Ικανοποίηση στην Κουμουνδούρου για το κλίμα που επικράτησε στην Κ.Ε. του κόμματος
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δυσκολεύτηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββατοκύριακου να αποδείξει πως τα αυξημένα «ντεσιμπέλ» της Πολιτικής Γραμματείας της 11ης Οκτωβρίου ήταν απλώς μια παρένθεση στο καλό κλίμα που έχει εδραιώσει από το συνέδριο και μετά. Το μήνυμα πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει ενιαία και συντεταγμένα ακούστηκε σε όλες τις γωνιές της αίθουσας. Για αυτό άλλωστε επισημαίνεται πως έπειτα από αρκετά χρόνια τα πολιτικά κείμενα ψηφίστηκαν ομόφωνα (πλην δύο λευκών).
Οι διαφωνίες που καταγράφηκαν ήταν αναμενόμενες και αφορούσαν, από την «Ομπρέλα», το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να σημείωσε πως είναι λάθος να ανταγωνίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε «πατριωτικές κορώνες» τη Νέα Δημοκρατία, καθώς το κόμμα έχει καταχωρισθεί πολιτικά σε άλλο πεδίο, και σε αυτή τη γραμμή συντάχθηκαν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης, Θεόδωρος Δρίτσας κ.ά. Η τροπολογία που κατατέθηκε και τελικά απορρίφθηκε δεν αφορούσε το ΝΑΤΟ και την εξωτερική πολιτική που ακολουθεί το κόμμα, αλλά μόνο το ζήτημα της επέκτασης και το αίτημα να γίνει μια ξεχωριστή συζήτηση για τα εθνικά. Χαρακτηριστικό του κλίματος που εμπεδώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ε. είναι πως ο Νίκος Φίλης, μιλώντας τη Δευτέρα στον ΣΚΑΪ, ακολούθησε την κομματική γραμμή επισημαίνοντας ότι υπάρχει το στοιχείο του τουρκολιβυκού συμφώνου που αναγκάζει την Ελλάδα να πάρει αποφάσεις, συμπληρώνοντας πως «άλλο το Αιγαίο που υπάρχει το casus belli και άλλο η Ανατολική Μεσόγειος». Η άλλη τροπολογία της μειοψηφίας αφορούσε τη διαφωνία για το νέο δίκτυο των 130 στελεχών που θα οργανώσουν τις προτεραιότητες για την τοπική αυτοδιοίκηση, και όχι για τη στρατηγική για τα προοδευτικά ψηφοδέλτια που είχε προκρίνει η Πολιτική Γραμματεία.
Η άμμος στην κλεψύδρα μέχρι τις εκλογές αδειάζει και το συμπέρασμα που βγήκε από τη διήμερη συζήτηση στην Κ.Ε. είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να επικεντρωθεί μόνο σε εξωστρεφείς δράσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένα «άλλο κόμμα» μετά τον Μάιο, όπως λένε στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα, και δεν υπάρχει καμία πρόθεση ζητήματα ταυτοτικά και φυσιογνωμίας να ξαναμπούν στον διάλογο.
Η εικόνα τού «εν αναμονή πρωθυπουργού» που υιοθέτησε στη φετινή ΔΕΘ δεν επιθυμούν να θολώσει από εσωκομματικές διαμάχες, που μάλιστα δεν έχουν τη δυναμική του παρελθόντος. Αυτό δεν σημαίνει πως οι διαφορές θα εξαλειφθούν ως διά μαγείας, αλλά στόχος είναι να λύνονται μέσα στα όργανα χωρίς αιφνιδιασμούς και κείμενα που προκαλούν αμηχανία και δίνουν τροφή για σχόλια στη «γαλάζια» παράταξη.
kathimerini.gr