Σύνοδος Κορυφής: Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις, νέο ραντεβού των ηγετών σήμερα το μεσημέρι

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
6 Min Read

Χωρίς συμφωνία έπαυσαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα εντείνει τις προσπάθειες για σύγκλιση με νέα πρόταση πριν την επανέναρξη της Συνόδου την Κυριακή.

-Advertisement-

Ο εκπρόσωπος του Μισέλ ανέβασε στο Twitter φωτογραφία με άδεια την αίθουσα όπου συνεδριάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, αναφέροντας πως ο πρόεδρος θα συγκαλέσει εκ νέου το μεσημέρι της Κυριακής τη Σύνοδο (13:00 ώρα Ελλάδος).

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ηγέτες των χωρών- μελών της ΕΕ ολοκλήρωσαν χωρίς αποτέλεσμα τις διαβουλεύσεις του Σαββάτου λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, καθώς δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε κοινές συνισταμένες για το πώς και με ποια κατανομή των ποσών θα βοηθήσει το Ταμείο Ανάκαμψης να αναρρώσουν οι ευρωπαϊκές οικονομίες από την πανδημία.

Το στίγμα όσων έγιναν στις Βρυξέλλες έδωσε εκπρόσωπος της ΕΕ λέγοντας στο Reuters πως η συμφωνία αποδεικνύεται δύσκολη.

- Advertisement -

Χαρακτηριστικό είναι πως ο Σαρλ Μισέλ, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, αναμένεται να παρουσιάσει το πρωί της Κυριακής νέα πρόταση αναφορικά με τον τρόπο χρηματοδότησης από το Ταμείο, πριν αρχίσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών, το μεσημέρι.

Το κλίμα βελτιώθηκε, τα ανοιχτά ζητήματα παρέμειναν

Σε καλύτερο κλίμα αλλά με ανοιχτά ακόμη ζητήματα επαναλήφθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών λίγες ώρες νωρίτερα, λίγο πριν τις 10, ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας και στη συνέχεια ήταν προγραμματισμένο το δείπνο των ηγετών.

Προηγήθηκαν διμερείς και πολυμερείς επαφές του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε μία προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι ολοφάνερες διαφορές αλλά και να γίνουν βήματα προόδου στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας.

Η πρώτη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ κατέθεσε νωρίτερα το Σάββατο συμβιβαστική πρόταση – που όπως όλα δείχνουν δεν θα είναι η τελευταία. Προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια και να αυξηθεί αυτό των δανείων στα 300 δισεκατομμύρια αφήνοντας όμως το συνολικό ποσό του Ταμείου Ανάκαμψης στα 750 δισεκατομμύρια. Στόχος του ήταν να μαλακώσει με τον τρόπο αυτό τους «σκληρούς», τις λεγόμενες «φειδωλές» ή «οικονόμες» χώρες, που αντιστέκονταν και  μπλόκαραν τις συνομιλίες.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία. Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία. Ωστόσο, Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

«Eξελίσσεται πολύ πολύπλοκο, πιο πολύπλοκο από ότι αναμενόταν» έγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στο Facebook, δίνοντας το στίγμα των διαβουλεύσεων.

Πιο αισιόδοξος εμφανίζεται ωστόσο ο Λετονός ομόλογός του, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί.

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μακρόν

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Eμανουέλ Μακρόν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Η θέση της Ελλάδας

Οι ελληνικές θέσεις συνοψίζονται σε τρία σημεία: Πρώτον, να διατηρηθεί το ύψος των ενισχύσεων που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, να διατηρηθεί η προτεινόμενη από την Επιτροπή αναλογία επιχορηγήσεων και δανείων, ώστε κεντρικός κορμός των ενισχύσεων να είναι επιχορηγήσεις και όχι ο δανεισμός, Και τρίτον, να μην υπάρξουν πρόσθετες ειδικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά μόνο όσες ήδη προβλέπονται στις Συνθήκες και στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αρμόδιες πηγές υποστήριζαν το απόγευμα της Παρασκευής ότι φαινόταν πως δεν υπήρχε  περιθώριο απομάκρυνσης από την πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Ο Κούρτς από την πλευρά του υποστήριξε σε αυστριακά ΜΜΕ ότι οι θέσεις των «σκληρών» κέρδιζαν έδαφος.

Και το θέμα της Τουρκίας έθεσε ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όμως εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης παρενέβη και για να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

 

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *