Τι πρέπει να ξέρουν όσοι κάνουν «κρακ» στον αυχένα – Παρενέργειες και ασκήσεις για το σπίτι

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
7 Min Read

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να στρέφουν απότομα τον λαιμό τους προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση, ώστε να κάνουν αυτό που είναι γνωστό και ως “κρακ” στον αυχένα. Είναι μια συνήθης κίνηση για να ανακουφίσουν την ένταση στον αυχένα τους.

Ωστόσο, το κρακ στον αυχένα μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένες ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πόνος, οστεοαρθρίτιδα και εγκεφαλικό επεισόδιο, αν δεν ξέρετε ακριβώς τι και πώς να το κάνετε.

Το κρακ στον αυχένα παράγει ένα τρίξιμο που ακούγεται παρόμοια με εκείνο που ακούμε όταν κάνουμε αντίστοιχο “κρακ” στις αρθρώσεις των δαχτύλων των χεριών ή σε άλλες αρθρώσεις για την μείωση του στρες. Ο ήχος μπορεί να συνοδεύεται από ένα μια αίσθηση που φέρνει κάποια στιγμιαία ανακούφιση.

Ο λαιμός αποτελείται από επτά αυχενικά οστά, που ονομάζονται σπόνδυλοι και τα οποία υποστηρίζονται από μυς, συνδέσμους και τένοντες. Αυτά παρέχουν την κινητικότητα και την στήριξη στο κεφάλι και τον λαιμό, που μας επιτρέπει να λυγίζουμε, να στρέφουμε και να κινούμαστε χωρίς πίεση. Σε γενικές γραμμές, το κρακ αυτό είναι αβλαβές, αλλά συνοδεύεται από πόνο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

- Advertisement -

Από τι προκαλείται ο ήχος

Ένα παχύ υγρό (αρθρικό υγρό) περιβάλλει κάθε μία από τις επτά αρθρώσεις του λαιμού, παρέχοντας λίπανση για να διευκολύνουν τις κινήσεις τους. Αυτό το υγρό περιέχει άζωτο και αέριο διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο μπορεί να σχηματίσει φυσαλίδες. Η μετακίνηση των αρθρώσεων του αυχένα αυξάνει την πίεση στις φυσαλίδες και τις κάνει να σκάνε. Αυτή η διαδικασία, που ονομάζεται σπηλαίωση, είναι που παράγει τον χαρακτηριστικό ήχο του “κρακ”.

Τι ισχύει με τους συνδέσμους στο σημείο

Οι σύνδεσμοι υποστηρίζουν μια άρθρωση, όπου συναντώνται δύο ή περισσότερα οστά, παρέχοντας κινητικότητα σε αυτή την άρθρωση. Τα οστά μπορεί να έχουν κάποιες προεξοχές με αποτέλεσμα οι σύνδεσμοι να κολλούν μεταξύ τους καμιά φορά. Όταν κάνετε κρακ στον αυχένα, αυτές οι προεξοχές αποσυνδέονται και πάλι. Όταν υπάρχει ολίσθηση των συνδέσμων από την επιφάνεια μιας προεξοχής οστού, μπορεί να ακούσετε επίσης τον ήχο από “σπάσιμο” του αυχένα.

Πρόβλημα στις αρθρώσεις

Ασθένειες όπως η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα μπορεί να κάνουν τις αρθρώσεις να είναι πιο “τραχιές”. Αυτές οι παθήσεις οδηγούν σε εκφυλιστικές αλλοιώσεις των οστών στο λαιμό που προκαλούν ρωγμές όταν κινούνται.

Η οστεοαρθρίτιδα (ονομάζεται επίσης αυχενική σπονδύλωση) αναπτύσσεται καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Μετά την ηλικία των 50 ετών, οι σπογγώδες δίσκοι μεταξύ των αυχενικών σπονδύλων (μεσοσπονδύλιοι δίσκοι) χάνουν την πλαστικότητα και την ικανότητά τους να αποτελούν ένα φυσικό “μαξιλάρι” μεταξύ των οστών. Καθώς οι αυχενικοί σπόνδυλοι και οι σύνδεσμοί τους γίνονται παχύτεροι, πιάνουν περισσότερο χώρο μεταξύ των οστών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακαμψία του αυχένα και τον πόνο, ενώ επίσης οδηγεί σε μικρές ρωγμές στα οστά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Η οστεοαρθρίτιδα μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας κακής στάσης του σώματος.

Πιθανές παρενέργειες όταν κάνετε κρακ στον αυχένα

Πόνος στον αυχένα

Το “σπάσιμο” στον αυχένα μπορεί να μειώσει την κινητικότητά του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό οφείλεται στην φθορά των χόνδρων που περιβάλλουν τους σπονδύλους, κάτι που οδηγεί σε εκφυλιστικές αλλαγές, οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της αρθρίτιδας. Εν τέλει, δημιουργείται φλεγμονή και πόνος στον αυχένα, καθώς η πίεση συσσωρεύεται στα νεύρα.

Οστεοαρθρίτιδα

Το κρακ στον αυχένα ασκεί σημαντική πίεση στις αρθρώσεις της περιοχής, προκαλώντας τους συνδέσμους να τεντώνουν υπερβολικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια, η οποία επάγει το σχηματισμό οστικών προεξοχών μεταξύ των σπονδύλων, καθώς το σώμα προσπαθεί να σταθεροποιήσει την άρθρωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι μια φυσιολογική διαδικασία και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη πάθηση, που ονομάζεται οστεοαρθρίτιδα.

Εγκεφαλικό επεισόδιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια που συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών, μπορεί να οφείλονται και σε αυτήν τη συνήθεια, δηλαδή το να κάνουν κρακ στον αυχένα τους. Οι επαναλαμβανόμενες απότομες κινήσεις στον αυχένα μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς στα αιμοφόρα αγγεία και στις αρτηρίες στον λαιμό. Αυτά τα μικροσκοπικά σκισίματα στις αρτηρίες μπορεί να οδηγήσουν σε αιμορραγία και σχηματισμό θρόμβων αίματος, οι οποίοι μπορεί να ταξιδέψουν προς τον εγκέφαλο. Οι θρόμβοι αίματος μπλοκάρουν τη ροή του αίματος, η οποία στερεί τον εγκέφαλο από το απαραίτητο οξυγόνο. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που προκαλείται από το κρακ στον αυχένα μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας και να μην είναι τίποτα παραπάνω από ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά μπορεί επίσης να αποδειχτεί και μοιραίο. Τα κοινά συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν ζάλη, σύγχυση, αδυναμία που στο ήμισυ του σώματος, θολή όραση, δυσκολία στην ομιλία και σοβαρή κεφαλαλγία (πονοκέφαλος).

Ανακούφιση στον αυχένα με απλές κινήσεις στο σπίτι

Άσκηση

Το πίσω μέρος του λαιμού συχνά μένει σφικτά στη θέση του, όταν εργάζεστε, με αποτέλεσμα οι μυς στο σημείο να γίνονται πιο “κοντοί” και να περιορίζουν τις φυσικές κινήσεις του αυχένα. Μπορείτε να εξασκήσετε αυτούς τους μυς, χαμηλώνοντας το κεφάλι σας προς τα εμπρός μέχρι το πηγούνι σας να αγγίζει το στήθος σας. Κρατήστε το κεφάλι σας σε αυτήν τη θέση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορείτε, ώστε να τεντώσετε το πίσω μέρος του λαιμού και στην συνέχεια, επανέλθετε στην φυσική θέση του κεφαλιού.

Κίνηση στις αρθρώσεις

Όταν οι αρθρώσεις του αυχένα δεν κινούνται ελεύθερα, μπορεί να ακούτε κάποιον θόρυβο κάθε φορά που στρέφετε το κεφάλι σας. Το σφίξιμο των μυών στο σημείο αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον αυχένα. Τεντώστε απαλά τον λαιμό σας για να μειώσετε την ένταση στους μυς του αυχένα. Ασκήστε τους αδύναμους μυς του λαιμού για να βελτιώσετε τη ροή του αίματος σε αυτή την περιοχή και να μειώσετε τον πόνο.

Εξάσκηση του στερνοκλειδομαστοειδή μυ

Αυτός είναι ο μεγάλος μυς σε κάθε πλευρά του λαιμού. Τεντώστε τον γυρνώντας αργά και σταθερά το κεφάλι σας όσο το δυνατόν περισσότερο προς τη μία πλευρά. Μπορεί να αισθανθείτε μικρές ενοχλήσεις και να ακούσετε ήχους σαν “τρίξιμο”. Αποφύγετε να πιέσετε τον λαιμό σας περισσότερο από όσο αντέχετε και αρχίζετε να νιώθετε πόνο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας για να σταθεροποιήσετε και να σπρώξετε το κεφάλι, καθώς το στρέφετε. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία απαλά προς την άλλη πλευρά.

Πηγή: http://www.md-health.com

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *