Τι συμβαίνει και πέφτουν τα ασανσέρ στα νοσοκομεία

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Οι πτώσεις ασανσέρ είναι ένα συχνό φαινόμενα στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί αρκετές φορές, ενώ σχεδόν ποτέ δεν μαθαίνουμε, ποια ήταν τα αίτια του ατυχήματος.

-Advertisement-

Τα ατυχήματα και οι σοβαρές βλάβες ανελκυστήρων σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα εμφανίζονται σε αυξημένη συχνότητα τα τελευταία χρόνια, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνουν σε πολύ μεγάλα νοσοκομεία, όπως το Αλεξάνδρα, το ΑΧΕΠΑ, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εχθές στο Ιπποκράτειο, όπου ένας ουρολόγος του νοσοκομείου λίγο έλειψε να ακρωτηριαστεί στο κάτω αριστερό άκρο, μετά από πτώση του ασανσέρ μεταφοράς φορείων. Θύματα δυστυχώς υπάρχουν στις περισσότερες περιπτώσεις: ασθενείς, εργαζόμενοι, (γιατροί, νοσηλευτές τραυματιοφορείς) ή επισκέπτες ασθενών.

Μια σύντομη αναδρομή στα πιο πρόσφατα περιστατικά, επιβεβαιώνει τα παραπάνω:

Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (Ιούλιος του 2015)

- Advertisement -

Το ασανσέρ βρέθηκε ξαφνικά από το ισόγειο στο υπόγειο του κτιρίου. Στο εσωτερικό της καμπίνας βρίσκονταν 8 άτομα, ενώ ο ένας από τους επιβάτες, μια 63χρονη γυναίκα, τραυματίστηκε σοβαρά και χρειάστηκε χειρουργική επέμβαση, καθώς είχε υποστεί ρήξη χιαστού.

ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2017)

Κόπηκε ο ιμάντας ενός ασανσέρ στο παλαιό κτίριο του νοσοκομείου με αποτέλεσμα η καμπίνα να υποχωρήσει δύο ορόφους, από το ισόγειο, στον όροφο -2. Στο ασανσέρ βρίσκονταν δύο συνοδοί, ένας τραυματιοφορέας και μια χειρίστρια ιατρικών μηχανημάτων, οι οποίοι τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά υπέστησαν ισχυρό σοκ.

Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ εκείνη την περίοδο: “Τα ασανσέρ και στα δύο κτίρια του ΑΧΕΠΑ έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα, είναι πανάρχαια και χαλάνε διαρκώς. Πολλές φορές ξεμένουν μεταξύ δύο ορόφων. Συχνά μένουν μέσα και ασθενείς, οι οποίοι πηγαίνουν για να χειρουργηθούν”.

Νοσοκομείο Αλεξάνδρα (Οκτώβριος 2018)

Σχεδόν μονίμως χαλασμένοι και οι έξι ανελκυστήρες του νοσοκομείου, ενώ -όταν σπανίως λειτουργούσε ο ένας από τους έξι- οι ασθενείς εγκλωβίζονταν μεταξύ των ορόφων. Εκτός από τον καθημερινό κίνδυνο, ασθενείς, συνοδοί και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εκείνη την περίοδο είχαν υποστεί και ατελείωτη ταλαιπωρία. Σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ: «Ανεβαίνουν οι καρκινοπαθείς με τις σκάλες να κάνουν χημειοθεραπεία. Επίσης ανεβοκατεβαίνουν οι ασθενείς για προεγχειρητικό έλεγχο για τις καρδιολογικές επεμβάσεις. Αδυνατούν οι εργαζόμενοι να μεταφέρουν το χειρουργικό, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό. Συνεχώς απεγκλωβίζονται από τα ασανσέρ ασθενείς μεταξύ των ορόφων».

Γιατί πέφτουν τα ασανσέρ στα νοσοκομεία;

Το iatropedia.gr απευθύνθηκε σε ιδιοκτήτη μεγάλης γνωστής εταιρείας εγκατάστασης και συντήρησης ανελκυστήρων. Ως ειδικός, μάλιστα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει κληθεί στο παρελθόν να γνωμοδοτήσει σε κάποιες περιπτώσεις πτώσης ασανσέρ σε νοσοκομεία, ή να δώσει λύση μετά το συμβάν. Θέσαμε, λοιπόν, στον ειδικό – οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του- το εξής ερώτημα: : – Γιατί πέφτουν τα ασανσέρ στα νοσοκομεία;

“Εχω διαπιστώσει με τα μάτια μου, ότι από σπάνια έως ποτέ, δεν υπήρξε αστοχία υλικού. Την ευθύνη σ’ αυτές τις περιπτώσεις την έχει ο ανθρώπινος παράγοντας. Οι λόγοι δεν είναι περίπλοκοι, αλλά στην πραγματικότητα αρκετά απλοί:

Υπερβολική χρήση των ανελκυστήρων

“Τα νοσοκομεία έχουν πάρα πάρα πολύ μεγάλη κίνηση και δυστυχώς δεν έχουν την απαιτούμενη φροντίδα από τους συντηρητές. Φανταστείτε ένα μεγάλο νοσοκομείο, όπως το ΑΧΕΠΑ ή το Ιπποκράτειο με συνολική δύναμη 600-700 κλινών και πληρότητα 100% με επισκεψιμότητα 1.000 ατόμων καθημερινά (ασθενείς, συνοδοί, έκτακτα περιστατικά στις εφημερίες). Εχουμε γίνει όλοι μάρτυρες τέτοιων ατυχημάτων. Η δουλειά μας είναι επικίνδυνη και χρειάζεται σοβαρότητα. Πολλές φορές οι συντηρητές δεν κάνουν τη συντήρηση που θα ήθελαν, γιατί δεν προλαβαίνουν. Καλούνται να βάζουν μια υπογραφή χωρίς να έχουν κάνει τα απαιτούμενα”, επισημαίνει ο ειδικός.

Μείωση των δαπανών

“Την συντήρηση των ανελκυστήρων πολύ συχνά αναλαμβάνουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καλά τη δουλειά. Με μηδενικό κέρδος δεν υπάρχει περίπτωση να δουλέψει κανείς σωστά. Συνήθως οι συνάδελφοι λένε “ναι” στα χαμηλά κόστη για να πάρουν τη δουλειά στο μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά δεν κάνουν καλή συντήρηση”. Οταν η σωστή συντήρηση κοστίζει 30 χιλιάδες ευρώ και κάποιοι παίρνουν το έργο με 27 ή 25 χιλιάδες, καταλαβαίνει κανείς τι συντήρηση θα κάνουν. Καμία υπηρεσία προμηθειών δεν το λαμβάνει αυτό υπόψη. Πρέπει να δουλεύει κανείς με σοβαρότητα και υπευθυνότητα”, λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρείας συντήρησης ανελκυστήρων.

Μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ.Μιχάλης Γιαννάκος, δηλώνει την αγανάκτησή του, καθώς όπως λέει υπάρχουν ευθύνες, γιατί αυτή η τελευταία υπόθεση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, δεν είναι και η μόνη: “Υπάρχει ευθύνη. Δεν μπορούν να πέφτουν τα ασανσέρ των νοσοκομείων έτσι. Κάποιος ευθύνεται, τα ασανσέρ δεν πέφτουν μόνα τους. ‘Εχει ξαναπέσει ασανσέρ και σε άλλα νοσοκομεία”, λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων.

iatropedia

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *