Τα ωμέγα-3 λιπαρά μειώνουν τη βίαιη συμπεριφορά στα παιδιά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Μπορεί κάτι τόσο απλό όσο ένα συμπλήρωμα διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρά να μειώνει την καταχρηστική και επιθετική συμπεριφορά στα παιδιά; Ναι είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης.

Η παροχή στα παιδιά συμπληρωμάτων διατροφής με ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μειώνει την καταστροφική συμπεριφορά, το οποίο με τη σειρά του έχει θετική επίδραση στους γονείς, μειώνοντας τις διαφωνίες και τους τσακωμούς μεταξύ τους. Αυτό βρήκε μια μελέτη στην οποία επικεφαλής ήταν η Jill Portnoy, επίκουρη καθηγήτρια στο UMass Lowell’s School of Criminology and Justice Studies.

“Είναι μια πολλά υποσχόμενη γραμμή έρευνας, επειδή τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι βελτιώνουν την υγεία του εγκεφάλου σε παιδιά και ενήλικες. Υπάρχουν περισσότερα να μάθουμε για τα οφέλη”, δήλωσε η Portnoy, σημειώνοντας ότι μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι τα συμπληρώματα των ωμέγα-3 δεν επηρεάζουν την καρδιαγγειακή υγεία.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Aggressive Behavior, είναι ένα μόνο παράδειγμα για το πώς η Portnoy μελετά τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες που μπορούν να εξηγήσουν την παρορμητική και επικίνδυνη συμπεριφορά.

- Advertisement -

Ένα αρχαίο ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι που διαπράττουν εγκλήματα έχουν κάτι “στη φύση τους” που τους προδιαθέτει για αυτή τη συμπεριφορά ή είναι μόνο θέμα κοινωνικής επίδραση και καλλιέργειας. Θεωρείται ότι η βιολογία και το κοινωνικό περιβάλλον αλληλεπιδρούν με σύνθετους τρόπους.

Η Portnoy διερευνά αυτή τη σύνδεση μέσω ενός άλλου ερευνητικού προγράμματος το οποίο εξετάζει πώς ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μπορεί να συνδέεται σε αντικοινωνική συμπεριφορά. Η Portnoy είπε: “Η θεωρία μου είναι ότι ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός ανάπαυσης μπορεί να είναι ένα αποκτημένο, προσαρμοστικό χαρακτηριστικό: Αν υποστείτε χρόνιο ή συχνό άγχος ως παιδί, προσαρμόζεστε μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό σας. Ο χαμηλότερος καρδιακός ρυθμός σας προστατεύει με την άμβλυνση της αντίδρασης σας αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συμπεριφορά που υποκινεί τη διέγερση. Με άλλα λόγια, ένα αγχωτικό περιβάλλον μπορεί να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές που συνδέονται με την επιθετική και παρορμητική συμπεριφορά”.

H Portnoy συνεργάζεται με συνάδελφό της στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, μελετώντας εκατοντάδες νέους στο Πίτσμπουργκ, όπου μεγάλωσε. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι νέοι με χαμηλότερα ποσοστά καρδιακού ρυθμού ανάπαυσης ήταν πιο πιθανό να ενεργήσουν με αντικοινωνική συμπεριφορά.

“Πολλοί άνθρωποι παραβιάζουν τον νόμο με μικρούς τρόπους, για παράδειγμα, οδηγώντας πάνω από το όριο ταχύτητας. Ενδιαφέρομαι για ανθρώπους που συμπεριφέρονται επιθετικά αλλά δεν φτάνουν ακόμη στο επίπεδο της εγκληματικής συμπεριφοράς ή ίσως διαπράττουν σοβαρότερα εγκλήματα όπως η κλοπή και η επίθεση, αλλά δεν έχουν πιαστεί”, είπε η Portnoy.

Ωμέγα 3 λιπαρά και ψυχολογική επιθετικότητα
Σε αυτή την τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη, ένα κοινοτικό δείγμα 200 παιδιών τυχαιοποιήθηκε για να λάβει είτε ένα ποτό φρούτου που περιείχε 1 γραμμάριο ωμέγα-3 λιπαρών (100 παιδιά) ή το ίδιο ποτό φρούτων χωρίς ωμέγα-3 (τα υπόλοιπα 100 παιδιά). Η διάρκεια λήψης των ωμέγα-3 λιπαρών ήταν έξι μήνες.

Οι φροντιστές ενηλίκων ανέφεραν τη φυσική και ψυχολογική επιθετικότητα μεταξύ των συντρόφων και των παιδιών κατά την έναρξη της μελέτης, έξι μήνες μετά (στο τέλος της θεραπείας) και 12 μήνες μετά (έξι μήνες μετά τη θεραπεία).

Οι φροντιστές των παιδιών στην ομάδα των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ανέφεραν μακροπρόθεσμες μειώσεις στην ψυχολογική επιθετικότητα. Δεν αναφέρθηκαν διαφορές όσον αφορά την κακομεταχείριση των παιδιών.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα συμπληρώματα των ωμέγα-3 στα παιδιά μπορεί να μειώνουν την ψυχολογική επιθετικότητα. Η βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών μέσω των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 θα μπορούσε να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τις οικογένειες.
Πηγή

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *