Θερμοπληξία: Τι είναι, ποια τα συμπτώματα και ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Το καλοκαίρι η ζωή στην πόλη κάποιες στιγμές μετατρέπεται σε εφιάλτη καθώς η θερμοκρασία είναι 3-4 βαθμούς υψηλότερη απ’ ότι στις παράκτιες περιοχές και τα νησιά. Η διαφορά αυτή οφείλεται στο ότι η ζέστη αντανακλάται από την άσφαλτο, η κυκλοφορία του αέρα είναι περιορισμένη εξαιτίας των ψηλών κτηρίων και υπάρχει μεγαλύτερη ενεργειακή παραγωγή από αυτοκίνητα, συστήματα κλιματισμού, εργοστάσια και άλλες πηγές.

-Advertisement-

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η υπερβολική ζέστη αλλά και οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας στην καθημερινότητα για παράδειγμα η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μετά από τον κλιματιζόμενο χώρο του γραφείου μπορεί να έχουν συνέπειες στην υγεία.

Ο κύριος κίνδυνος είναι η θερμοπληξία. Η θερμοπληξία μπορεί να εκδηλωθεί με πυρετό, μυϊκή αδυναμία, εμέτους και συμπτώματα εγκεφαλοπάθειας που μπορεί να φθάσουν μέχρι και σε κώμα. Η θερμοπληξία μπορεί να εξελιχθεί ραγδαία και πολλοί δεν αντιλαμβάνονται τα προειδοποιητικά συμπτώματα, ένα από τα οποία είναι η διακοπή της εφίδρωσης στα τελικά στάδιά της. Η θερμοπληξία εκδηλώνεται όταν το σώμα ενός ανθρώπου απορροφά περισσότερη θερμότητα απ’ όση αποβάλλει, με συνέπεια να αυξάνεται επικίνδυνα η εσωτερική θερμοκρασία του.

Ένα από τα συμπτώματά της είναι το στεγνό δέρμα, που οφείλεται στο ότι το σώμα δεν παράγει πια ιδρώτα. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ζάλη και ναυτία. Αυτή απειλεί κυρίως τους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά που δεν έχουν καλή αίσθηση δίψας, οπότε μπορεί να χάνουν υγρά και να μην το συνειδητοποιούν.

- Advertisement -

Ευάλωτοι είναι επίσης σε θερμοπληξία, οι ασθενείς που παίρνουν αγγειοδιασταλτικά και διουρητικά φάρμακα, δηλαδή τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση (πίεση) ή καρδιακή ανεπάρκεια ή σακχαρώδη διαβήτη. Στις περιπτώσεις αυτές κάθε ασθενής πρέπει να συμβουλεύεται τον γιατρό του, ο οποίος είναι ο καθ’ όλα αρμόδιος να προσαρμόσει τη δοσολογία των φαρμάκων που παίρνει ο άρρωστος ανάλογα με τις επικρατούσες ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Ένα κλιματιστικό, η παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους τις ώρες που η θερμοκρασία ξεπερνά τους 33 βαθμούς σίγουρα δρά προστατευτικά. Επίσης όταν είστε σπίτι ,η χρήση του ντους και η λήψη δροσερού ή παγωμένου νερού ή χυμών σίγουρα βοηθούν να αντιμετωπίσετε τον καύσωνα και τις δυσάρεστες συνέπειες του.

Η έντονη ζέστη δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι περνούν τις μέρες τους στις πόλεις. Ένας άλλος εχθρός τους είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία δρα συνδυαστικά με τη ζέστη και μπορεί να κάνει αφόρητη την κατάσταση.

 

iatronet

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *