Τα τρία χρόνια «σιωπής» των ενόπλων οργανώσεων στην Ελλάδα και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Lamianow.gr
Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read
trom.

Το πρωτοφανές ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα συμπλήρωσης τριών χρόνων χωρίς τρομοκρατική ενέργεια (βομβιστική επίθεση ή δολοφονία) καταγράφεται αυτές τις ημέρες.

Πρόκειται για… ρεκόρ αφού ακόμη και μετά την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ   το 2002, υπήρχαν βομβιστικές και αιματηρές επιθέσεις σε διαρκείς προσπάθειες αναβίωσης του «αντάρτικου πόλης» ενώ τις δεκαετίας του ‘80 και του ‘90 ο ετήσιος αριθμός ενεργειών ξεπερνούσε αρκετές φορές τις 60-80 ετησίως.

Ακόμη η  «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» μέσα σε μια τετραετία προχώρησε σε περισσότερες από 250 εμπρηστικές και βομβιστικές επιθέσεις. Την περίοδο 2009-2010 καταγράφηκαν τουλάχιστον 50 σοβαρές ένοπλες επιθέσεις. Με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρουν ότι οι περισσότερες ένοπλες οργανώσεις που δρούσαν τα τελευταία χρόνια (όπως «Επαναστατικός Αγώνας», «Λαϊκή Θέληση», «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», «Σέχτα  Επαναστατών», «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών-ΟΛΑ», «Επαναστατική Αυτοάμυνα» και άλλες που θεωρούνται δημιούργημα της συνεργασίας ποινικών και αντιεξουσιαστών έχουν εξαρθρωθεί ή αδρανοποιηθεί και τα περισσότερα μέλη τους είτε είναι στην φυλακή ή είναι υπό αστυνομική εποπτεία.

364447

Με συμπληρωματική αναφορά ότι πολλοί από αυτούς που πρωτοστατούσαν σε βομβιστικές επιθέσεις κυρίως με δέματα-βόμβες κι έχουν αποφυλακισθεί, ασχολούνται πλέον με ιδιωτικές επιχειρήσεις (μπαρ, εστιατόρια, συνεργεία κλπ) και δεν φαίνεται να έχουν καμιά φανερή τουλάχιστον τάση να ενεργοποιηθούν εκ νέου στην ένοπλη δράση.

Ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ εκφράζουν φόβους ότι ίσως αυτή η «σιωπή» της ελληνικής τρομοκρατίας είναι παραπλανητική και μπορεί να υπάρξει αιφνιδιαστική επίθεση από νέα ομάδα κρούσης. Παράλληλα, εκφράζουν ανησυχίες για επερχόμενες αποφυλακίσεις πρώην μελών του «Επαναστατικού Αγώνα» κι άλλων ενόπλων οι οποίοι φαίνεται ότι παραμένουν ανυποχώρητοι στα «πιστεύω» τους. h3573490

Η σχέση με το οργανωμένο έγκλημα

Με κύριο ενδιαφέρον των αστυνομικών να παρακολουθούν εκτός των άλλων τις ληστείες τραπεζών για να διαπιστώσουν αν ορισμένες από αυτές μπορεί να σχετίζονται με προσπάθειες χρηματοδότησης μίας νέας οργάνωσης και ενίσχυσης του επονομαζόμενου «επαναστατικού ταμείου». Μεγάλο ζητούμενο είναι να εντοπισθούν και οι κινήσεις του καταζητούμενου από το 2009 Βασίλη Παλαιοκώστα του οποίου πολλοί  συνεργάτες θεωρείται ότι συμμετείχαν στην δημιουργία νέων ενόπλων οργανώσεων αλλά και στους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου» που έδρασαν την περίοδο 2011-2016 με την συμμετοχή ποινικών και αντιεξουσιαστών. 383315

Οι τελευταίες επιθέσεις

Οι δύο τελευταίες επιθέσεις  που έχουν σημειωθεί στην χώρα μας   ήταν  το ξημέρωμα της Δευτέρας 17 Δεκεμβρίου 2018 με την ισχυρή έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών»  αλλά και η    ενεργοποίηση βόμβας  με καρφιά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, που είχε αναλάβει τότε η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα», που θεωρείται ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης «ακτιβιστών» ITS («Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο» – «Individualidades Tendiendo a lo Salvaje»).  Όμως παρότι οι δύο αυτές οργανώσεις δεν έχουν εξαρθρωθεί «επισήμως», δεν υπάρχει καμιά σχετική σύλληψη, επί τρία χρόνια έχουν σιωπήσει. Κάτι που σύμφωνα με τους αστυνομικούς  έχει συμβεί   «γιατί η ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε στα ίχνη τους , αποκάλυψε την ταυτότητά τους.  Κι αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι που ξέρουν ότι έχουν βρεθεί σε αστυνομικό κλοιό…»

Η ΟΛΑ, είχε προχωρήσει την περίοδο 2013-2018 σε πολλές επιθέσεις με ρουκέτες, βόμβες και καλάσνικοφ με στόχους τα  παλιά γραφεία της ΝΔ στην λεωφόρο Συγγρού, την πρεσβεία του Ισραήλ, το σπίτι του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στα γραφεία του ΣΕΒ , σε αντιπροσωπεία αυτοκινήτων  στην Βαρυμπόμπη αλλά και στο Εφετείο Αθηνών με τελευταία ενέργεια εκείνη σε τηλεοπτικό σταθμό προ τριετίας. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ επισημαίνουν ότι η έρευνα που οδήγησε στο τέλος την δράση της ΟΛΑ , ήταν εκείνη σε οπλαποθήκη στο Κουκάκι τον Σεπτέμβριο του 2020 που θεωρείται ότι την χρησιμοποιούσαν άτομα που πιθανόν είχαν σχέση με την   συγκεκριμένη οργάνωση. Με την ΕΛ.ΑΣ να γνωρίζει, όπως φαίνεται, όλα τα μέλη της οργάνωσης  ορισμένοι από τους οποίους ήταν παλιοί  συνεργοί  του Βασίλη Παλαιοκώστα.

17077321 presvisΑστυνομικοί έχουν αποκλείσει τον δρόμο και πραγματοποιούν έρευνα έξω από την οικία του Γερμανού Πρέσβη, την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013, στο Χαλάνδρι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η επίθεση στο Κολωνάκι

      Ακόμη και οι αντιεξουσιαστές που φαίνεται να σχετίζονταν με την βόμβα στην εκκλησία στο Κολωνάκι, τον Δεκέμβριο του 2018,  θεωρείται ότι  έχουν επιχειρησιακά προβλήματα μετά από την μεταγενέστερη εμπρηστική επίθεση, τον Ιανουάριο του 2019, σε κρεοπωλείο  στην Κυψέλη.  Κι αυτό γιατί τότε η ΕΛ.ΑΣ εστίασε την έρευνά της σε έναν αλλοδαπό, πιθανόν μέλος της οργάνωσης για τον οποίο υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι σχετιζόταν με αυτή την εμπρηστική επίθεση.

    Σημειώνεται ότι η τελευταία οργάνωση που είχε εξαρθρωθεί ήταν τον Σεπτέμβριο του 2019 η «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε προχωρήσει την περίοδο 2014-2017 σε επιθέσεις με καλάσνικοφ και χειροβομβίδες κατά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ,   κατά αστυνομικών των ΜΑΤ, κατά της πρεσβείας της Γαλλίας στο κέντρο της Αθήνας. Τον περασμένο Αύγουστο συνελήφθη στην Θεσσαλονίκη ηγετικό μέλος της συγκεκριμένης οργάνωσης.

18465634 14040503Αστυνομικοί έχουν αποκλείσει την περιοχή γύρω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην Χ. Τρικούπη, την Κυριακή 25 Μαΐου 2014. Επίθεση με καλάσνικοφ σημειώθηκε, εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στην οδο Χαριλάου Τρικούπη. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΑΪΤΑΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

in.gr

Ακολουθήστε το  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Λαμία, την Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, στο
   
Share this Article
Posted by Lamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *