Σύνοδος ΟΗΕ για το Κλίμα: Θα ακούσουν οι ισχυροί το SOS του πλανήτη;

Μαίρη Μαλισιόβα
By Μαίρη Μαλισιόβα Add a Comment
4 Min Read

Οι ηγέτες 60 χωρών συμμετέχουν στην έκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα που διεξάγεται σήμερα στη Νέα Υόρκη.

-Advertisement-

Στις παρουσίες που ξεχωρίζουν είναι αυτές της Άνγκελα Μέρκελ, του Εμανουέλ Μακρόν, του Μπόρις Τζόνσον, ενώ το «παρών» δίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το Κλίμα αποτελεί μια πρωτοβουλία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Λαμβάνει χώρα στον απόηχο των μεγάλων διαδηλώσεων σε 150 χώρες ενάντια στην κλιματική αλλαγή την περασμένη Παρασκευή

- Advertisement -

Πρωτοβουλία Γκουτέρες

Ο Αντόνιο Γκουτέρες πήρε την πρωτοβουλία για αυτήν την έκτακτη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, διαπιστώνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια άνευ προηγουμένου κλιματική κρίση την ώρα που η επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού μοιάζει απίθανη. Το 2015 οι ηγέτες του κόσμου είχαν συμφωνήσει στο Παρίσι τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου (κατά κύριο λόγο του διοξειδίου του άνθρακα) ώστε η άνοδο της θερμοκρασίας να περιοριστεί στο 1,5°C. Ωστόσο, όπως έδειξε το πόρισμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται, με αποτέλεσμα η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στο τέλος του αιώνα να υπολογίζεται μεταξύ 4° και 6°C. Τα πέντε έτη από το 2015 έως το 2019 αναμένεται να αποτελέσουν τη θερμότερη περίοδο που έχει ποτέ καταγραφεί.

Ο κ. Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι καλύτερο να μην έρθουν οι ηγέτες στη Σύνοδο για το Κλίμα αν δεν έχουν συγκεκριμένα σχέδια για το κλίμα.

Έθεσε μάλιστα τέσσερις πρακτικούς στόχους:

  1. Καμία νέα χρηματοδότηση ή κατασκευή εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα μετά το 2020
  2. Να σταματήσουν οι επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.
  3. Δέσμευση για μηδενικές καθαρές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή να περιοριστούν στο επίπεδο που μπορούν να απορροφούν τα δάση.
  4. Να φορολογηθούν οι ρυπαίνοντες, να δοθούν φοροαπαλλαγές στους πολίτες,

Οι επιπτώσεις για την Ελλάδα

Τι σημαίνει όμως η κλιματική κρίση για την Ελλάδα; Σύμφωνα με το WWF (Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση) το σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 1,5°C προβλέπει ότι στη Μεσόγειο:

  • Oι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 41%,
  • Oι ακραίοι καύσωνες, που κανονικά εμφανίζονται μία φορά στα είκοσι χρόνια, θα αυξηθούν κατά 173%
  • Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10%.

Στους +2°C, αναμένεται ότι:

  • Oι δασικές εκτάσεις που θα καίγονται ετησίως θα αυξηθούν κατά 62%
  • Oι ακραίοι καύσωνες κατά 478%.
  • Οι ραγδαίες βροχοπτώσεις κατά 21%.

Ο Μητσοτάκης

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προαναγγείλει κατά την ομιλία του στη Σύνοδο ΟΗΕ για το Κλίμα, τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης κορυφής στην Αθήνα για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά εντός του 2020.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μάς αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Θα υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Επίσης, θα αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

Η κριτική

Ωστόσο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ασκούν κριτική στα κόμματα εξουσίας. Ο Σταύρος Μαυρογένης, υπεύθυνος κλιματικής κι ενεργειακής πολιτικής του WWF Ελλάς είπε στο CNN Greece:

«Διαχρονικά βλέπουμε τα κόμματα εξουσίας να διαφωνούν στα πάντα, αλλά να συμφωνούν στις εξορύξεις υδρογονανθράκων και την καύση του λιγνίτη. Τα δύο αυτά εγκλωβίζουν την οικονομία και το ενεργειακό μείγμα της χώρας στα ορυκτά καύσιμα, πράμα που μας απομακρύνει από τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού».

 

 

πηγή : cnn.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *