Η ικανότητα αναπαραγωγής των ψαριών σημειώνει τάσεις μείωσης σε όλο τον πλανήτη σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Ιρβάιν της Καλιφόρνια. «Πρόκειται για την πρώτη μελέτη παγκόσμιας κλίμακας που καταγράφει την πραγματική παραγωγικότητα των ιχθυαποθεμάτων και την παρακμή της», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Γκρέγκορι Μπρίτεν.
Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από μια παγκόσμια βάση δεδομένων 262 εμπορικών ιχθυαποθεμάτων σε δεκάδες μεγάλα θαλάσσια οικοσυστήματα σε όλο τον κόσμο. Τα δεδομένα έδειξαν ότι υπάρχει πτώση στων αριθμό ιχθυδίων, δηλαδή των νεαρών ψαριών που δεν έχουν ακόμη φτάσει σε αναπαραγωγική ηλικία, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με τη μείωση του αριθμού του φυτοπλαγκτού στο νερό. «Πιστεύουμε ότι η έλλειψη διαθεσιμότητας τροφής επηρεάζει αυτά τα μικρά ψάρια», δήλωσε ο Μπρίτεν.
«Όταν τα ψάρια είναι μικρά, η κύρια τροφή τους είναι το φυτοπλαγκτόν και τα μικροσκοπικά ζώα. Αν δεν βρουν τροφή σε ένα διάστημα λίγων ημερών, όπως είναι λογικό πεθαίνουν», πρόσθεσε. Η κατάσταση είναι χειρότερη στο Βόρειο Ατλαντικό, όπου η συντριπτική πλειοψηφία των ειδών βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Σε αυτή την περίπτωση η ιστορικά εκτεταμένη αλιεία διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο, αναφέρουν οι ερευνητές. Στο Βόρειο Ειρηνικό, όπως στην Αλάσκα, δεν υπήρχαν σημαντικές μεταβολές στην αναπαραγωγική ικανότητα των ψαριών.
Ωστόσο σε άλλες περιοχές του κόσμου, όπως η Αυστραλία και η Νότια Αμερική, ήταν σαφές ότι η έλλειψη του φυτοπλαγκτού ήταν ο ισχυρότερος παράγοντας μείωσης των πληθυσμών των ψαριών. Η μείωση αυτή συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η μεταβολή της θερμοκρασίας των ωκεανών επηρεάζει τον πληθυσμό φυτοπλαγκτού, το οποίο με τη σειρά του επηρεάζει τα αλιευτικά αποθέματα, αναφέρει η έρευνα, που υπογραμμίζει πως δεν είναι μόνο η αλιεία που επηρεάζει τα αποθέματα ψαριών, αλλά χρειάζεται η εφαρμογή μιας πιο ολιστικής οπτικής στη διαχείριση των οικοσυστημάτων.