Για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που αναστάτωσε το πρωί την Κρήτη, προκαλώντας ζημιές σε κτίρια στο ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου και στην περιοχή της Αλικαρνασσού, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και ακαδημαϊκός.
“Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχουμε έναν σεισμό που έχει μέγεθος 6,1 και είναι σε ένα σημείο το οποίο γενικά τα ρήγματα είναι αχαρτογράφητα. Από αυτή την πλευρά, ναι μεν ο σεισμός αυτός καθεαυτός δεν είναι ανησυχητικός, από την άλλη πλευρά, όμως, δεν έχουμε κάνει χαρτογράφηση του βυθού στην περιοχή σε τέτοια ανάλυση, ώστε να μπορούμε να γνωρίζουμε ποια είναι τα ρήγματα και τι δυναμικό έχουν. Θα έλεγα λοιπόν, ότι η ανάγνωση που κάνω είναι ότι αυτός ο σεισμός είναι ένα καμπανάκι για την πολιτεία και για τους επιστήμονες. Οι μεν επιστήμονες νομίζω έχουμε κάνει την δουλειά μας. Προσπαθούμε, λέμε δηλαδή στην πολιτεία ότι χρειάζεται χαρτογράφηση και εγρήγορση, αλλά είναι ένα καμπανάκι ότι τέτοιοι σεισμοί μπορούν να γίνουν και ότι αυτοί οι σεισμοί, ακόμα και στο βάθος που έγινε ο σεισμός, μπορεί να προξενήσουν ζημιές και στις πόλεις μας“.
Και συμπλήρωσε:
“Βεβαίως. Και επιμένω στα 8 ρίχτερ. Μακάρι να ήταν η δική μου η άποψη μόνο και μακάρι να αποδειχθεί λάθος αλλά έχουν γίνει στο παρελθόν στη νότια Κρήτη πολύ μεγάλοι τέτοιοι σεισμοί (…). Στο ελληνικό τόξο νότια της Κρήτης, το οποίο είναι μια σεισμογενής ζώνη η οποία ξεκινάει νότια από τη Ρόδο, περνάει νότια από την Κρήτη, πάει δυτικά από την Πελοπόννησο και περνάει δυτικά από τα Επτάνησα γι’ αυτό και λέγεται τόξο, διότι, αν το σκεφτείτε είναι σαν μια μεγάλη καμπύλη, σαν ένα τόξο. Και αυτό είναι το όριο των πλακών μεταξύ της αφρικανικής και της ευρωπαϊκής πλάκας. Και γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχει κάνει τόσο μεγάλους σεισμούς. Και όπως έχω πει δεν είναι δικές μου αυτές οι εκτιμήσεις. Είναι της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Είναι ότι τέτοιοι μεγάλοι σεισμοί γίνονται κατά μέσον όρο κάθε 600 με 800 χρόνια. Αυτά είναι στατιστικά δεδομένα. Δηλαδή, κάποια στιγμή θα έχουμε μπροστά μας έναν τέτοιο σεισμό, αλλά κανένας δεν ξέρει πότε (…). Επιμένω λοιπόν, στην τοποθέτησή μου, ότι το ελληνικό τόξο μπορεί να δώσει ακόμη και 8 Ρίχτερ. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό το πράγμα, για τις δυνατότητές του. Η αμφιβολία είναι για το πόσο, το πότε θα γίνει και το πόσο ακριβώς μεγάλος θα είναι ο σεισμός”.
πηγη thetoc
Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.
Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.