Τα δίκτυα 5G και το στοίχημα της Ελλάδας έως το 2025

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read
Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει καθαρό οφελος 1,6 δισ. ευρώ έως το 2025 από τη χρήση τεχνολογιών 5G. Στα 210 δισ. ευρώ το συνολικό όφελος στην Ευρώπη. Σε ποιους τομείς θα δοθεί προτεραιότητα

Οικονομικά οφέλη 2,6 δισ. ευρώ σε τρέχουσα αξία, με καθαρό όφελος,ύψους 1,6 δισ. ευρώ ως το 2025, αναμένεται να αποφέρει στην Ελλάδα η χρήση του 5G ως ανοικτή πλατφόρμα καινοτομίας, σύμφωνα με μελέτη της Analysys Mason για λογαριασμό των Ericsson and Qualcomm, υπό τον τίτλο «5G action plan review for Europe» (Ανασκόπηση του σχεδίου δράσης 5G για την Ευρώπη).

-Advertisement-

Η μελέτη ομαδοποιεί την αγορά σε τέσσερις τομείς κλειδιά: «Εξυπνη Παραγωγή και Logistics, Eξυπνες Αγροτικές Περιοχές, Eξυπνες Αστικές Περιοχές και Εξυπνες Δημόσιες Υπηρεσίες». Οι τομείς της Eξυπνης Παραγωγής και των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών έχουν το μεγαλύτερο καθαρό όφελος, ύψους 70 δισ. και 55 δισ. ευρώ αντιστοίχως, αν και οι αναλογίες κόστους οφέλους τους είναι χαμηλότερες από εκείνες των τομέων των Έξυπνων Αστικών Περιοχών και των Eξυπνων Δημόσιων Υπηρεσιών.

Στην Ελλάδα οι τομείς των Eξυπνων Αγροτικών Περιοχών και της Έξυπνης Παραγωγής και Logistics αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο καθαρό όφελος ύψους 1,1 δισ. και 0,4 δισ. ευρώ αντιστοίχως. Ο τομέας των Έξυπνων Αγροτικών Περιοχών έχει επίσης και την υψηλότερη αναλογία κόστους οφέλους.

Η μελέτη προσδιορίζει επίσης, τους τομείς-κλειδιά που θα απαιτούσαν μερική ή ολική δημόσια χρηματοδότηση, προκειμένου να επιτευχθούν αυτά τα οφέλη. Αυτοί οι τομείς συνίστανται στην υγειονομική περίθαλψη και τα νοσοκομεία, στα δημοτικά κτίρια, την εκπαίδευση, τον τουρισμό, τη γεωργία και τα αστικά σημεία πρόσβασης στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των δημοσίων συγκοινωνιών.

Συνολικά για την Ευρώπη τα οφέλη από το 5G εκτιμώνται σε 210 δισ. ευρώ.

=Advertisement=

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση της Analysys Mason, η Γερμανία είναι η Ευρωπαϊκή χώρα με το μεγαλύτερο προβλεπόμενο καθαρό όφελος ύψους 38,5 δισ. ευρώ, με μια επένδυση ύψους 6 δισ. ευρώ. Η Ελβετία, από την άλλη πλευρά, αναμένεται να έχει την υψηλότερη αναλογία κόστους-οφέλους (CBR) στην Ευρώπη, ύψους 14,7, με ένα καθαρό κέρδος 10 δισ. ευρώ έναντι μιας επένδυσης μόλις 700 εκ. ευρώ.

-Advertisement-

Πέντε διακριτοί στόχοι

Για να αποτελέσουν τα δίκτυα 5G το βασικό καταλύτη και πολλαπλασιαστή του ψηφιακού μετασχηματισμού της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, πρόσφατη μελέτη της ΕΥ, προτείνει πέντε διακριτούς στόχους:

  • Την επιτάχυνση της ανάπτυξης των κατάλληλων υποδομών για τη βιώσιμη λειτουργία των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα
  • Τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος 5G για την προώθηση νέων εφαρμογών και καινοτόμων κλαδικών λύσεων
  • Την ανάδειξη του δημοσίου τομέα ως ενός εκ των πρώτων χρηστών των υπηρεσιών 5G
  •  Τη διαχείριση και αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια
  • Την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης, μεταξύ της κοινωνίας και του οικοσυστήματος 5G

Τέλος, για την αποτελεσματική υλοποίηση των ανωτέρω, η μελέτη της EY προδιαγράφει έναν οδικό χάρτη που περιλαμβάνει μία σειρά από 12 πρωτοβουλίες και 42 δράσεις, παράλληλα με μια δέσμη βασικών δεικτών απόδοσης (KeyPerformanceIndicators– KPIs), που θα επιτρέπουν την παρακολούθηση της προόδου της εφαρμογής της στρατηγικής για το 5G.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Νοεμβρίου, με την είσοδο της Ελλάδας στο 5G, παρουσιάζονται ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να συμπυκνωθούν στις εξής:

  • Να αποτελέσει η χώρα μας, μοχλό επενδύσεων
  • Να επισπεύσει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κλάδων της ελληνικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του δημοσίου τομέα
  • Να ενισχύσει την εξωστρέφειάς της, μέσω της ανάπτυξης νέων επιχειρηματικών μοντέλων και εμπορεύσιμων εφαρμογών και υπηρεσιών τεχνολογίας
  • Να συμβάλει στην προσέλκυση Aμεσων Ξένων Επενδύσεων (ΑΞΕ) και επισκεπτών, καθώς σύντομα θα θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση τεχνολογικής υποδομής
  • Να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών
  • Να εξασφαλίσει την ανεξαρτησία της οικονομίας και των δραστηριοτήτων από την ανάγκη φυσικής παρουσίας, σε απάντηση των πιέσεων που ασκεί η πανδημία COVID

ethnos

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *