Δυσαρέσκεια για την «ανταπόκριση» κάποιων κρατών-μελών της ΕΕ
Την δυσαρέσκειά της για την εφαρμογή της ευρωπαϊκής προσφυγικής πολιτικής εξέφρασε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην περιορισμένη ανταπόκριση κάποιων κρατών – μελών. Επαίνεσε, ωστόσο, την Ελλάδα για τη μεγάλη συνεισφορά της στην υποδοχή μεγάλου αριθμού προσφύγων.
Η Ευρώπη, «με μόλις 3.000 πρόσφυγες να έχουν μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, δεν έχει υπό καμία έννοια κάνει αυτό που μπορεί κανείς να περιμένει από τα κράτη – μέλη», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ στην «Passauer Neue Presse», ενώ έσπευσε να υπερασπιστεί την συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, για την περαιτέρω εφαρμογή και αποτελεσματικότητα της οποίας η Ε.Ε. εργάζεται εντατικά, όπως είπε, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι και στο θέμα του ασύλου δεν βρισκόμαστε εκεί που θα επιθυμούσε. «Στην Ελλάδα, από την φάση του κλεισίματος των συνόρων της χώρας με την ΠΓΔΜ μέχρι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία, έφτασαν περίπου 45.000 πρόσφυγες. Αυτό -σε σχέση με τον πληθυσμό- ισοδυναμεί με το να έφταναν στην Γερμανία μέσα σε λίγες εβδομάδες 360.000 πρόσφυγες» και δείχνει πόσο έχει συνεισφέρει η Ελλάδα, τόνισε η καγκελάριος.
Στην ίδια συνέντευξη, η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τους πολίτες τουρκικής καταγωγής που ζουν πολλά χρόνια στην Γερμανία «να αναπτύξουν υψηλό βαθμό αφοσίωσης» στη χώρα όπου διαμένουν και «σε αντάλλαγμα, θα προσπαθήσουμε να τείνουμε ευήκοον ους σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες τους και να τις κατανοήσουμε».
Οι δηλώσεις της καγκελαρίου προκάλεσαν, ωστόσο, αντιδράσεις τόσο από την τουρκική κοινότητα, όσο και από την αντιπολίτευση. «Είμαστε κομμάτι της Γερμανίας εδώ και δεκαετίες και ως τέτοιο θεωρούμε τον εαυτό μας», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης τουρκικής κοινότητας TGD Γκιοκάι Σοφούογλου και εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι ξαφνικά αμφισβητείται η αφοσίωση της τουρκικής κοινότητας και ταυτόχρονα το δικαίωμα στην διπλή υπηκοότητα, της οποίας την κατάργηση ζητούν τελευταία πολλά στελέχη του κόμματος της κυρίας Μέρκελ (CDU) και των Βαυαρών εταίρων της (CSU).
Αντιδράσεις για τις δηλώσεις
Η επίτροπος της γερμανικής κυβέρνησης για την ενσωμάτωση των μεταναστών Αϊντάν Εζογκιούζ, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), τόνισε μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου «Funke» ότι σημαντικός αριθμός Γερμανών τουρκικής καταγωγής αισθάνονται ότι ανήκουν στην Γερμανία και η εμπιστοσύνη τους στους γερμανικούς θεσμούς παραμένει αμείωτη. «Για αυτόν τον λόγο δεν πρέπει να γενικεύουμε και να κατηγορούμε αυτούς τους ανθρώπους ότι έχουν ζητήματα αφοσίωσης», δήλωσε η Αϊντάν Εζογκιούζ.
Από την πλευρά των Πρασίνων, η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ – Έκαρτ, δήλωσε στον ίδιο όμιλο ΜΜΕ, ότι «η κυρία Μέρκελ προωθεί την αντίληψη «φίλοι – εχθροί», με τον ίδιο τρόπο που επιχειρηματολογεί και ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια επιστροφή στην εποχή του «εμείς» και «αυτοί» θα αποτελούσε μεγάλη οπισθοδρόμηση για την ανοιχτή συμβίωση, η οποία καθιστά την Γερμανία τόσο ισχυρή», τόνισε.