Οι εργασίες της συνάντησης,στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Ολομέλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επικεντρώθηκαν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τα επόμενα βήματα προς την Καθολική Κάλυψη Υγείας.
-Advertisement-
Στα βήματα που απαιτούνται για την καθολική κάλυψη υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και σε φάρμακα και εμβόλια, επικεντρώθηκαν εκπρόσωποι κρατών από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της 74ης Συνόδου της Ολομέλειας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη, και στη διάρκεια ειδικής συνάντησης υψηλού επιπέδου με θέμα «Καθολική Κάλυψη Υγείας: Προχωρώντας Μαζί για την Οικοδόμηση ενός Υγιέστερου Κόσμου».
Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μάλπας και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσιους, έλαβε μέρος εκπροσωπώντας την Ελλάδα ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Οι εργασίες της συνάντησης επικεντρώθηκαν στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τα επόμενα βήματα προς την Καθολική Κάλυψη Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των πολιτών από τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο που δύνανται να προκαλέσουν οι δαπάνες υγείας, της πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και της πρόσβασης σε φάρμακα και εμβόλια για όλους. Η Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, στήριξε πλήρως τη Διακήρυξη της συνάντησης.
Στο περιθώριο της συνάντησης, οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Δημοκρατίας του Καζακστάν συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για τον κρίσιμο ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην επίτευξη της Καθολικής Κάλυψης Υγείας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης 2030, προκειμένου κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί να ανταλλάξουν μεταξύ τους εμπειρίες και τεχνογνωσία.
Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τους επικεφαλής του ΠΟΥ και της UNICEF, συμμετείχαν ως ομιλητές μαζί με τον Υφυπουργό Υγείας της Ελλάδας, κ. Κοντοζαμάνη και οι υπουργοί Υγείας των ΗΠΑ, του Καζακστάν, της Βραζιλίας, της Γκάνας και της Σιγκαπούρης. Τόσο οι επικεφαλής των διεθνών οργανισμών, όσο και οι συμμετέχοντες ομιλητές συνομολόγησαν ότι οι δεσμεύσεις που εμπεριέχονται στη Διακήρυξη της Αστάνα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πρέπει να μετατραπούν σε ενέργειες που θα επιφέρουν αλλαγές στα Συστήματα Υγείας όλων των χωρών προς όφελος των πολιτών.
Νέα... τούμπα από τον καιρό μέσα στο Σαββατοκύριακο και από το ανοιξιάτικο σκηνικό θα μεταφερθούμε σε χειμωνιάτικο μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με τον...