εορτάσαμε μαζί, σήμερα γιορτάζουμε και την εορτή των Αγίων Ραφαήλ Νικολάου και Ειρήνης.
Σήμερα όμως που βρίσκομαι εδώ, για να προσφέρω κάτι το ελάχιστο, θα έλεγα ένα αντίδωρο, σε μια σπουδαία μοναχική προσωπικότητα, την Αδελφή Χαριτίνη. Σε έναν άνθρωπο της Ρούμελης, της Στερεάς Ελλάδος, σε ένα άνθρωπο που από νέο κορίτσι αφιερώθηκε στην Αγάπη του Χριστού και αφιερώθηκε στην Διακονία του Αποστόλου του Χριστού και Ευαγγελιστού του Χριστού, Μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού.
Διακόνησε με αυταπάρνηση, διακόνησε με αφοσίωση και διακόνησε και με κόστος, γιατί όταν κανείς διακονεί σπουδαίους άντρες και σπουδαία πρόσωπα πάντοτε πληρώνει τίμημα.
Η Γερόντισσα Χαριτίνη δεν άνοιγε απλώς τις πόρτες του Επισκοπείου στην οδό Σκληβανιώτου και της Αγίας Αικατερίνης στο Καινούργιο ή εδώ στον Άγιο Ραφαήλ. Άνοιγε τις πόρτες για να βρουν άνθρωποι δουλειά, για να φάνε πτωχοί και πεινασμένοι, για να βρουν τον δρόμο της Ιερωσύνης πολλοί Ιερείς, οι οποίοι πραγματικά είδανε φως, χάρη στην Αδελφή Χαριτίνη και διακόνησαν και διακονούν ακόμη και σήμερα.
Ήρθα λοιπόν σήμερα, για να αποδώσω τον δίκαιο έπαινο και την ευχαριστία στο πρόσωπο σας. Ήρθα σήμερα εδώ, σε αυτόν εδώ τον τόπο, τον δικό σας τόπο, τον δικό σας χώρο που ήταν, είναι και θα είναι παντοτινά δικός σας. Κάθε του πέτρα, κάθε του σπιθαμή κάθε του λουλουδάκι, μυρίζει Χαριτίνη, το κάθε τι είναι Χαριτίνη! Εδώ, είναι και θα είναι το σπίτι της Χαριτίνης.
Θέλω λοιπόν αφενός μεν να σας αποδώσω ισοβίως τον τίτλο της Καθηγουμένης, όχι απλώς Μοναχής Χαριτίνης. Καθηγουμένη Χαριτίνη θα ονομάζεται από σήμερα και όταν θα λειτουργούν οι Ιερείς εδώ θα μνημονεύεστε ως Καθηγουμένη. Και επίσης θα σας επιδώσω το Ανώτατο Παράσημο της Μητροπόλεως με ένα Μετάλλιο, το οποίο φέρει την εικόνα των Φθιωτών Αγίων εις ένδειξη τιμής και αναγνωρίσεως όλων όσων έχετε προσφέρει».
Αντιφωνώντας με δάκρυα στα μάτια και περισσή απλότητα καρδιάς η Γερόντισσα Χαριτίνη του λόγου του κ. Συμεών χαρακτηριστικά ανέφερε: «Σεβασμιότατε σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την τιμή που μου κάνετε! Να είστε καλά, ο Θεός να σας χαρίσει υγεία και μακροημέρευση να ποιμαίνετε το ποίμνιο σας με αγάπη με υγεία και με χαρά.
Από το πρόσωπο σας καταλαβαίνει κανείς την αγιότητα σας και την αγάπη που έχει η καρδιά σας. Να είστε καλά και πάντα να είσαι κοντά μας να μην μας ξεχάσετε ποτέ! Ευχαριστώ πολύ! Ευχαριστώ»!
Η Γερόντισσα Χαριτίνη προσέφερε στον Σεβασμιώτατο ένα Ιστορικό Εγκόλπιο του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Δαμασκηνού, το οποίο ήταν δώρο Πατριάρχου προς τον αείμνηστο Μητροπολίτη.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου
“…για την θυσιαστική προσφορά και διακονία της…”
Θοῦ, Κύριε, φυλακὴν τῷ στόµατί µου καὶ θύραν περιοχῆς περὶ τὰ χείλη µου
Τι εννοειτε κυριε?