Τα smartphones μας αποβλακώνουν

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Το έξυπνο κινητό στα χέρια μας, μας δίνει τη δυνατότητα να καταγράφουμε και να μοντάρουμε ένα βίντεο και να το στέλνουμε σε όλο τον κόσμο. Με το κινητό μπορούμε να περιπλανιόμαστε σε πόλεις, να αγοράζουμε αυτοκίνητο, να ανιχνεύουμε ζωτικά στοιχεία του οργανισμού και να καταφέρνουμε χιλιάδες ακόμη εγχειρήματα. Και λοιπόν;

Κάθε μία από αυτές τις δραστηριότητες απαιτούσε στο παρελθόν εξειδικευμένα προσόντα και απαιτούσε τη χρήση συγκεκριμένων πηγών για την επίτευξή τους. Τώρα η τεχνολογία προσφέρει έτοιμες λύσεις. Δεν χρειάζεται πλέον να μπαίνουμε στις λεπτομέρειες καθώς μπορεί να το κάνει το κινητό μας για εμάς. Συνολικά μέσα στους αιώνες η τεχνολογία μας έκανε πιο ανόητους και ταυτόχρονα ατομικά και κοινωνικά πιο έξυπνους. Η τεχνολογία μας έδωσε τι δυνατότητα να κάνουμε περισσότερα πράγματα χωρίς απαραίτητα να κατανοούμε το πώς γίνονται και αύξησε την εξάρτησή μας από τους άλλους.

Αυτές δεν είναι τάσεις που εμφανίστηκαν τώρα, αλλά είναι μέρος της τεχνολογικής εξέλιξης από την πρώτη περίοδο που άνθρωποι άρχισαν να καλλιεργούν τη γη. Αλλά τις τελευταίες δεκαετίες τρεις σημαντικές αλλαγές επιτάχυναν τη διαδικασία, ξεκινώντας από την εξειδίκευση των ανθρώπων σε συγκεκριμένους τομείς. Ταυτόχρονα παραχωρούμε περισσότερες δεξιότητες στα εργαλεία της τεχνολογίας, όπως το μοντάζ μιας ταινίας που μας απελευθερώνει από την ανάγκη να μάθουμε πως γίνεται. Επιπλέον, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία σε σχέση με το παρελθόν, και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αυτά τα εργαλεία.

Η εξειδίκευση μας προσφέρει τη δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι σε ένα αντικείμενο αλλά εις βάρος όλων των υπολοίπων προσόντων, όπως για παράδειγμα το να γνωρίζεις πώς να καλλιεργείς το δικό σου φαγητό ή να χτίζεις το σπίτι σου. Σύμφωνα με τον Άνταμ Σμιθ, μία τέτοια εξειδίκευση θα ήταν προς όφελος όλων και οι άνθρωποι θα γίνονταν πιο παραγωγικοί αλλά θα αυξανόταν η εξάρτησή τους από τους άλλους.

- Advertisement -

Η εξειδίκευση έχει ηθικές και πραγματικές επιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι με προσόντα είναι περισσότερο πιθανό να κερδίζουν περισσότερα σε σχέση με τους συναδέλφους τους που δεν έχουν τα αντίστοιχα προσόντα. Ένας από τους λόγους που οι Αμερικανοί κέρδισαν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν γιατί κράτησαν στις ΗΠΑ εκπαιδευμένους εργαζόμενους, μηχανικούς και επιστήμονες, αντί να τους στείλουν στο μέτωπο.

Αυτό οδήγησε στο να συνεισφέρουν σε απαραίτητους τομείς πολύ περισσότερο από το να ήταν στο μέτωπο και ταυτόχρονα αύξησε την πιθανότητα να σκοτωθούν οι ανειδίκευτοι εργάτες.

Το να ενσωματώνονται στις μηχανές τα προσόντα των εργαζόμενων, δημιουργεί ένα κενό γιατί κάνει «αόρατες» για το χρήστη τις διαδικασίες. Μπορεί να δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους ανθρώπους να βλέπουν την πίεση του αίματός τους χωρίς να επενδύουν σε χρόνο, πηγές και γνώση για να μάθουν πώς να το κάνουν όπως απαιτούνταν σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους.

Το να μπορούν οι μηχανές να κάνουν τέτοιες μετρήσεις, σημαίνει ότι τα άτομα δεν χρειάζεται να ξέρουν πολλά.

Η μαζική παραγωγή των δυνατοτήτων που παρέχονται στις μηχανές επιτρέπει την μαζική τους διάδοση. Τα έξυπνα τηλέφωνα και οι αυτόματοι μετρητές πίεσης θα ήταν λιγότερο αποτελεσματικοί εάν δεν μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν εκατομμύρια άνθρωποι. Σε ένα λιγότερο ευχάριστο θέμα, η παραγωγή εκατομμυρίων αυτόματων όπλων AK-47s σημαίνει ότι τα άτομα μπορούν να σκοτώσουν πολλούς περισσότερους σε σύγκριση με παλαιότερα μοντέλα ή τα μαχαίρια.

Με λίγα λόγια εξαρτώμαστε από τους άλλους για να κάνουν αυτό που δεν μπορούμε εμείς.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της αύξησης της εξάρτησής μας από τις τεχνολογίες είναι η αύξηση των συνεπειών εάν αυτές οι τεχνολογίες εξαφανιστούν ή υπάρξει κάποια βλάβη.

Πως θα μπορούσαν οι άνθρωποι να επιβιώσουν σε μία τέτοια υποθετική «αποκάλυψη» σε ένα κόσμο όπου η εξάρτηση από τις τεχνολογίες αυξάνει διαρκώς; Είναι σχεδόν αδύνατο για κάποιον να στηριχθεί στον εαυτό του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι απλά να μαθαίνουμε να χειριζόμαστε την τεχνολογία και να υπάρχουν και λίγοι ειδικοί που μπορούν να γνωρίζουν να διορθώνουν προβλήματα. Σε αυτή τη λογική το διαδίκτυο και η ενημέρωση που προσφέρει αύξησε τον όγκο των πληροφοριών που δεχόμαστε αλλά ταυτόχρονα την μείωσε καθώς ο σκεπτικισμός για την ενημέρωση που δεχόμαστε από το διαδίκτυο δεν είναι ποτέ κάτι κακό.

Σκεφτόμενοι ότι κάτι μπορεί να πάει λάθος δεν είναι κακό να προετοιμαζόμαστε, για παράδειγμα η Ναυτική Ακαδημία των ΗΠΑ εκπαιδεύει τους δόκιμους να πλοηγούν με τη βοήθεια εξάντα. Και αυτό γίνεται για να αντιμετωπιστούν πιθανές επιθέσεις από χάκερς που μπορεί να καταστρέψουν τα GPS και ταυτόχρονα για να έχουν μία πραγματική αίσθηση για το τι ακριβώς κάνουν οι υπολογιστές.

Σαν άτομα εξαρτώμαστε περισσότερο από ποτέ στην τεχνολογία αλλά μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα από ποτέ. Συνολικά, η τεχνολογία μας έκανε εξυπνότερους, περισσότερο ικανούς και παραγωγικούς. Αυτό που η τεχνολογία δεν κατάφερε, είναι να μας κάνει σοφότερους.

 

 

topontiki

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *