Τι να αλλάξεις στη διατροφή σου τη νέα χρονιά

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Για να καταφέρουμε να μειώσουμε, αλλά και να διατηρήσουμε το σωματικό μας βάρος, είναι απαραίτητο καταρχήν να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αλλά και να γίνουμε πιο δραστήριοι σωματικά. Η νέα χρονιά θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό και ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

-Advertisement-

Θέσε εφικτούς και συγκεκριμένους στόχους

Μείωσε το βάρος σου σταδιακά μέχρι να επιτύχεις ένα υγιές βάρος. Δεν χρειάζεται να βιαστείς να χάσεις πολλά κιλά γρήγορα και με επικίνδυνες μεθόδους (π.χ ακραίες δίαιτες, χάπια αδυνατίσματος), ούτε να συγκρίνεις το σώμα σου και το βάρος σου με αυτό άλλων ατόμων γύρω σου. Κάθε σωματότυπος είναι διαφορετικός. Όρισε ένα στόχο με βάση τις δυνατότητες του δικού σου οργανισμού. Ένας επιθυμητός ρυθμός απώλειας είναι συνήθως 2-4 κιλά το μήνα.

Αναζήτησε βοήθεια στην προσπάθειά σου

Σημαντική είναι η στήριξη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος, από άτομα που εμπιστεύεσαι. Παράλληλα, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν πτυχιούχο διαιτολόγο – διατροφολόγο για να σε καθοδηγήσει και να διαμορφώσετε μαζί το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής για σένα, σύμφωνα με το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις σου.

- Advertisement -

Κάνε την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής σου

Για να πετύχεις μακροπρόθεσμα αποτελέσματα δεν αρκεί να ακολουθήσεις μία δίαιτα για λίγο καιρό, αλλά να αλλάξεις σταδιακά τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες. Με τη βοήθεια του διαιτολόγου – διατροφολόγου, θα μπορέσεις να εντοπίσεις τα αδύνατα σημεία και τις ελλείψεις στη διατροφή σου, να βρεις εναλλακτικές λύσεις, νέες προτάσεις και ιδέες αλλά και οδηγίες για το πώς μπορείς να κάνεις τις αλλαγές που χρειάζονται, ώστε να πετύχεις το στόχο σου. Ο τελικός στόχος είναι να υιοθετήσεις μόνιμα μια πιο σωστή διατροφική συμπεριφορά.

Έλεγξε τις μερίδες σου

Τα τελευταία χρόνια το μέγεθος των μερίδων σε φαγητά και ροφήματα έχει γίνει σχεδόν διπλάσιο από αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη ο οργανισμός. Μπορείς να μειώσεις σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνεις αντικαθιστώντας τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες με τρόφιμα χαμηλότερων θερμίδων (π.χ. τοστ αντί για τυρόπιτα) ή μειώνοντας το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνεις.

Κράτα ημερολόγιο

Φαίνεται ότι όσοι καταγράφουν την τροφή που καταναλώνουν, με τον καιρό συνειδητοποιούν τι και πόσο τρώνε και σιγά – σιγά τρώνε λιγότερο. Κατάγραψε σε ένα ημερολόγιο την ποσότητα και τις τροφές που καταναλώνεις, τις ώρες των γευμάτων καθώς και σχόλια σε σχέση με το φαγητό. Χρησιμοποίησέ το για να εντοπίζεις τις καταστάσεις που σε κάνουν να ξεφεύγεις από το πρόγραμμα σου ή για να περιορίσεις το τσιμπολόγημα.

Παρακολούθησε την πρόοδό σου

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς συστηματικά την πορεία της προσπάθειάς σου, ακόμα κι αν νομίζεις ότι δεν τα έχεις πάει καλά. Μπορείς να το κάνεις μέσω του ζυγίσματος (π.χ. 1-2 φορές / εβδ. την ίδια ώρα), μετρώντας την περιφέρεια μέσης ή ελέγχοντας ποιοι στόχοι έχουν επιτευχθεί στο τέλος κάθε εβδομάδας.

Αξιολόγησε την προσπάθειά σου

Κάθε φορά που κατακτάς έναν από τους στόχους, επιβράβευσε τον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί, χωρίς αυτό να περιλαμβάνει φαγητό. Αν δεν καταφέρεις το επιθυμητό αποτέλεσμα μην απογοητεύεσαι, εντόπισε τα σημεία που μπορείς να διορθώσεις και συνέχισε.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *