Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου συνηθίζουμε να τρώμε στο οικογενειακό τραπέζι μπακαλιάρο τον οποίο τις περισσότερες φορές τον συνοδεύουμε με σκορδαλιά.
Για φέτος σας προτείνουμε μια λίγο διαφορετική εκδοχή του και σας προτείνουμε να τον μαγειρέψετε τηγανητό με τραγανό κουρκούτι. Μια απολαυστική συνταγή που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!
Διαβάστε παρακάτω τα υλικά που θα χρειαστείτε για τη συνταγή και την εκτέλεση της:
Υλικά
2 φιλέτα μπακαλιάρο ξαρμυρισμένο
Αλεύρι (για το πανάρισμα)
Λάδι (για το τηγάνισμα)
Για το κουρκούτι
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι ζάχαρη
330 ml παγωμένη μπίρα
2 παγάκια
Εκτέλεση
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μαζί.
Έπειτα ρίχνουμε τη μπίρα, τα παγάκια, ανακατεύουμε ξανά και βάζουμε το μπολ στο ψυγείο.
Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι.
Πανάρουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο αλεύρι και στη συνέχεια τα βουτάμε στο κουρκούτι αφού πρώτα τα τινάξουμε για να φύγει το πολύ αλεύρι.
Τηγανίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν τα φιλέτα ξανθό, χρυσαφένιο χρώμα και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να “τραβήξει” το πολύ λάδι.
Το φαγητό είναι έτοιμο να το σερβίρουμε.
Πώς ξαλμυρίζω τον μπακαλιάρο
- Καλό ξέπλυμα
Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να ξεπλύνεις τον μπακαλιάρο πολύ καλά ώστε να φύγει το πολύ αλάτι. Φοράς γάντια και τρίβεις τις φέτες πολύ καλά. Στη συνέχεια κόβεις τον μπακαλιάρο σε κομμάτια, ανάλογα με τη συνταγή.
- Το «βύθισμα»
Γεμίζεις ένα μπολ με νερό και βάζεις μέσα τα κομμάτια. Σημαντικό είναι να θυμάσαι πως η πέτσα πρέπει να είναι προς τα πάνω. Καλύτερα το ένα κομμάτι να μην καλύπτει το άλλο. Σκεπάζεις το μπολ με μία μεμβράνη και το αφήνεις αφού έχεις βεβαιωθεί πως το νερό καλύπτει όλα τα κομμάτια. Το τοποθετείς στο ψυγείο.
- Οι αλλαγές του νερού
Αλλάζεις το νερό κάθε 4 με 6 ώρες. Μία γενική οδηγία για το ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου είναι να αλλάξεις το νερό 3 φορές σε μία μέρα και να αφήσεις τον μπακαλιάρο τουλάχιστον για ένα 24ωρο. Για να μαλακώσει το ψάρι στην τελευταία αλλαγή νερού χρησιμοποίησε χλιαρό νερό.