Τα μεταναστευτικά κύματα «πνίγουν» τα νησιά του Αιγαίου: Ενα φωτογραφικό οδοιπορικό

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες αφίξεις μεταναστών και αιτούντων άσυλο, γεγονός που υπονομεύει τις προσπάθειες για την ελάφρυνση του απερίγραπτου συνωστισμού στις προσφυγικές δομές.

Ο αριθμός των ανθρώπων που φτάνουν στη Λέσβο, τη Σάμο και τα άλλα νησιά είναι ο υψηλότερος από τότε που η Ευρωπαϊκή Ενωση έφθασε σε συμφωνία ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ με την Αγκυρα το 2016, για να εμποδίσει τους μετανάστες να περάσουν από τις ακτές της Τουρκίας στην ΕΕ.

Η κρίση ξεκίνησε πριν από την στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων μαχητών στη Συρία, αλλά εκφράζονται ανησυχίες ότι θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο. Από τότε που ξεκίνησε η επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να καταπνίξει την ευρωπαϊκή κριτική σε βάρος της Αγκυρας, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να «ανοίξει τις πύλες» και να στείλει περισσότερους από 3 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Τα φουσκωτά πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και αλλού φτάνουν στα νησιά, παρά την ενισχυμένη ακτοφυλακή, τα μέλη της οποίας που περιπολούν τις τελευταίες εβδομάδες με την συνδρομή του ελληνικού στρατού.

huffpost.gr

ASSOCIATED PRESS
Πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρονται από το φουσκωτό σκάφος τους σε πλοιάριο της ελληνικής ακτοφυλακής, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης διάσωσης κοντά στο νησί της Σάμου.

Αυτό επιδεινώνει τα προβλήματα στα κέντρα υποδοχής προσφύγων, που βουλιάζουν από κόσμο. Μια φονική πυρκαγιά στη Μόρια – της οποίας η πληρότητα αγγίζει το 400% – στις 29 Σεπτεμβρίου, προκάλεσε μεγάλες αναταραχές στην περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση υποσχέθηκε να επιταχύνει τις μεταφορές προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα και να επεκτείνει το δίκτυο των χώρων φιλοξενίας εκεί. Αλλά οι νέες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν κατά πολύ αυτές τις μεταφορές μέχρι στιγμής.

Η Ομάδα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Διεθνής Αμνηστία, περιέγραψε τη Μόρια ως «υπερπλήρη και ανασφαλή» και παρότρυνε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να βοηθήσουν την Ελλάδα να τακτοποιήσει τους αιτούντες άσυλο.

Οι αρχές φοβούνται ότι εάν οι αριθμοί των προσφυγικών ροών παραμείνουν υψηλοί και τον Οκτώβριο, μια χειμερινή κρίση θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας αναφέρει ότι σχεδιάζει επίσης να κρατήσει τους μετανάστες χωρίς να τους δώσει το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο και θέλει να επαναλάβει τις απελάσεις πίσω στην Τουρκία, σύμφωνα με τους όρους που περιγράφονται λεπτομερώς στη συμφωνία του 2016 με την ΕΕ.

ASSOCIATED PRESS
Στελέχη του ελληνικού λιμενικού φωτίζουν με φακούς 23 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη και το Ιράν, που είχαν ξεκινήσει από κοντινή Τουρκία με προορισμό τη Σάμο.
ASSOCIATED PRESS
Φρουρός της Frontex μετράει τους διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες στο μικροσκοπικό λιμάνι της Σκάλας Συκαμιάς, στη Λέσβο. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλά μικρά παιδιά.
ASSOCIATED PRESS
Νεοαφιχθέντες μετανάστες και πρόσφυγες κοιτάζουν έξω από ένα φορτηγάκι στο λιμάνι της Σκάλας.
ASSOCIATED PRESS
Μετανάστες και πρόσφυγες κουβαλούν τα υπάρχοντά τους, καθώς αποβιβάζονται από ένα πλοίο στο λιμάνι του Πειραιά. Οι ελληνικές αρχές έχουν επιταχύνει τις προσπάθειές τους για την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών από την συνωστισμένη Μόρια στην ηπειρωτική χώρα.
ASSOCIATED PRESS
Ανθρωποι πλένονται μπροστά από ένα σωρό σκουπιδιών, σε ένα αυτοσχέδιο καταυλισμό δίπλα στο υπερπλήρες κέντρο της Μόριας.
ASSOCIATED PRESS
Ο 38χρονος Αμπντούλ Ανόι από το Αφγανιστάν κάθεται δίπλα στην κόρη του, Γέσνα, έξω από τη σκηνή τους στη Μόρια.
ASSOCIATED PRESS
Ο μόλις 6 ημερών Μοχάμεντ Χελάλε από τη Συρία, ο οποίος γεννήθηκε στην Ελλάδα, μέσα σε μια σκηνή στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.
ASSOCIATED PRESS
Ενα αγόρι από τη Συρία παίζει με τα αυτοκινητάκια του στη Μόρια.
ASSOCIATED PRESS
Σύρος πρόσφυγας προσεύχεται δίπλα στις σκηνές, στην περίμετρο του επίσης υπερπλήρους προσφυγικού καταυλισμού στο Βαθύ της Σάμου.
ASSOCIATED PRESS
Προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν κουβαλάει στην πλάτη του ένα σακί με πατάτες, στη Μόρια της Λέσβου.
ASSOCIATED PRESS
Μικρά παιδιά παίζουν στις κούνιες της Μόριας.
ASSOCIATED PRESS
Εξαντλημένοι άνδρες κοιμούνται κοντά στην πόλη του Μανταμάδου, μετά την άφιξή τους με άλλους μετανάστες και πρόσφυγες με πλαστική βάρκα από την Τουρκία στη Λέσβο.
ASSOCIATED PRESS
Ενα κορίτσι κοιτάζει μέσα από το βανάκι, μετά την άφιξή του με άλλους μετανάστες στο παραθαλάσσιο χωριό Τσόνια της Λέσβου. Ηταν μια ομάδα ανθρώπων που πέρασαν από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, ταξιδεύοντας στη θάλασσα για πέντε ώρες στοιβαγμένοι σε μια λέμβο από καουτσούκ.
ASSOCIATED PRESS
Ενας άνδρας από την Καμπούλ του Αφγανιστάν γυμνάζεται με αυτοσχέδια βάρη στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας.
ASSOCIATED PRESS
Η Παργκούλ Ραχμάνι, 57 ετών, φτιάχνει ψωμί σε ένα αυτοσχέδιο «αρτοποιείο» στη Μόρια.
ASSOCIATED PRESS
Επιτύμβιες στήλες πάνω από τους τάφους μεταναστών και προσφύγων που πνίγηκαν στη θάλασσα κατά τη διέλευση τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, σε ένα άτυπο νεκροταφείο κοντά στο χωριό Κάτω Τρίτος στη Λέσβο.
ASSOCIATED PRESS
Σωσίβια γιλέκα προσφύγων και μεταναστών στην παραλία του παραθαλάσσιου χωριού Τσόνια της Λέσβου.
ASSOCIATED PRESS
Ανθρωποι από το Αφγανιστάν πίνουν τσάι πάνω από τη φωτιά ενός αυτοσχέδιου μαγκαλιού στη Μόρια.
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *