Ο Σεπτέμβρης είναι για όλους ένας μήνας ανασυγκρότησης μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και γιατί όχι, νέων ξεκινημάτων. Πολλοί απο μας παίρνουμε τη μεγάλη και σημαντική απόφαση να αποκτήσουμε ένα ζωάκι που θα μας συντροφεύει και θα αποτελεί ένα επιπλέον μέλος της οικογένειάς μας για πολλά χρόνια.
Είτε λοιπόν επιλέξουμε ένα παιχνιδιάρικο κουτάβι, είτε ένα ζωηρό γατάκι, πρέπει να είμαστε ενήμεροι και συνειδητοποιημένοι πως η απόφασή μας αυτή θα αλλάξει όχι μόνο τη δικιά μας ζωή αλλά και ενός ζώου που έχει την ανάγκη μας για την επιβίωση και την ευζωία του.
Ένα ζώο, όπως και ο άνθρωπος, χρήζει ιατρικού ελέγχου και φροντίδας ανα τακτά χρονικά διαστήματα, αναλογα την εποχή και την ηλικία του. Ένα κουτάβι ή ένα γατάκι με το που θα μπει στο σπίτι μας και θα αρχίζει να εγκλιματίζεται, θα χρειαστεί άμεσα την πρώτη του επίσκεψη στον κτηνίατρο. Εκεί, θα γίνει η πρώτη του επισταμένη κλινική εξέταση, η ακρόαση του καρδιακού και του αναπνευστικού του ρυθμού, ο έλεγχος των αυτιών, των δοντιών, του δέρματος, των γεννητικών οργάνων, μια ψηλάφιση των κοιλιακών οργάνων και των λεμφαδένων του ωστε να βεβαιωθούμε πως όλα είναι φυσιολογικά. Μετά την εξέτασή του, ο κτηνίατρός σας θα προβεί στον πρώτο του εμβολιασμό και φυσικά στην αποπαρασίτωσή του για τα εξωπαράσιτα του δέρματος (ψύλλοι, τσιμπούρια κλπ) αλλά και για τα ενδοπαράσιτα του πεπτικού συστήματος, κάτι που φορά και τη δική μας υγεία. Το βιβλιάριο υγείας που θα μας χορηγηθεί θα μας χρησιμεύσει για να μην αμελούμε τις αποπαρασιτώσεις του καθώς και τους ετήσιους αναμνηστικούς εμβολιασμούς του.
Η σχέση που θα χτίσουμε με τον κτηνίατρό μας είναι σημαντικό να είναι μια γερή σχέση εμπιστοσύνης αλλά και ειλικρίνειας ώστε να μπορούμε να του εκθέτουμε τις όποιες απορίες και ανησυχίες μας καθ’ολη τη διάρκεια της ζωής του νέου μας φίλου.
Πέρα από τις επισκέψεις στον κτηνίατρό μας για τα ετήσια εμβόλια και τις αποπαρασιτώσεις του ζώου μας, πρέπει να βάλουμε στο πρόγραμμά μας και τους αιματολογικούς ελέγχους του κατοικιδίου μας. Όσοι έχουμε σκύλο, η αιματολογική του εξέταση κάθε χρόνο για τις σοβαρές και δυστυχώς πλέον πολύ συχνές ασθένειες της Λεισμανίωσης και την Ερλιχίωσης που μεταφέρονται με φλεβοτόμους (σκνίπες) και κρότωνες (τσιμπούρια) είναι κατι που θα μας προφυλάξει από δυσάρεστες εκπλήξεις. Η έγκαιρη διάγνωση των σοβαρών αυτών νοσημάτων είναι αυτή που συνήθως οδηγεί και στην αποτελεσματική θεραπεία τους χωρίς να έχουν επηρεαστεί τα βασικά όργανα του ζώου μας, όπως οι νεφροί, το ήπαρ, κλπ.
Όσον αφορά στη γάτα μας, είναι επίσης σημαντικό να ελέγχθει έστω και μια φορά στη ζωή της για τα λοιμώδη νοσήματα που αφορούν τις γάτες (Ιός της Λευχαιμίας (FeLV), Ιός ανοσοανεπάρκειας (FIV), και Λοιμώδης περιτονίτιδα (FIP), νοσήματα με μεγάλη μεταδοτικότητα που προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ζώου και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή ή θανατηφόρα ασθένεια.
Με την πάροδο του χρόνου και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας, η ανάγκη για μια γενική αιματολογική εξέταση και check up που θα μας αποκαλύψουν τον αιματοκρίτη, την υγεία των νεφρών, την κατάσταση του ήπατoς και φυσικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του ζώου μας γίνεται ακόμα πιο επιτακτική. Στην κλινική πράξη, οι κτηνίατροι συναντούν πολύ συχνά ζώα με νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και ορμονολογικές διαταραχές (πχ. υποθυρεοειδισμός) που με την κατάλληλη διατροφή και τη σωστή φροντίδα ανταποκρίνονται αρκετά καλά για χρόνια.
Σαν γενικό συμπέρασμα όλων αυτών, στην ιατρική των ζώων όπως και στην αντίστοιχη του ανθρώπου το αρχαίο αξίωμα είναι το ίδιο, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις.
Mπαμπλένης Θεόδωρος, Κτηνίατρος, DVM
Πηγή: www.defencenet.gr